Petak , 18. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Posljedice katastrofalnog požara na općini Maglaj

img

PRIČINJENA ŠTETA PROCJENJENA NA BLIZU 400.000 MARAKA 

U prvim septembarskim danima općina Maglaj suočila se sa požarom katastrofalnih razmjera na području Crnojevića (MZ Radojčići) koji se širio prema Ošvama, Crnom vrhu i dalje prema općini Tešanj. Iz Javnog preduzeća ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići nam je rečeno da opožarena površina u odjelima kojima gospodari Šumarija Maglaj na općini Maglaj je 109,74 ha te da je Komisija za procjenu štete od dejstva šumskih požara na području Šumarije Maglaj štetu procijenila na 179 309,03 KM. „Opožarena površina u odjelima kojima gospodari Šumarija Žepče na općini Maglaj je 146,0 ha. Komisija za procjenu štete od dejstva šumskih požara na području Šumarije Maglaj je procjenila istu i ona iznosi 219.000,00 KM. Prema tome ukupna opožarena površina iznosi 255,74 ha, a šteta iznosi 398.309,03 KM“, naglašavaju iz JP ŠPD ZDK i dodaju da su ovdje uračunate samo direktne štete (gubitak drveta i ostalih proizvoda šume, troškove gašenja te troškove sanacije i  rekultivacije požarišta). „Ukoliko bismo procjenjivali i indirektne štete (indirektne štete obuhvataju negativan uticaj požara na gubitak općekorisnih funkcija šuma i štete na okolišu) one iznose 10-20 puta više u odnosu na direktne štete“, dodali su iz ovog Javnog preduzeća. 

Pošumljavanje na miniranoj površini je nemoguće 

Požar u septembru zahvati je većim dijelom četinarske ali i lišćarske šume. Opožarene su borove šume, i izdanačke šume lišćara. Minski sumnjiva površina zahvaćena požarom iznosi 218,64 ha, a odjeli koji nisu minirani, a zahvaćeni su požarom su površine 37,10 ha.

Pošumljavanje na miniranoj površini je nemoguće. Što se tiče neminiranih površina, radi se o prizemnom požaru te će se na proljeće vidjeti stanje na terenu i potrebe za pošumljavanjem i šumsko-uzgojnim radovima. 

Ovakvi požari imaju negativan uticaj na biljni i životinjski svijet. Šume vrlo učinkovito utiču na klimu, estetiku, izgled krajolika i štite zemljište od erozije i bujica. Požari uništavaju pored drveća i krhki zemljani pokrov što otežava obnovu prirode i omogućava širenje invazivnih biljnih vrsta koje se suše. Požari negativno utječu na tlo, odnosno na njegova fizička i hemijska svojstva. Na fizička svojstva utječu tako da smanjuju sadržaj i količinu humusa u tlu. U područjima ogoljelim požarom fizička svojstva tla se pogoršavaju, tla postaju teška, suha, nepropusna za vodu i često raspucaju. Ovdje se radi na opožarenoj površini na miniranim područjima gdje nisu mogući nikakvi radovi“, saopšteno je iz JP ŠPD ZDK d.o.o. Zavidovići.



N.Br./maglaj.net