Ponedeljak , 06. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj bio domaćin okruglom stolu o temi: ''Historijat, trenutno stanje i perspektive na području madžlisa Islamske zajednice Maglaj''

img

U okviru 12.Manifestacije „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“, Maglaj je bio domaćin okruglom stolu o temi: „Historijat, trenutno stanje i perspektive na području madžlisa Islamske zajednice Maglaj“ kojeg su organizovali Vakufska direkcija Sarajevo i Medžlis IZ Maglaj. Otvarajući ovaj značajan skup, mr. Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj, je istakao. „Iako smo u Medžlisu IZ Maglaj smatrali da se odgovorno bavimo vakufskom imovinom, da smo upoznati sa stanjem i historijatom vakufske imovine, prilikom istraživanja tema okruglog stola, vidjeli smo da se puno toga ne zna. Stoga ovaj okrugli sto smatram snažnim podstrekom da se pitanjem vakufske imovine bavimo puno odgovornije i intenzivnije“. Hafiz.dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Sarajevo, kazao je Vakufska direkcija IZ u BiH, ovih dana, širom zemlje pronosi ideju o vakufima i promovira važnost i uloga vakufa u nastanku i urbanizaciji bosanskohercegovačkih gradova, a Maglaj je jedan od tih gradova.

Tokom okruglog stola obrađene su slijedeće teme: „Hajdar Bajrambašić i njegov vakuf u Zenici“ – hafiz. Dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički; „Uticaj vakufa na razvoj grada Maglaja“ – hafiz mr. Hamza Lavić, uposlenik Gazi-Husrev begove biblioteke; „Jusuf-pašina džamija Kuršumlija“, historičar Berin Čičkušić; „Nacionalizacija vakufske imovine na području Medžlisa IZ Maglaj“ – hafiz dr. Elvir ef. Duranović, uposlenik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka; „Pravna borba za povrat vakufa 'Vrhpolje' i 'Podborik'“ – Huso Salihović, pravnik Vakufske direkcije Sarajevo i advokat Eldin Bašić; „Stanje vakufske imovine na području Medžlisa IZ maglaj“ – mr. Nevres ef. Hodžić, glavni imam te „Perspektive vakufske imovine na području Medžlisa IZ Maglaj“ koju su pripremili Reuf Husejnović, predsjednik IO i mr. Ferhat Bradarić, ekonomista, a predstavio Eldis Kusur, sekretar Medžlisa.

Prema podacima, vakufska imovina na području Medžlisa IZ Maglaj prostire se na oko 708 dunuma. Dosta imovine je riješeno po svim zakonskim propisima, međutim, u nekim slučajevima situacija nije usglašena ili u gruntu ili u katastru. U narednom periodu, istakao je ef. Hodžić, u skladu sa pravilima Vakufske direkcije regulisaće se korištenje zemljišta koje se daje u zakup, a što će morati uraditi Medžlis i džemati. Prema podacima, od 708 dunuma, oko 40% se daje u zakup, a tek za polovinu postoje ugovori o korištenju, istakao je mr. Nevres ef. Hodžić i nastavio. „U kalendar godišnjih aktivnosti uvrstiće se septembar kao mjesec za licitaciju svih vakufskih parcela koje se daju u zakup, zašto će podatke osigurati džematski odbori. Radi se od 30 do 50 parcela raspoređenih po džematima, a važno je da za valjano rukovođenje vakufskom imovinom imamo zainteresovane džematske odbore, a posebno imame koji čuva kontinuitet brige za vakufsku imovinu“. Takođe, u vakfusku imovinu spada 28 džamija, dva mesdžida, 17 vakufskih/imamskih kuća, kao i vakufske/imamske kuće koje su neuslovne za stanovanje, gasulhane, poslovni objekti, a neki od ovih objekata nemaju potrebnu dokumentaciju.

Okruglom stolu prisustvovali su brojni gosti, imami maglajskog Medžlisa, kao i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, čije prisustvo, kako je naglasio mr. Nevres ef. Hodžić, govori i o odlučnosti lokalnih vlasti da se razriješe svi problemi oko povrata vakufske imovine na području maglajskog Medžlisa. „Hvala organizatorima ovog projekta, a mislim da je ovo dobro realizovati u svim općinama u BiH. Tema je vrlo važna za opstanak i ispravljenu kičmu Bošnjaka“, kazao je načelnik Mahmutagić. Zaključke okruglog stola sumirao je hafiz.dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Sarajevo. „Kada govorimo o perspektivama, svaki medžlis u BiH ima pravo da se razvija i ima za to mogućnost. Mi u Vakufskoj direkciji vjerujemo da je moguće i ovo 25% koliko procjenjujemo da imamo vakufa u svojim rukama, ostalih 75% i dalje je u rukama države, mi vjerujemo da je moguće ovih 25% angažovati za potrebe šire društvene zajednice. Ako ne može država, možda može vakuf, odnosno vjerska zajednica uz pomoć naših prijatelja. U saradnji sa lokalnom zajednicom, po principu javno-privatnog partnerstva, možemo angažovati veliki broj vakufa. Zato su nam potrebni vaši prijedlozi i vaš rad, a mi ćemo iz Vakufske direkcije da vam pomognemo koliko možemo. Činjenica da je načelnik Mahmutagić danas sa nama, govorimo mi da ćemo probleme koje smo pomenuli i danas, riješiti na pravi način.“

Inače, svi radovi koji su prezentirani tokom okruglog stola nakon recenzije će biti i objavljeni u posebnom zborniku.

 

N.Br./maglaj.net