Petak , 26. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje samostalne izložbe plakata, istaknutog umjetnika Amera Mržljaka iz Sarajeva

img

Atelje i galerija "AB" Maglaj vas poziva u četvrtak, 28.10.2021. u 19:00 sati na otvaranje samostalne izložbe plakata, istaknutog umjetnika Amera Mržljaka iz Sarajeva. 
 
Izložba se otvara uz "mali koncert" mladih muzičara: Melisa Mahmutagić, Najda Mulalić, Vedad Mujanović, Kerim Begić i Tarik Šehović "Bend Albatros" iz Maglaja

Amer Mržljak je rođen 1973. godine u Sarajevu. Akademski grafički dizajner, Magistar umjetnosti - Grafički dizajn, član ULUPUBiH-a i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Amer Mržljak je radio na brojnim projektima kulturnog i komercijalnog karaktera te kreiranju niza publikacija za domaće i strane klijente. Posebno je aktivan u dizajniranju vizuelne promocije u oblasti pozorišta, muzike i filma.  U sklopu svog profesionalnog i akademskog djelovanja radio je kao grafički dizajner a potom i art direktor u dizajnerskom studiju Trio Sarajevo, art direktor u marketinškoj agenciji Fabrika, predavač na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu. Dobitnik je više domaćih i stranih priznanja iz oblasti grafičkog dizajna i oglašavanja.


O PLAKATIMA AMERA MRŽLJAKA

"Na koji način bismo trebali sagledati rad Amera Mržljaka i u kojem kontekstu? Najprije kronološki, kako bismo mogli pratiti njegov likovni i dizajnerski identitet sažet u okvire dva desetljeća. Promatrajući i analizirajući tu putanju razvitka jasno se uočava raznolikost njegova izraza determiniranog intelektualnom radoznalošću, konceptualnom slojevitošću, emocionalnim vibratom, te vremenom i prostorom u kojem stvara. Mržljak nam ostavlja dvojaka svjedočanstva: prvo, koje se odnosi na njegov vlastiti rad; i drugo, koje se odnosi na komentar stvarnosti u kojoj živi, a koji je poprimio vlastiti život. U tom smislu, svaki od njegovih plakata nosi tragove vremena istaknutog pojedinca koji nerado pristaje na kompromise, koji promišlja, reagira i re/kontekstualizira kulturnu i umjetničku zbilju. Tomu svjedoči velika većina izloženih radova s prestižnih festivala održanih u Sarajevu, a zatim i kazališne i filmske produkcije. Uočavamo i segmente društveno-političkog i duhovnog okvira u kojima stvara, što je zaista dragocjeno. Međutim, njegova ideja se ne zadržava u okvirima lokalnog. Ona se jednako može pratiti i kao iskaz i igra pojedinca na globalnom planu. Ona je nerijetko duhovita, ironična, duboka i mračna, angažirana ili provokativna. To je prepoznato i na nacionalnoj i internacionalnoj razini nizom priznanja i nagrada koje je autor primio za svoj rad."

/Doc. dr. Ema Mazrak/










maglaj.net