Subota , 27. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Opća biblioteka Maglaj obilježila 66 godina uspješnog rada (FOTO)

img

GODINAMA U MISIJI IZGRADNJE DRUŠTVA ZNANJA

Opća biblioteka Maglaj obilježila je 66 godina postojanja i vrlo uspješnog rada. Niz je hvale vrijednih sadržaja koje ova ustanova organizuje u Maglaju, počev od gostovanja eminentnih književnika, pozorišnih predstava, likovnih izložbi, radionica za djecu i mlade, obogaćivanja knjižnog fonda pa do stalnog propagiranja kulture čitanja. Mnogi ovu ustanovu svrstavaju među najbolje ne samo u Zeničko-dobojskom kantonu nego i u Bosni i Hercegovini. Biblioteka je osnovana davne 1958.godine i od tada je na usluzi građanima i građankama Maglaja, ali i okoline. Danas je to jedna od opremljenijih, značajnijih biblioteka u našoj zemlji, unatoč katastrofi iz 2014. godine kada je poplava uništila više od 70% knjižnog fonda i sve drugo što se tada nalazilo u biblioteci. Biblioteka je obnovljena, na zadovoljstvo svih građana. Danas broji sedam odjeljenja i raspolaže sa oko 56.000 naslova. „Dan biblioteke je prilika da kažemo prije svega hvala onima koji su nam donijeli slobodu, pa smo položili cvijeće na spomen obilježje u Parku ljiljana, a hvala smo rekli i svima koji su sa nama sarađivali i pomogli da biblioteka bude ono što zaista jeste. To su ZDK, kao većinski finansijer, općina kao osnivač ali i brojni sugrađani koji podržavaju naš rad, koji su tu, uz nas u svako doba“, izjavila je za naš portal Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Najaktivniji čitaoci Ajnur Bašić i Selma Mustabašić

Svečanosti koja je održana u biblioteci prisustvovali su čitaoci, Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, Aida Bašić i Aida Hadžić, predsjedavajuća i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća te direktori javnih ustanova u Maglaju. Bila je ovo malo drugačija rođendanska proslava od onih na koje smo navikli da se organizuju u biblioteci. Ova je bila neformalna, uz muziku i odgonetanje zagonetki, a oni koji su znali odgovore su nagrađeni. Nagrađeni su i oni koji su se prošle godine najviše družili s knjigom, a to su Ajnur Bašić u Odjeljenju za djecu i Selma Mustabašić u Odjeljenju za odrasle.

Ajnur nam je ispričao da godišnje pročita izmedju 40 i 50 knjiga. „Najdraže knjige koje sam do sada pročitao su mi 'Grozni Gaša' i 'Dnevnik jednog smotanka'. Ne čitam samo lektiru, nego i ostale knjige, volim posebno one šaljive. Volim da čitam jer se često i nasmijem“, kazao nam je Ajnur. „Ljubav prema knjizi traje od najranijih godina djetinjstva. Provodeći vrijeme s knjigom spoznajem nove svjetove, maštam, na neki način bježim i od ove stvarnosti, ali i upoznajem narode, njihove kulture, način življenja i običaje“, dodala je Selma Mustabašić.

Dodjeljene zahvalnice i prigodni pokloni

Cijene u biblioteci čitaoce koji im poklanjaju vrijedna izdanja, a u 2023.godine u tome se istakla Edvina Bašić. Zahvalnice i knjige za doprinos aktivnostima biblioteke dobili su: Mejrema Čakrama, Amela Hidić, Aida Hadžić, Asmira Delić, Aida Bradarić, Hana Čaušić, Mirza Ahmetović, Edina Međić, Miralem Karabegović, Selma Šehović, Arnela Efendić, Meliha Nalić, Alma Hasanić, Jadranka Huseinbašić i Jasminka Ljevaković, direktorice dječijih vrtića: Kanita Bašić, Iris Begović i Armina Bočić, direktori i direktorice osnovnih i srednjih škola: Osman Mujdža, Mirnesa Kolonić, Samira Mujkanović, Maida Hadžizulfić i Zijad Meškić. Nisu u biblioteci zaboravili ni lokalne medije, one koji prate rad ustanove pa su zahvalnice dobili kolektiv Radiotelevizije Maglaj, direktor Mahir Čaušić te Nejra Bradarić, novinarka portala maglaj.net .

Prigodnim poklonom i zahvalnicom iz biblioteke su se zahvalili Općini Maglaj i Mirsadu Mahmutagiću, načelniku općine, koji je uputio i posebnu rođendansku čestitku uposlenim u biblioteci, a čestitke su stigle i iz Gimanzije „Edhem Mulabdić“, „Prve osnovne škole“ Maglaj i Osnovne škole „Maglaj“. Rođendansko slavlje muzikom je upotpunio Azahari-Ako Omersoftić, a prije same svečanosti položeno je cvijeće na centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniocima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana.

 

N.Br./maglaj.net