Četvrtak , 22. Feb, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

img

Počele Male olimpijske igre koje organizuje DPFK Maglaj

Takmičenjem u odbojci počele su ovogodišnje Male olimpijske igre koje organizuje Društvo pedagoga fizičke kulture Maglaj. Za prolaz na kantonalno takmičenje borile su se muške i ženske ekipe Osnovne škole "Maglaj", "Prve osnovne škole" Maglaj, Mješovite srednje škole Maglaj i Gimnazije "Edhem Mulabdić".

img

U petak 18. manifestacija ''Izbor sportiste Maglaja''

Po 18.put Radiotelevizija Maglaj organizuje „Izbor sportiste Maglaja“. Generalni pokrovitelj i ovogodišnjeg izbora je Općina Maglaj i općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, a organizaciju manifestacije pomažu i brojni sponzori. Kako nam je u razgovoru rekao Mahir Čaušić, direktor RTV Maglaj, pripreme za manifestaciju koja je značajna za svaku sredinu, počele su u prvim danima januara.

img

Počelo 16. Evropsko prvenstvo u rukometu: U sastavu reprezentacije BiH trojica Maglajlija - Benjamin i Senjamin Burić te Nedim Hadžić

Evropsko prvenstvo u rukometu 2024. je šesnaesto europsko prvenstvo održava se u Njemačkoj. Počelo je juče uvodnim utakmicama i traje do 28.januara. Na EP će nastupiti ukupno 24 reprezentacije, a reprezentacija BiH igra u grupi E u kojoj su još Švedska, Nizozemska i Gruzija i sve utakmice ove grupe igraju se u SAP Areni u Mannheimu.

img

Novi uspjesi stonotenisera i strijelca Ediba Šahmana (FOTO)

Stonoteniska reprezentacija osoba sa invaliditetom BiH i ove godine je od 21. do 24.novembra učestvovala na Međunarodnom turniru „Podgorica OPEN 2023“. Svojoj domovini, pod čijom su zastavom nastupili u Crnoj Gori, za Dan državnosti poklonili su 10 medalja, od kojih su četiri zlatne. Reprezentaciju su činili Haris Eminović, Darko Pavlić i Ivica Vidiček (Banja Luka), Emir Muminović i Edin Pljevljak (Sarajevo), te naš Maglajlija Edib Šahman, a predvodio ih je selektor i trener Kasim Cerić (Sarajevo). Na ovom turniru, pored domaćina, reprezentacije Crne Gore, te reprezentacije BiH učestvovale su i reprezentativci – sportisti sa invaliditetom iz Srbije i Sjeverne Makedonije.

img

Okončana Premijer liga u streljaštvu za osobe sa invaliditetom (FOTO)

Završena su takmičenja u okviru Premijer lige Federacije BiH u streljaštvu za osobe sa invaliditetom u organizaciji Streljačkog saveza osoba sa invaliditetom Federacije BiH. Premijer liga je organizovana u četiri kola – serijska vazdušna puška, a domaćni takmičenja bili su Sarajevo, Zavidovići, Zenica i Maglaj.

img

Članovi Košarkaškog kluba ''Maglaj'' vrijedno se pripremaju za novu sezonu (FOTO)

I članovi selekcija Košarkaškog kluba „Maglaj“ vrijedno treniraju i čekaju prve mečeve u Ligi mladih Zenica u kojoj će se ove godine takmičiti sa tri selekcije. I poziv za upis u Školu košarke urodio je plodom pa trenutno 20 mališana kroz igru polako savladavaju vještinu igre pod koševima. Uz Damira Bašića, sa djecom rade Ernad Medžić te Aldin Mehinović.

img

Uspješna sezona: Maglajski kajakaši se okitili sa više od 20 medalja (FOTO)

Članovi Kajak kanu kluba „Maglaj“ mogu biti vrlo zadovoljni sezonom koja je ostala iza njih jer u Maglaju su sa Državnog prvenstva, kojem je domaćin bila Gradiška, te dvije međunarodne regate koje su održane u Zvorniku i Šamcu, donijeli 26 medalja, od kojih je 13 zlatnih. Najuspješniji su bili Kenan Hrnjić i Sanjin Šabanović u trkama K 2 na 200 i 500 metara, neprikosnoveni u ovoj disciplini i državni prvaci, zlatom se na Državnom prvenstvu okitio i Muamer Karabegović u K 1 na 200, dok je srebrnu medalju osvojio sa Nihadom Efendićem, tu su i Tarik Ruvić i Imran Ibraković koji veslaju u dvije konkurencije - juniora i mlađih juniora, a vrijeme tek dolazi za desetogodišnjeg Ishaka Mujanovića koji je osvojio je srebrne medalje na Državnom prvenstvu i regati u Šamcu u trkama škole kajaka na 500 metara.

img

Održano klupsko takmičenje SRK ''Bosna'' Maglaj

Na ribarskoj stazi „Fuad Vrgovčević“ na rijeci Bosni, u okviru manifestacije „Septembarski dani otpora“, u subotu je držano klupsko takmičenje članova Sportsko-ribolovnog kluba „Bosna“. Takmičilo se njih 20 u kategoriji seniora, juniora i kadeta.

img

Osice u novu sezonu ulaze sa novim ambicijama (FOTO)

I članice Odbojkaškog kluba „Maglaj“ vrijedno se pripremaju za novu sezonu u Superligi Federacije BiH – grupa sjever. Susreti prvog kola igraju se 7. i 8.oktobra, a „Osice“ će na gostovanje u Tuzlu, ekipi „Mikasa“, a gostujući meč odigraće i u drugom kolu i to u Lukavcu protiv ekipe „Smeč“.

img

Organizovan turnir u sjedećoj odbojci u povodu Dana općine Maglaj

U povodu Dana općine Maglaj Invalidsko odbojkaški klub „Autoservis HUSO“ organizovao je šesti Memorijalni internacionalni turnir u sjedećoj odbojci „MAGLAJ OPEN 2023“ – Sabahudin Borovčević-Baho. Turnirom se čuva sjećanje na negadašnjeg člana kluba i vatrenog navijača bh Zmajeva – Sabahudina Borovčevića.

img

Prvi ekipni izlazak članova SRK ''Bosna'' Maglaj na međunarodno takmičenje

Na osnovu ostvarenih rezultata u Premijer ligi BiH – disciplina lov ribe udicom na plovak, članovi SRK „Bosna“ Maglaj, SRK „Bistro“ Kakanj i SRK „Jelah“ Tešanj stekli su pravo učešća na Jadransko-Podunavskom KUP-u kojem će od 7. do 10.septembra domaćin biti Crna Gora. Za članove SRK „Bosna“ Maglaj to će biti prvi ekipni izlazak na međunarodnu scenu, a ekipu čine: Hamdija Kendić, Halil Kutinović, Amir Spahić i Vedran Omić, dok je Zumra Gušo selektorica.

img

Maglaj u znaku sportskog ribolova (FOTO)

SRK „Bosna“ Maglaj bilo je domaćin i organizator dva takmičenja u sportskom ribolovu – XXV Kantonalnom takmičenju koje je okupilo sedam ekipa sa 30 takmičara te II Memorijalnom KUP-u „Fuad Vrgovčević“ na koji se odazvalo 12 ekipa sa blizu 40 takmičara iz ZDK i TK. Evo i rezultata: