Ponedeljak , 16. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

Sve je spremno za završne večeri festivala ''Studentsko ljeto''

img

MAGLAJ ĆE U PETAK I SUBOTU BITI GRAD LIJEPE PJESME I DRUŽENJA 

Pred završnicu 52.Internacionalne kulturne manifestacije "Studentsko ljeto" – same festivalske večeri u petak i subotu, 30. i 31. augsta, organizovana je press konferencija na kojoj su pored Mirsada Mahmutagića, načelnika općine govorili i članovi Organizacionog odbora: Rašida Muhić, Benjamin Hasanić i Arnela Tumbić, koja je bila i moderatorica. 

Pripreme za festivalske večeri traju već nekoliko mjeseci i kako je istaknuto na konferenciji, za dvije večeri festivala – veče narodne muzike 30.augusta i veče zabavne muzike 31.augusta, sve je spremno. Organizacioni odbor na čelu sa Eldinom Mehinagić, vrijedno je radio kako bi i ove godine sve proteklo besprijekorno, uz veliku podršku Mirsada Mahmutagića, načelnika općine.  

Ono što se zna, jeste to da će ove godine na festivalskoj pozornici u Maglaju zapjevati 30 mladih interpretatora iz devet zemalja i sa tri kontinenta, a po prvi put pored učesnika iz regije, u Maglaju ćemo pozdraviti i izvođače iz Ukrajine, Turske i Egipta, po prvi put u historiji festivala. Jedini smo festival u BiH koji je član Svjetske asocijacije festivala, a jedinstveni smo i po tome da sve učesnike prati veliki festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Amira Muharemovića“, kazao je na konferenciji Benjamin Hasanić.  

Maglajski festival traje od 1964.godine 

Ove godine na „Studentskom ljetu“ neće biti gostiju večeri, jer ukupno je 30 učesnika, 15 po večeri, a svi su oni vrsni, mladi muzičari koji dolaze sa nacionalnih izbora za pjesmu Eurovizije, čak i oni koji su učestvovali na Eurosongu. „Detalje nećemo otkrivati, ni sva ona iznenađenja koja očekuju posjetitelje. Grad domaćin predsavljaće Lejla Mečkić i Sanel Delić, na večeri narodne te Ena Blitović, na večeri zabavne muzike“, dodao je Hasanić. Rašida Muhić, direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“, najavila je da se već počelo sa pripremom dvorane za festivalske večeri, a slijedi i postavljanje ozvučenja i rasvjete. „Sretna sam što je pred nama finiš svega onoga što se mjesecima radilo. U dvorani počinje postavljanje itisona i same scene. Sretna sam što ide sve kako treba i što se festival 'Studentsko ljeto' uspio održati sve ove godine, kada se 'gase' brojni festivali“, dodala je direktorica Muhić. Načelnik Mahmutagić iskazao je svoju zahvalnost svima koji učestvuju u organizaciji festivala – maglajskog i bh brenda. „Hvala Organizacionog odboru, čiji su članovi puno vremena uložili u organizaciju festivala, hvala Domu kulture i svim mladim volonterima i volonterkama, za njihovo slobodno vrijeme i energiju da budemo dobri domaćini. Ovo je pozitivna priča koja će otići van granica naše zemlje. Pozivam naše sugrađane i goste ovoga grada da dođu i uživaju u festivalskim večerima, vrhunskim izvođačima i muzičarima. Muzičkim gostima iznenadićemo naše sugrađane tokom septembra kada slavimo Dan općine“, najavio je načelnik Mahmutagić. 

Osigurane interesantne nagrade za posjetioce 

Pored općine Maglaj, organizaciju festivala pomogli su: Zlatni sponzor – kompanija Natron-Hayat, tu su i BH pošta, Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH te brojni privrednici. Osigurane su interesantne nagrade za posjetioce, a o festivalu će pisati i govoriti brojni mediji, voditelji će biti Maja Miralem i Armin Redžić. Publika u dvorani i ove godine će glasati putem QR coda, što se pokazalo dosta transparentnije, dok će Stručni i Žiri novinara učesnike ocjenjivati na generalnoj probi i tokom samog nastupa, od 1 do 15 bodova. Zbir će dati pobjednike obje festivalske večeri. I ove godine, pored brojnih gostiju, u Maglaju će biti i predstavnici Svjetske asocijacije festivala. Osigurati smještaj za sve učesnike i goste bio je možda i najveći izazov za članove Organzacionog odbora. Građani koji imaju stanove u vlasništvu, stavili su na raspolaganje svoje smještajne kapacitete, pa svi vjeruje da će svi učesnici i gosti biti zadovoljni kao i ranijih godina. Ulaznice se i dalje mogu kupiti od mladih volontera u gradu (tribine) te u Domu kulture (parter). Cijena ulaznica po večeri je 3, odnosno 5 KM.



N.Br./maglaj.net