Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Za uspjehe na akademskom polju Vasva Smajlović dobitnica ''Zlatne značke'' UNSA i ''Zlatnika Grada'' (FOTO)

img

SAMO UČITI I BITI DOBAR ČOVJEK, TAJNA JE USPJEHA ZA SVE NAS!

Maglajlije i Maglajke uvijek se raduju uspjesima naših studenata i studentica na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, ali i onima koji grade akademske karijere u inostranstvu. Nedavno je pažnju javnosti privukla lijepa vijest da je Vasva Smajlović (24), inače rodom iz Čoba, za svoj uspjeh na Fakultetu političkih nauka UNSA odlikovana „Zlatnom značkom“, a iz ruku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić dobila je „Zlatnik Grada“ zajedno sa svim ostalim najboljim studentima i studenticama UNSA.

Uvijek se rado sjeti gimnazijskih dana

Nakon što je u Osnovnoj školi „Novi Šeher“ proglašena učenicom generacije, Vasva je upisala Gimnaziju „Edhem Mulabdić“. „Predivan je bio period proveden u Gimnaziji, upoznala sam nove prijatelje, stekla veliko znanje, naučila sam se disciplini što mi pomoglo kasnije, kroz život i period studiranja. Rado se sjećam i svojih divnih profesorica i profesora, koji su prvo bili pedagozi. Nakon drugog razreda Gimnazije opredijelila sam se za društveni smijer, jer sam znala da ću studirati nešto što ima veze sa društvenim naukama. I tako sam školovanje nastavila na Fakultetu političkih nauka – Odsijek politologija, usmjerenje međunarodni odnosi i diplomatija. U tom periodu to je bio dvojezični studij, ja sam pola studija imala na engleskom, a pola na bosanskom jeziku. Dobili smo i dvije diplome, a ona na engleskom je priznata i u inostranstvu“, izjavila je Vasva za naš portal.

Priznaje kroz smijeh da se nikada nije odvažila otići u inostranstvo u okviru neke studentske razmjene, prije svega zbog ličnih strahova. Sada se možda i kaje što nije iskoristila neku od prilika koje su joj se nudile. „Na prvom ciklusu studiju imala sam prosijek 9,47, tada sam dobila 'Srebrnu značku'. Sve ispite sam polagala u prvim rokovima, nikada nisam 'pala', a nisam željela ni poništavati ispite i 'ganjati prosijek'. Ako je to moje znanje tada bilo za tu ocjenu, u redu, to je znači bio moj maksimum“, priča nam i dodaje. „Bila sam marljiv student, kažu štreber (smijeh). Kada su ispitni rokovi uvijek sam se posvećivala samo učenju, knjigama i skriptama, a kada se ispitni rokovi završe, uvijek sam imala cijelo ljeto za odmor od učenja i nisam razmišljala o septembarskim rokovima“. Na Fakultetu političkih nauka stekla je i zvanje magistrice na Odsijeku za socijalni rad, a tokom drugog ciklusa imala je prosijek od 9,7, što joj je u konačnici donijelo i „Zlatnu značku“ UNSA. „Od prvog dana sam znala zašto sam ja došla u Sarajevo, došla sam studirati. Neke mlade ponesu druge stvari, a ja sam na fakultet došla da steknem znanje i postanem najbolja verzija sebe. Bile su ovo prelijepe godine i često kažem da bih ja mogla biti i 'vječni student' (smijeh). Na kraju krajeva učimo kroz cijeli život“.

Vasva Smajlović cijeni i gest gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je njoj ali i ostalim najboljim studentima i studenticama UNSA uručila „Zlatnike Grada“. „To je znak da neko misli na mlade, pametne i uspješne ljude. Cijene naš rad i trud uz svo odricanje. Trnovit je ovo put i svako ko završi fakultet treba da bude ponosan“, dodala je Vasva.

Roditelji i brat uvijek bili najveća podrška

Vasvini roditelji Zijad i Alema te mlađi brat Sedin, bili su joj najveća podrška tokom školovanja, finansijska i moralna. „Uvijek se zahvaljujem dragom Bogu a i mojim roditeljima bez kojih sigurno ne bih bila gdje sam sada“, naglasila je naša sagovornica koja već dva mjeseca radi kao odgajateljica u jednom sarajevskom vrtiću. Svjesna je da to nije posao u struci, ali je dobra odskočna daska za sve što bi se moglo desiti u budućnosti.

Veliki mi je san i doktorirati. Već sam u septembru imala vrlo primaljivu ponudu da doktorat radim u Americi, ali meni je to zaista bilo predaleko (smijeh). Ja sam neko ko je vrlo vezan za Bosnu i Hercegovinu, porodicu i ta pomisao da odem tako daleko nije mi bila prihvatljiva iako mi je nuđena cijela školarina i dodatna stipendija. Da se radilo o Evropi, dalo bi se i razmisliti. Na poslu koji trenutno radim mi je lijepo, snalazim se i učim. A ako se u međuvremenu pojavi prilika za posao u mojoj struci, objeručke ću je prihvatiti“, kazal nam je. Na kraju razgovora Vasva je svim sadašnjim i budućim studentima i studenticama savjetovala da pravilno poslože prioritete i da prije svega budu dobri ljudi, da uvijek pomognu kada imaju priliku, „Samo učiti i biti dobar čovjek tajna je uspjeha za sve nas“, kazala nam je Vasva Smajlović.

 

N.Br./maglaj.net