Ponedeljak , 17. Jun, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

img

Rukomet u Maglaju ima svijetlu budućnost

I dok su se članovi kadetske selekcije Rukometnog kluba Maglaj sa trenerima Samirom Smajlagićem i Erminom Bajrićem borili za što bolji plasman na završnici Državnog prvenstva, na jugu zemlje, tačnije u Ljubuškom, igrala se završnica u pionirskoj konkurenciji – igrači 2011. i mlađi. Put Hercegovine članovi selekcije sa trenerom Alenom Bjelobrkovićem i Tarikom Bradarićem, otputovali su u subotu, u ranim jutarnjim satima ispraćeni od svojih roditelja i sa najboljim željama.

img

Pionirska selekcija RK Maglaj prvak države, kadeti viceprvaci BiH!

Proteklog vikenda dvije selekcije Rukometnog kluba Maglaj učestvovale su na završnicama Državnih prvenstava. Selekcije 2007.i mlađi na domaćem terenu borila se za što bolji plasman, dok je selekcija 2011.i mlađi svoju završnicu igrala u Ljubuškom. Rezime uzbudljivog rukometnog vikenda je da se selekcije 2011.i mlađi okitila zlatnom medaljom i titulom prvaka Bosne i Hercegovine, dok je selekcija 2007.i mlađi osvojila srebrnu medalju i titulu viceprvaka BiH. Tokom vikenda svi ljubitelji rukometa u Maglaju pratili su dešavanja kako u našem gradu tako i u Ljubuškom, kako se ono kaže sa po 'pola srca' i 'pola glave'.

img

Sutra u Maglaju ''Ulične trke 2024.'' i ''Sajam sporta'' (FOTO)

Globalnom obilježavanju Svjetskog dana sporta (posljednja srijeda u mjesecu maju), pridružuje se i Maglaj. Naime, ulične trke koje organizuje Društvo pedagoga fizičke kulture Maglaj, nakon tri godine pauze vraćaju se na 'velika vrata', a u popodnevnim satima Općina Maglaj u saradnji sa lokalnim sportskim klubovima organizuje „Sajam sporta“. Šta nas to sve očekuje u srijedu, 29.maja, doznali smo od Irfana Suljakovića, predsjednika DPFK Maglaj i Arnele Tumbić, PR Općine Maglaj.

img

Završen 9. Memorijalni turnir u malom nogometu ''Nadir Mulalić''

Dodjelom medalja i pehara najuspješnijim ekipama te nagrada najboljim strijelcima, završen je 9.Memorijalni turnir u malom nogometu „Nadir Mulalić“ koji se od školske 2013/2014.godine organizuje u „Prvoj osnovnoj školi“ Maglaj u znak sjećanja na prerano preminulog učenika, koji je u septembru 2013. godine izgubio bitku sa teškom bolešću.

img

Susretom sa sarajevskim Željezničarom, Nogometni klub Novi Šeher proslavio 60. rođendan (FOTO)

Mjesecima su se članovi Uprave NK Novi Šeher pripremali za obilježavanje 60 godina kluba, a kada se saznalo da će na proslavu doći kompletna uprava i članovi Fudbalskog kluba Željezničar, najtrofejnijeg kluba u BiH, sve je 'ubačeno u brzinu više'. Uređen je cijeli stadion, postavljeno prvih 190 stolica na tribine, uređeni prilazi stadionu, klupske prostorije, svlačionice, a članovima Uprave i Skupštine pridružilo se na desetine volontera i volonterki.

img

Nogometni klub Novi Šeher u povodu 60 godina postojanja ugostiće sarajevski Željezničar (FOTO)

U subotu, 23.marta na stadionu Pod Lipićem, ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, a posebno navijače Novog Šehera i Željezničara, očekuje pravi spektakl. Vrijedni članovi Uprave, ali i oni koji žele samo dobro voljenom klubu, užurbano se pripremaju za prijateljski susret između Novog Šehera i Željezničara koji se organizuje u povodu velikog jubileja – 60 godina kluba. O tome kako teku pripreme, za naš portal su govorili Emrah Đuhera, predsjednik Uprave NK Novi Šeher, Enes Đuhera, član Uprave te Jasmin Đuhera član Skupštine.

img

Organizovan 18. ''Izbor sportiste Maglaja'' (FOTO)

Pod pokroviteljstvo Općine i općinskog Načelnika, Radiotelevizija Maglaj organizovala je 18.manifestaciju „Izbor sportiste Maglaja“. I ove godine nagrađeni su oni koji su postigli najbOlje rezultate u domenu sporta na općini Maglaj u 2023.godini, a nisu zaboravljene ni sportisti veterani ni mlade nade čije vrijeme tek dolazi.

img

Počele Male olimpijske igre koje organizuje DPFK Maglaj

Takmičenjem u odbojci počele su ovogodišnje Male olimpijske igre koje organizuje Društvo pedagoga fizičke kulture Maglaj. Za prolaz na kantonalno takmičenje borile su se muške i ženske ekipe Osnovne škole "Maglaj", "Prve osnovne škole" Maglaj, Mješovite srednje škole Maglaj i Gimnazije "Edhem Mulabdić".

img

U petak 18. manifestacija ''Izbor sportiste Maglaja''

Po 18.put Radiotelevizija Maglaj organizuje „Izbor sportiste Maglaja“. Generalni pokrovitelj i ovogodišnjeg izbora je Općina Maglaj i općinski načelnik Mirsad Mahmutagić, a organizaciju manifestacije pomažu i brojni sponzori. Kako nam je u razgovoru rekao Mahir Čaušić, direktor RTV Maglaj, pripreme za manifestaciju koja je značajna za svaku sredinu, počele su u prvim danima januara.

img

Počelo 16. Evropsko prvenstvo u rukometu: U sastavu reprezentacije BiH trojica Maglajlija - Benjamin i Senjamin Burić te Nedim Hadžić

Evropsko prvenstvo u rukometu 2024. je šesnaesto europsko prvenstvo održava se u Njemačkoj. Počelo je juče uvodnim utakmicama i traje do 28.januara. Na EP će nastupiti ukupno 24 reprezentacije, a reprezentacija BiH igra u grupi E u kojoj su još Švedska, Nizozemska i Gruzija i sve utakmice ove grupe igraju se u SAP Areni u Mannheimu.

img

Novi uspjesi stonotenisera i strijelca Ediba Šahmana (FOTO)

Stonoteniska reprezentacija osoba sa invaliditetom BiH i ove godine je od 21. do 24.novembra učestvovala na Međunarodnom turniru „Podgorica OPEN 2023“. Svojoj domovini, pod čijom su zastavom nastupili u Crnoj Gori, za Dan državnosti poklonili su 10 medalja, od kojih su četiri zlatne. Reprezentaciju su činili Haris Eminović, Darko Pavlić i Ivica Vidiček (Banja Luka), Emir Muminović i Edin Pljevljak (Sarajevo), te naš Maglajlija Edib Šahman, a predvodio ih je selektor i trener Kasim Cerić (Sarajevo). Na ovom turniru, pored domaćina, reprezentacije Crne Gore, te reprezentacije BiH učestvovale su i reprezentativci – sportisti sa invaliditetom iz Srbije i Sjeverne Makedonije.

img

Okončana Premijer liga u streljaštvu za osobe sa invaliditetom (FOTO)

Završena su takmičenja u okviru Premijer lige Federacije BiH u streljaštvu za osobe sa invaliditetom u organizaciji Streljačkog saveza osoba sa invaliditetom Federacije BiH. Premijer liga je organizovana u četiri kola – serijska vazdušna puška, a domaćni takmičenja bili su Sarajevo, Zavidovići, Zenica i Maglaj.

img

Članovi Košarkaškog kluba ''Maglaj'' vrijedno se pripremaju za novu sezonu (FOTO)

I članovi selekcija Košarkaškog kluba „Maglaj“ vrijedno treniraju i čekaju prve mečeve u Ligi mladih Zenica u kojoj će se ove godine takmičiti sa tri selekcije. I poziv za upis u Školu košarke urodio je plodom pa trenutno 20 mališana kroz igru polako savladavaju vještinu igre pod koševima. Uz Damira Bašića, sa djecom rade Ernad Medžić te Aldin Mehinović.

img

Uspješna sezona: Maglajski kajakaši se okitili sa više od 20 medalja (FOTO)

Članovi Kajak kanu kluba „Maglaj“ mogu biti vrlo zadovoljni sezonom koja je ostala iza njih jer u Maglaju su sa Državnog prvenstva, kojem je domaćin bila Gradiška, te dvije međunarodne regate koje su održane u Zvorniku i Šamcu, donijeli 26 medalja, od kojih je 13 zlatnih. Najuspješniji su bili Kenan Hrnjić i Sanjin Šabanović u trkama K 2 na 200 i 500 metara, neprikosnoveni u ovoj disciplini i državni prvaci, zlatom se na Državnom prvenstvu okitio i Muamer Karabegović u K 1 na 200, dok je srebrnu medalju osvojio sa Nihadom Efendićem, tu su i Tarik Ruvić i Imran Ibraković koji veslaju u dvije konkurencije - juniora i mlađih juniora, a vrijeme tek dolazi za desetogodišnjeg Ishaka Mujanovića koji je osvojio je srebrne medalje na Državnom prvenstvu i regati u Šamcu u trkama škole kajaka na 500 metara.

img

Održano klupsko takmičenje SRK ''Bosna'' Maglaj

Na ribarskoj stazi „Fuad Vrgovčević“ na rijeci Bosni, u okviru manifestacije „Septembarski dani otpora“, u subotu je držano klupsko takmičenje članova Sportsko-ribolovnog kluba „Bosna“. Takmičilo se njih 20 u kategoriji seniora, juniora i kadeta.