Utorak , 22. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajski uzgajivači papagaja tigrica najuspješniji (FOTO)

img

U Maglaju organizovana prva specijalka papagaja tigrica

Vikend u našem gradu bio je u znaku prve izložbe „Specijalka papagaja grupe 'i'“, odnosno papagaja izložbenih tigrica i tigrica boje koju je organizovalo Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj. I to vrlo uspješno, što su nam potvrdili i brojni izlagači iz Konjica, Prnjavora, Sarajeva, Banja Luke, Zenice, Zavidovića, Visokog, Žepča, Doboja, Tešnja, Tuzle, Brčkog, Kotor Varoši i drugih bh gradova. U takmičarskom dijelu izloženo je više od 130 papagaja tigrica, a u revijalnom dijelu još 50-tak raznih vrsta papagaja. Procjenjuje se da je izložbu vidjelo oko 500 posjetilaca, djece najviše. Održavanje izložbe pomogla je Općina Maglaj i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine kao i nekoliko sponzora. „Mogu reći da smo izuzetno zadovoljni kako je protekla cijela izložba jer su se mogla vidjeti zaista vrhunska grla uzgajivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Nažalost, najavljeni izlagači iz Hrvatske nisu se pojavili u Maglaju, a razlozi su vjerovatno birokratija i prenos ptica iz jedne u drugu zemlju“, kazao nam je Arnel Nalić, predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj i nastavio. „Jedino su vremenske prilike uticale na to pa je počelo mitarenje kod tigrica, pa su neki od favorita koje smo imali, bili dosta hendikepirani sa gubljenjem nekog od ključnih pera“.

 

Odluku o nagradama donio je OMJ sudija Aleš Šolar iz Slovenije koji je sav svoj honorar, troškove putovanja iz Slovenije do Maglaja, donirao jednoj porodici pogođenoj katastrofalnim poplavama i klizištima u Hercegovini.

Maglajsko udruženje bilo je i najuspješnije na izložbi, a Arnel Nalić pobjednik u grupama i1 i i2 a samim tim i najuspješniji izlagač na ovoj specijalki. „Mogu reći da sam jako zadovoljan, a posebno osvojenim nagradama mojih prijatelja-izlagača koji čak izlažu i po prvi put. Naredna specijalka koju budemo organizovali biće po uzoru na WBO specijalke gdje ćemo proglašavati najbolja grla – šampione. Pratimo sugestije, sve što nam drugi savjetuju, a što je dobro i u trendu mi to prihvatamo. U okviru Ornitološkog zaveza BiH postoji klub uzgajivača papagaja tigrica, već smo se organizovali da populaiziramo uzgoj širom naše zemlje, a posebno u Hercegovini gdje uzgajivača i nema puno“, rekao nam je Nalić i zahvalio se svim članovima maglajskog udruženja na podršci u organizaciji izložbe. Za ovu izložbu dio opreme pozajmljen je od tešanjskog udruženja, ali u maglajskom udruženju već je donosena odluka da se krene u osiguranje sredstava za nabavku vlastiti opreme. Pored Arnela Nalića, na izložbi su izlagali i drugi članovi maglajskog udruženja - Ermin Očuz, Samir Hanić, koji je osvojio drugo mjesto sa standard papagajima te Suvad Idrizović koji je na izložbi osvojio prvu nagradu u kolekciji papagaja tigrica. „Naravno da sam zadovoljan, a posebno sam sretan što se pružila prilika da i u našem Maglaju vidimo zaista kvalitetna, vrhunska, grla“, rekao nam je Suvad Idrizović.

Papagaj prelijepe plavo-ljubičaste boje Hamze Omeraševića, člana Ornitološkog društva Tuzla, osvojio je prvu nagradu. Hamzi ovo nije prva nagrada, ali je značajna jer se radi o izložbi specijalki. „Na ovakvom takmičenju osvojiti prvo mjesto je nešto veliko za mene. U svijet životinja uveli su me roditelji, mada se oni više bave uzgojem golubova i pasa. Od mame sam dobio papagaja na poklon i tako je sve počelo. Sada ih imam više od 50 komada, imao sam i stotinjak, ali sam malo smanjio. Samo velika ljubav, ništa više“, ispričao nam je Hamza.

 

Na specijalku u Maglaj iz Banja Luke su došli otac i sin, Jovica i Sergej Marčeta. Iako su više bazirani na uzgoj kanarinaca, polako se okreću i uzgoju papagaja tigrica zašto je posebno zainteresovan Sergej. „Ovo nam je druga izložba na kojoj se predstavljamo sa papigama. Već smo napravili dobre rezultate jer imamo pticu koja je ocjenjena sa 92 boda. Papagaj mora zadovoljiti visinom, dužinom, bojom, ali i cijelom formom – ne smije biti predebeo niti premršav, mora imati stav, gledaju se zatim crte glave, krila, repa – sve se gleda. Mi na izložbe idemo prvenstveno zbog druženja. Pola Evrope sam obišao zahvaljujući kućnim ljubimcima jer sam i uzgajivač pasa, u BiH nema gdje nemam prijatelje kod kojih mogu doći, popiti kafu, odmoriti se“, naglasio je Jovica Marčeta.

Nermin Horić, uzgajivač papagaja tigrica iz Zenice, takođe se predstavio na maglajskoj specijalki. „Izložio sam devet eksponata u pet boja, a osvojio sam četiri nagrade – jednu prvu, dvije druge i jednu treću nagradu. Mogu reći da se zadovoljan vraćam u Zenicu. Vidio sam zaista izuzetna grla – papagaje tigrice boje i standard tigrice. Drago mi je da je izložba bila i vrlo posjećena, a djece je naravno bilo najviše. Tako se i počinje, obično sa jednom ili dvije tigrice. To su bili i moji počeci, tigrice su mi se izlegle u kući u kavezu, a sada ih imam od 80 do 100 komada papagaja pet različitih vrsta“, kazao nam je Nermin Horić.

Supružnici Sabina i Alija Islamović dijele ljubav prema papagajima tigricama koje uzgajaju posljednjih osam godina. „Trenutno imamo stotinjak ptica, a počelo je sa jednim parom. U Maglaju smo za svoja grla osvojili dvije prve nagrade i mogu reći da smo zadovoljni. Vidjeli smo zaista lijepa grla, družili se i razmijenili iskustva sa ostalim uzgajivačima“, rekla nam je Sabina Islamović.

 

N.Br./maglaj.net