Petak , 17. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Amar Delić, učenik ''Prve osnovne škole'' Maglaj, vrijednim rezultatima promoviše sebe, školu i Maglaj (FOTO)

img

APRIL U ZNAKU AMAROVIH USPJEHA

Nema sumnje da će drugu polovinu aprila mjeseca u „Prvoj osnovnoj školi“ Maglaj svi dugo pamtiti po uspjesima koje je postigao Amar Delić, učenik IX razreda. Sredinom mjeseca, osvojivši peto mjesto na Kantonalnom takmičenju iz matematike, stekao je pravo učešća na Federalnom takmičenju. Nedavno je bio i najbolji na Kantonalnom takmičenju iz informatike sa maksimalnim brojem bodova – 100. I posljednji Amarov uspjeh, ništa manje vrijedan nego predhodna dva, je prvo mjesto na općinskom takmičenju iz engleskog jezika. Ponosan je cijeli kolektiv njegove škole, na čelu sa direktoricom Mirnesom Kolonić, a posebno nastavnice matematike i informatike Indira Jugović-Boukratem i Amra Mehinagić-Hasanbašić, kao i nastavnik engelskog jezika Sifet Talić.


(Amar sa nastavnicom matematike i informatike Indirom Jugović-Boukratem)

Amar je tokom priprema uvijek tražio zadatak više

Osvajanjem petog mjesta u ZDK, Amar nastavlja kontinuitet odličnih rezultata koje na takmičenjima postižu matematičari ove škole već dugi niz godina. „Amar je vrijedan i odgovoran učenik. Ozbiljno je pristupio pripremama kako za općinsko a posebna za kantonalno takmičenje. Često je tražio zadatak više. Želio je postići dobar plasman na Kantonalnom takmičenju, a mene njegov rezultat nije iznenadio. Očekivala sam da će se visoko plasirati. Za Federalno takmičenje takođe ćemo se ozbiljno pripremati jer zadaci uvijek budu nešto složeniji nego na Kantonalnom takmičenju“, kazala nam je u razgovoru nastavnica Indira Jugović-Boukratem. Peto mjesto njegov je najbolji plasman, a prošle godine bio je 13. „Volim matematiku, a posebno sam se zainteresovao u sedmom razredu kada smo učili formule za izračunavanje površina geometrijskih oblika. Shvatio sam da za svaki zadatak postoji rješenje. Za zadatke na Kantonalnom takmičenju trebalo je prvo razmisliti pa ih onda raditi. Do Federalnog takmičenja radićemo nešto komplikovanije zadatke, sa puno analiziranja, više rješenja, oblasti geometrije i algebre“, ispričao je Amar.

Svoju budućnost Amar vidi u IT oblasti

I nakon uspjeha na matematičkom takmičenju na nivou ZDK, došao je fantastičan uspjeh na takmičenju najboljih informatičara-osnovaca ZDK – osvajanje prvog mjesta. Sve zadatke Amar je riješio bez greške. Za njega nastavnica informatike Amra Mehinagić-Hasanbašić, kaže da je divan i nadaren tinejdžer. „Ono što se meni posebno sviđa kod Amara jeste to da je logičar, kako zaključuje, primjećuje, a nadaren je i za ostale predmete. Ne znam nijedan predmet iz kojeg Amar nije odličan“, kazala nam je na početku razgovora nastavnica Amra i nastavila. „Sve je iznenadio Amarov uspjeh, svi su pitali odakle je, čak je i profesor koji je pripremao zadatke za takmičenje bio iznenađen da je riješio sve zadatke, bez greške, pa mu je i on sam čestitao. Rekao mu je da samo tako nastavi i da je u tome njegova budućnost. Presretna sam što se i Amar opredijelio da se bavi informatikom“. „Nije bilo teško pripremiti se za ovo takmičenje, dosta zadataka našao sam i na internetu. U budućnosti vidim sebe u IT sektoru i zaista bih volio naći posao u ovoj oblasti. Ova oblast se i stalno razvija, ali nije problem pratiti te promjene jer sve je dostupno na internetu. Ulažem puno u svoje znanje, jer znanje je nešto najvrijednije“, dodao je Amar. Njemu kao maturantu maj mjesec je trebao biti u znaku zaključivanja ocjena i privođenju kraju osnovnog obrazovanja. Ali, sada ga očekuju pripreme za dva Federalna takmičenja. Amar je sretan da njegovi nastavnici i nastavnice imaju razumijevanja za njegove obaveze, a neki su mu već i zaključili zaslužene petice.

Amara primio i načelnik Mahmutagić

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine sa saradnicama primio je Amara, direktoricu Mirnesu Kolonić i nastavnicu Indiru Jugović Boukratem, čestitao na postignutim uspjesima te uručio prigodne poklone. „Željela bih da Amarovi uspjesi budu podsticaj i svima drugima u našoj školi, kako nastavnicima tako i učenicima, da se više bore, više rade jer rezultati neće izostati. Vidi se to i po Amaru. Ne sumnjamo da će na takmičenjima koja ga očekuju dostojno predstavljati sebe i porodicu, školu i naš Maglaj. Ovakvi rezultati nisu zabilježeni na drugim općinama, da jedan učenik ostvari ovakve rezultate. Drago nam je što Općina i Načelnik podržavaju općinska takmičenja“, kazala je tokom prijema Mirnesa Kolonić, direktorica „Prve osnovne škole“ Maglaj.

Danas smo imali zadovoljstvo ugostiti jednog dobrog i skromnog dječaka Amara Delića koji je ostvario sjajne rezultate i pred kojim je sigurno još puno dobrih rezultata. Gledajući njegove rezultate, vidi se da je svestran, vidi se ozbiljnost i kontinuitet rada. Općina Maglaj i dalje će biti podrška na loklanim takmičenjima“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Amar je siguran da će informatika biti njegov životni poziv i planira se upisati računarstvo u srednjoj elektrotehničkoj školi u Tešnju. Već se zna da je Federalno takmičenje iz matematike 11.maja, istog dana je i Kantonalno takmičenje iz engleskog jezika, pa će se Amar morati odlučiti izmedju dva takmičenja. Uskoro će biti poznat i termin održavanja Federalnog takmičenja iz informatike.

 

 

N.Br./maglaj.net