Petak , 18. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Danas je 15. oktobar Svjetski dan bijelog štapa

img

SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE U NAŠOJ ZEMLJI NE MOGU KUPITI NIJEDNO POMAGALO 

Ukoliko slijepa ili slabovidna osoba koji slučajem slomi bijeli štap – taj simbol sljepoće ali i oruđe neovisnosti, u Bosni i Hercegovini ga ne bi mogla kupiti. Ni štap ni tlakomer i aparat za mjerenje nivoa šećera u krvi sa govornom jedinicom. Poražavajuća je ovo činjenica koja se mogla čuti danas tokom tradicionalnog prijema koji je u općini Maglaj organizovan u povdu Dana bijelog štapa. Eldina Mehinagić, pomoćnica Načelnika, sastala sa desetak slijepih i slabovidnih osoba sa područja naše općine, a susretu je prisustvovao i Nihad Mujaković, predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih osoba koje pokriva područja općina Tešanj, Doboj, Jug, Usoru i Maglaj.  

Pomagala potrebna da bi bili jednaki ili ravnopravni u društvu 

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK na konkursu nije dobio nijednu prijavu certificirane kuće koja bi se bavila nabavkom i distribucijom pomagala za slijepe i slabovidne osobe. Ni je to slučaj samo u ZDK nego u cijeloj Federaciji BiH. Bez obzira što sredstva postoje u fondovima za te namjene, situacija je nikada gora. Neće nam biti omogućena ni refundacija troškova ukoliko neko od pomagala nabavimo u inostranstvu. Lakše je, čini se, ovako sjediti, čuvati pare na računima, iskoristiti možda u neke druge svrhe. Nama su ta pomagala potrebna da bi bili jednaki ili ravnopravni u društvu, a u ovom trenutku za to nemamo nikakve mogućnosti“, naglasio je Nihad Mujaković, predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih osoba koje pokriva područja općina Tešanj, Doboj, Jug, Usoru i Maglaj. I koliko god ova kategorija stanovništva bila ljuta i ogorčana na više nivoe vlasti – nadležna ministarstva na kantonalnom i federalnom nivou, kao i zavode zadravstvenog osiguranja, toliko su zadovoljni saradnjom i podrškom koju dobijaju od lokalne vlasti u Maglaju, istakao je Mujaković i dodao. „U posljednjih desetak godina saradnja sa općinom Maglaj je odlična. Moram se zahvaliti načelniku Mahmutagiću i njegovoj pomoćnici Mehinagić koji za nas uvijek nađu vremena, ne samo 15. oktobra, uvijek im se možemo obratiti, tražiti pomoć i što je najvažnije – dobiti je“. „Nama je drago da postoje udruženja sa kojima zajednički rješavamo probleme, ukoliko se pojave, na ravnopravan način kao i svi ostali. Drago mi je da saradnja sa Udruženjem slijepih i slabovidnih osoba koje pokriva područje četiri općine i dalje traje, a ono što nam slijedi su ovakvi i slični susreti sa udruženjima gluhih i nagluhih osoba. To su posebne kategorije stanovništva kojima je potreban poseban pristup da riješe svoje probleme i puno više truda moraju uložit, ali kada svi – kao lokalna zajednica, razgovaramo, družimo se i pomognemo, ti probledmi se brže rješavaju“, izjavila je za naš portal Eldina Mehinagić, pomoćnica Načelnika.  

Midhat bi se želio zaposliti kao telefonski operater 

I Midhat Fejzić (27) prisustvovao je i ovom sastanku. Sa velikom zadovoljstvom pričao nam je o aktivnostima u Dnevnom centru za osobe sa posebnim potrebama u Maglaju, čiji je član. „Puno radimo 'rukama', pravimo nakit ili šijemo na šivaćoj mašini. Posljednje što smo šili su vrećice u koje pakujemo sjeme lavande. Svi koji žele kupiti vrećice sa lavandom mogu doći u naš Centar koji se nalazi uz Centar za socijalni rad“, ispričao nam je Midhat koji je svojevremeno u Sarajvu završio Srednju školu za slijepu i slabovidnu djecu i po zanimanju je telefonski operater. „Naravno da bih volio biti telefonski operater, ali znam da je to skoro nemoguća misija, prvo zbog političara pojedinaca, a drugi razlog su finansije“, dodao je na kraju razgovora Midhat Fejzić. A mi se nadamo da će nam se 15.oktobra 2025.godine prilikom narednog susreta Midhat pohvaliti kako se i za njega našao posao koji odgovara njegovim sposobnostima.




N.Br./maglaj.net