Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 20. jula

img

Ovogodišnji Kurban-bajram je u utorak, 20.7.2021. godine. Salavat i ezan za sabah-namaz počet će se učiti u 4:45 sati, nakon čega slijedi klanjanje sabah-namaza. 

Između sabah-namaza i (20 minuta do) Bajram-namaza vjernici se neće zadržavati u džamiji. Neposredno prije klanjanja Bajram-namaza (10 minuta) imami će vjernicima dati upute o klanjanju bajram-namaza, akciji prikupljanja kurbanskih kožica i drugim informacijama koje su od važnosti za džemat. Bajram-namaz će se klanjati u 6:00 sati.

Centralna bajramska svečanost održat će se u Jusuf-pašinoj džamiji (Kuršumliji), gdje će glavni imam mr. Nevres ef. Hodžić održati bajramsku hutbu i predvoditi klanjanje bajram-namaza.

Vjernici koji dolaze u džamiju dužni su:

✔ na ulazu u džamiju dezinficirati ruke, u džamiji ispravno nositi masku te u safovima održavati propisanu fizičku distancu od minimalno 1 m;

✔ ponijeti sa sobom sedžadu na kojoj će klanjati;

✔ biti spremni da klanjaju bajram-namaz i izvan džamije (na sofama, u pomoćnim džamijskim prostorijama, u haremu…);

✔ čestitanje obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance;

✔ poštovati upute imama, članova džematskog odbora i redara.


Dan prije, u ponedjeljak, 19.7.2021. godine, je Dan Arefata. Ovaj dan je preporučeno postiti. Od sabah-namaza na Dan Arefata pa do ikindija-namaza četvrtog dana Kurban-bajrama uči se tekbir-i tešrik poslije svakog farz-namaza.



(Medžlis Islamske zajednice Maglaj)