Srijeda , 23. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uređuje se izvorište Bistrice, a Maglaj će dobiti i dva pametna reciklomata (FOTO)

img

Projekti KJD Maglaj dobilizeleno svjetloviših nivoa vlasti 

Komunalno javno društvo d.o.o. Maglaj uspješno je apliciralo na Javne pozive kod Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, kao i kod Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK i time su obezbjeđena dodatna sredstva za realizaciju projektnih aktvnosti. 

Iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH odobreno blizu 90.000 KM 

Prvi projekat koji je u fazi realizacije je ‘Provođenje mjera zaštite u cilju prevencije incidenata u sanitarnim zonama izvorišta Bistrica’ sa iznosom do 66.900 KM. 

Faze provođenja aktivnosti po ovom projektu su planirane i u toku je njihova realizacija, a projektom je predviđeno: krčenje i čišćenje sliva rijeke Bistrice sa odvozom prikupljenog otpada, nabavka, izrada i postavljanje posuda za otpad i klupa te nabavka i sadnja sadnica uz vodotok rijeke Bistrice. Drugi projekat sa kojim smo aplicirali je ‘Provođenje preventivnih i zaštitnih mjera za izvorište vode za piće Misurići’ sa iznosom od 19.500 KM. Ovaj projekat predviđa krčenje i čišćenje potoka Sikola sa odvozom otpada, nabavku i sadnju školovanih drvorednih sadnica te izradu i postavljanje uličnog mobilijara”, kazala nam je u razgovoru Šefka Hasanić, direktorica KJD Maglaj. 

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK odobrilo sredstva za realizaciju dva projekta 

Takođe, Komunalno javno društvo Maglaj uspešno je apliciralo sa dva projektna prijedloga početkom godine prijavivši se na Javni poziv Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK. Ovim apliciranjem Društvo je obezbijedilo dodatnih 70.000 KM grant sredstava za realizaciju projekata: "Recikliraj, u zelenu budućnost investiraj!" te "Budi dio čiste sredine - za život zdrave okoline!" 

Prvim projektom planirana je nabavka dva pametna reciklomata i prese, a u svrhu podizanja svijesti građana kada je u pitanju selektivno odvajanje otpada. Ovim putem KJD d.o.o. Maglaj je obezbijedilo dodatnih 55.000,00 KM grant sredstava za realizaciju projekata i postavljanje dva smart recikomata i presa, a u svrhu podizanja svijesti građana kada je u pitanju selektivno odvajanje otpada. Također, koristimo priliku da pozovemo privrednike i građane sa područja općine Maglaj, ali i regije, da budu sponzori/donatori za prikupljenu plastiku u korist Regionalnog odbora Merhamet Maglaj. 

Drugi projekat odnosi se na čišćenje divljih deponija i uvođenja MZ-e Bočinja u organizovani odvoz otpada, čime će Općina Maglaj postati 100% pokrivena organizovanim odvozom otpada. Doznačena sredstva u iznosu od 15.000 KM i za drugi projekat koji je KJD Maglaj uspješno apliciralo prijavivši se na Javni poziv Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK. Realizacijom ovog projekta broj korisnika koji su u organizovanom odvozu komunalnog otpada sa današnjim danom je 7.680 što je u odnosu na kraj 2023. godine povećanje za 137 korisnika organizovanog odvoza komunalnog otpada. Pored navedenih aktivnosti u suradnji sa Općinom i Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK, ministrom Adnanom Šabanijem  vrijedno smo radili na predstavljanju kapaciteta naše deponije, kako bi u skorije vrijeme na lokaciji sadašnje deponije imali savremenu sanitarnu deponiju, što je rezultiralo opredjeljenjem Vlade ZDK da se krene u aktivnosti realizacije dvije moderne deponije - u Kaknju i Maglaju, kao siguran način odlaganja otpada i koji će biti na najvišim standardima. Izuzetno nam je drago da je naš rad prepoznat od strane viših nivoa vlasti”, dodala je Šefka Hasanić, direktorica KJD na kraju razgovora.








N.Br./maglaj.net