Subota , 04. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Irma Tukić četvrta na Olimpijadi njemačkog jezika, učenici Gimnazije uspješni i u projektima (FOTO)

img

Goethe-Institutu Bosna i Hercegovina u petaku je bio domaćin Olimpijadi njemačkog jezika 2024. „Na ovom prestižnom takmičenju učenici iz svih dijelova zemlje pokazali su izvanredno znanje i strast prema njemačkom jeziku. Drago nam je što smo imali priliku vidjeti njihov trud i posvećenost“, saopšteno je iz Goethe-Instituta. Učenica Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Irma Tukić je na nivou A2 osvojila 4. mjesto. Mentorica joj je bila prof. Alma Mehinović. Tako se Irmin uspjeh pred samu Olimpijadu pokazao sasvim opravdanim. Podsjećamo, na 11. Kantonalnom takmičenju srednjih škola iz njemačkog jezika, u konkurenciji 13 škola, Irma Tukić, učenica II 1 razreda osvojila je prvo mjesto – nivo A2 i tako stekla pravo učešća na državnom prvenstvu, dok je drugo mjesto – nivo B1 osvojila Edna Mehmedović, učenica III 2.

Takmičenje za najbolje biznis planove

Učenice Gimnazije Sarah Hasanić, Selma Ramović i Šejla Karahasanović, sa mentoricom, prof. Mirelom Jašarević osvojile su drugo mjesto na takmičenju srednjoškolaca u izradi biznis planova. Usmena prezentacija najuspješnijih biznis planova na kojima su radili učenici iz više srednjih škola u Bosni i Hercegovini održana je u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Organizatori ovog važnog takmičenja su Fondacija Forerunner Federation iz Sjedinjenih Američkih Država (Fondacija Predvodnik), Behram-begova medresa u Tuzli i Edukacijski centar “NAHLA”.

Takmičenje u izradi poslovnih planova izuzetna je prilika da učenici pokažu svoj inovativni duh. Od njih se očekivalo da primijene znanje koje su stekli i napišu poslovni plan na deset strana s razrađenim budžetom. Svoje planove je predalo 18 timova, koje je stručna komisija ocijenila i odabrala finaliste.

Projekat "Mladi za čist zrak"

Mladi iz Tuzle, Lukavca, Živinica, Bijeljine, Ugljevika, Sarajeva, Zenice, Maglaja, Kaknja i Brčkog okupili su se na završnoj konferenciji Projekta “Mladi za čist zrak” koji je u tim gradovima implementirao Centar za ekologiju i energiju, u partnerstvu sa UNICEF-om BiH i uz podršku Kraljevine Švedske. Na konferenciji “Čist zrak za sve” u Tuzli mladi su predstavili aktivnosti i rezultate na podizanju svijesti i zagovaranju koje su ostvarili tokom zajedničkog rada na projektu, dok su na okruglom stolu sa predstavnicama i predstavnicima vlasti i nevladinog sektora imali priliku razgovarati o mogućim mjerama za smanjenje zagađenja zraka i njihovoj realizaciji, te kroz konstruktivnu diskusiju iskazati svoje stavove.

 

N.Br./maglaj.net