Petak , 26. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Nova postavka u ateljeu i galeriji ''AB'': U Maglaju izlaže grafičar Amer Mržljak iz Sarajeva

img

U ateljeu-galeriji „AB“ otvorena je samostalna izložba plakata akademskog grafičara Amera Mržljaka iz Sarajeva. Bila je ovo prilika i da se obilježi 13.rođendan galerije, koja je uprkos svim poteškoćama, opstala sve ove godine na radost ljubitelja likovne umjetnosti ne samo iz Maglaja nego i okolnih gradova.

Slavljeničku atmosferu upotpunio je nastup benda „Albatros“ kojeg čine mladi i talentovani muzičari Melisa Mahmutagić, Najda Mulalić, Vedad Mujanović, Kerim Begić i Tarik Šehović.

Amer Mržljak je akademski grafički dizajner, magistar umjetnosti i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Za svoje prvo predstavljanje u Maglaju odabrao je svojevrsnu retrospektivu plakata koji su nastali u protekle nešto više od dvije decenije. “Nije nikada lako napraviti selekciju, a ova izložba predstavlja izbor radova nastalih u svrhu promocije širokog spektra kulturnih dešavanja“, kazao nam je Mržljak.



Kada je prije 13 godina kustos i vlasnica ateljea i galerije "AB" Maglaj, akademska likovna umjetnica Admira Bradarić otvorila prvu privatnu galeriju u Maglaju, ni sama nije vjerovala da će opstati sve ove godine, posebno nakon poplave 2014.godine.

U proteklim godina u galeriji je izlagalo više od 200 umjetnika, od velikih, svjetskih imena, do mladih umjetnika koji su možda tek završili likovnu akademiju. Zahvaljujući galeriji Maglajlije su imale priliku da vide djela Safeta Zeca, Halila Tikveše, Mehmeda Zaimovića, Mustafe Skopljaka, Amre Zulfikarpašić i mnogih drugim umjetnika“, izjavila je Admira Bradarić, akademska likovna umjetnica. Izložba plakata Amera Mržljaka otvorena je do 20.novembra. Ono što se u galeriji planira je promocija monografije prof. Salima Obralića, velikog likovnog umjetnika, izložba Istorija Maglaja kroz razglednice, te promocija knjige „Živi život svoj“ Elharuna Selimovića uz izložbu posljednjih radova Admire Bradarić „Dijalektika krpica“.



N.Br./maglaj.net