Subota , 27. Jul, 2024

KULTURA - CULTURE

MAGLAJ SPIRIT WEEKEND: Organizatori zadovoljni posjetom, a posjetioci ovogodišnjim sadržajima (FOTO)

img

(FOTO: Namik Karajbić)

Tokom drugog MAGLAJ SPIRIT WEEKENDA na Gradini se, prema procjenama organizatora, u dvije večeri okupilo blizu 1.300 posjetilaca koji su imali priliku pogledati tri filmska ostvarenja iz regije i zaplesati uz BROWN SUGAR RnB. Gradina je tokom dvije noći bila osvijetljena posebnim efektima, posjetioci su imali priliku pogledati filmove pod zvjezdanim nebom, zaplesati i dobro se zabaviti, a organizatori – Udruženje mladih „DictumFactum“ i Adi Softić, predsjednik Udruženja i evropski omladinski ambasador za kulturu Zapadnog Balkana, dobili su sve pohvale sugrađana ali i brojnih gostiju koji su ovaj mali grad posjetili tokom MAGLAJ SPIRIT WEEKENDA. I već se zna, naredni SPIRIT WEEKWEND održava se 26. i 27. jula 2024. godine.

Cilj oživjeti Gradinu ali i noćni život u Maglaju

Sadržaji ovogodišnjeg SPIRIT WEEKENDA bili su filmovi „Ljeto kada sam naučila letjeti“, „Žicka“ i „Tabija“ a za izvrstan muzički ugođaj pobrinuli su se BROWN SUGAR, dvojac iz Tuzle kojeg čine Feđa Šolak i Emir Alagić. Ova dva dana u Maglaju su se družili mladi ambasadori uz šest zemalja regiona, ali i srednjoškolci iz Doboja, Žepča i Maglaja koji su obuhvaćeni projektom kojeg realizuje Udruženje „DictumFactum“. Projekat finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i medunarodnu saradnju, a zajedno provode EU, Ujedinjene nacije, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe.

SPIRIT WEEKEND pokrenut je kako bi se oživjela maglajska Gradina, ali i noćni život u gradu. „Cilj nam je stvoriti festival koji će postati etabliran, koji će biti posjećen i za kojeg će se čuti. U proteklih godinu dana taj cilj se i ostvaruje. Prošle sedmice, na sastanku Europske komisije u Briselu, MAGLAJ SPIRITI WEEKEND proglašen je jednim od najuspješnijih projekata koje podržava EU“, kazao je na otvaranju Adi Softić.

Projekat WeBalkans podražava ovaj projekat već drugu godinu i to je prva inicijativa evropskih omladinskih ambasadora koja je podržana drugu godinu za redom što je možda i najveći dokaz uspješnosti ovog događaja i važnosti ove priče. Projekat se nastavlja, a uključenje WeBalkans će zavisti od agende našeg projekta u narednoj godini, ali nama je drago što se dešava da projekti koji krenu kao inicijative uspijevaju da okupe i druge partnere kao što je to ove godine općina Maglaj i IOM, što opet osigurava sigurnost po pitanju dugoročnog održavanja projekata“, izjavio je

Armin Poljak, koordinator Mreže za mlade evropske ambasadore za BiH. Teodora Cekić iz Leskovca, takođe mlada evropska ambasadorica za Zapadni Balkan, po drugi put je u Maglaju. „Prošle godine nam je bilo prelijepo i isto takva imam iskustva sa ovogodišnjeg festivala. Ljudi su ovdje divni, gostoprimljivi. Maglaj je jedan od gradova gdje sam se osjećala najbolje. Nadam se će ovaj grad još dugo ostati kao domaćin SPIRIT WEEKENDA“, poručila je Teodora.

SPIRIT WEEKEND posjetili i gosti iz drugih gradova

Protekla dva dana bila su fenomenalno iskustvo. Drago mi je da smo pored Maglajki i Maglajlija imali posjete iz Tuzle, Lukavca, Sarajeva, Zenice. Ovo je svakako bio jedan od najmasovnijih događaja na Gradini u protekle tri decenije. Bavili smo se malo i statistikom, pa je prosjek godina posjetilaca na partyju bio od 14 do 35 godina, a na filmskoj projekciji najmlađi gledalac bila je petogodišnja djevojčica, a najstariji je bio 81.godišnji sugrađanin. Zadovoljni smo i ponosni i na naše partnere, mlade evropske ambasadore i konzorciji kojeg čine EU, Ujedinjene nacije, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe koji su nam ukazali povjerenje i uložili sredstva u projekat koji bi bi trebao biti i početak saradnje regije Maglaj-Doboj-Žepče. Impresije gostiju su odlične, a naši gosti BROWN SUGAR, Feđa Šolak i Emir Alagić, skrenuli su nam pažnju na detalj na kojeg mi u Maglaju i ne obraćamo pažnju. Kada se dešavaju festivali npr. na Kastelu u Banja Luci ili na tvrđavi Vranduk, publika je opasana zidinama. A ovdje je pogled jedinstven i naši gosti, Feđa i Emir su nam sugerisali da što više koristimo ljetnu pozornicu na Gradini i plažu koja se tokom ljeta stvori na rijeci Bosni za partyje, koncerte, različite kulturne sadržaje. Priznali su da nikada nisu nastupali na ovakvom mjestu, jer sa Gradine 'puca' pogled na cijeli grad. Već smo počeli pregovore za naredni SPIRIT WEEKEND da napravimo što bilji i kvalitetniji koncept“, kazao nam je Adi Softić nakon što se spustila zavjesa na ovogodišnji MAGLAJ SPIRIT WEEKEND.





N.Br./maglaj.net