Srijeda , 29. Sep, 2021

KULTURA - CULTURE

img

VIDEO: ''Malo ljeto 2021''

Ovogodišnji dječiji festival "Malo ljeto 2021" održan je na prelijepoj maglajskoj Tvrđavi. Poštujući epidemiološke mjere koje su još uvijek na snazi Malo ljeto je televizijski snimljeno u vrhunskoj produkciji i na vrlo kreativan način. 

img

Vezuv Bašić predstavio nova tri romana u Maglaju: Romani koji njeguju kulturu sjećanja (FOTO)

Nakon Kladnja, Banovića, Stoca, Sarajeva i u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju promovisana su tri posljednja romana Vezuva Bašića Baše: “Unproforsko kopile”, “Bezimene žene” i “Živa lomača”. Bašo je još jednom prenio potresna svjedočanstva iz godina agresije, sačuvao od zaborava istinu, podsjetio na važnost očuvanja kulture sjećanja i sve to samo sa jednom porukom: Da se ne zaboravi.

img

U Domu kulture ''Edhem Mulabdić'' otvorena izložba fotografija pod nazivom ''Sjećanje na omladinski kulturni centar - OKC'' (FOTO)

U Domu kulture „Edhem Mulabdić“ otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Sjećanje na omladinsku kulturni centar-OKC“. Želja organizatora je da svako kome je popularni OKaC značio nešto u mladim danima, pokloni fotografije koje su nastale u ovom nekada omiljenom okupljalištu mladih ovoga grada i sačuva od zaborava sjećanje na jedno vrijeme.

img

Biblioteka organizovala maskenbal za više stotina mališana

Maskenbali su oduvijek bili radost za najmlađe. Nekoliko stotina mališana i njihovih roditelja, starih i mladih Maglajlija, okupilo se na platou ispred Narodne biblioteke da pokažu koliko su maštoviti ali i da se dobro zabave uz popularnog muzičara Azaharija Omerosoftića-Aku.

img

Tinejdžerska senzacija iz Maglaja, bend ''Albatros'' proslavio peti rođendan (FOTO)

Bend „Albatros“ veliki je fenomen maloga grada, ne samo zbog toga što bend čini pet tinejdžera, nego i zbog muzike koju vole i izvode, a to su hitovi 80-tih i 90-tih, pjesme uz koje su odrastali njihovi roditelji. Cjelovečernjim koncertom bend je proslavio pet godina postojanja. Suorganizator koncerta bila je Opća biblioteka, a generalni pokrovitelj općina i načelnik Mirsad Mahmutagić .

img

Na predivnoj maglajskoj Tvrđavi televizijski snimljeno ''Malo ljeto 2021'' (FOTO)

Boje dječijeg festivala „Malo ljeto 2021“ uljepšale su maglajsku Tvrđavu. Uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera, i sa puno manje prisutnih, za programe 25 TV stanica snimljeno je ovogodišnje „Malo ljeto“. I ove godine dječiji festival održan je pod pokroviteljstvom Općine Maglaj i načelnika općine Mirsada Mahmutagića.

img

Revija urbane kulture u subotu 26. juna na maglajskoj Tvrđavi

Nakon spektakularne tri Revije urbane kulture koje su se prethodnih godina održale u Maglaju, ove godine će se u skladu sa epidemiološkim mjerama i uz ograničen broj posjetilaca na Tvrđavi 𝟮𝟲.𝟬𝟲.𝟮𝟬𝟮𝟭. godine sa početkom u 𝟭𝟵,𝟬𝟬 𝘀𝗮𝘁𝗶 održati malo drugačija manifestacija.

img

U Maglaju će se učiti znakovni jezik: Organizovana radionica ''Život u tišini'' (FOTO)

Maglajska biblioteka juče je u saradnji sa Savezom gluhih i nagluhih osoba Federacije BiH za djecu i omladinu organizovala radionicu o temi „Život u tišini“. Sulejman Čaković, sekretar Saveza gluhih i nagluhih osoba Federacije BiH, Branka Jurić, tumač znakovnog jezika te Goran Jerkić stručni saradnik za pravna pitanja u Savezu gluhih i nagluhih, maloj raji su na interesantan i slikovit način približili probleme sa kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe a posebno su ih zainteresovali za znakovni jezik.

img

Svjetski dan knjige u maglajskoj Biblioteci obilježen sa nekoliko sadržaja

Svjetski dan knjige u maglajskoj biblioteci obilježen je sa nekoliko sadržaja. U biblioteci je tako postavljena izložba Predstavljamo nobelovce“, a ozvaničen je i početak kampanje „Knjiga za sve“, koja podrazumijeva podršku Dnevnom centru za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Maglaj/Žepče. Dodjeljene su i nagrade učenicama osnovne škole Dijani Beganović, Lamiji Mačković i Amili Mačković koje su napisale najbolje radove na Konkursu o temi „Čitaj mi, želim da rastem“.

img

Promovisana knjiga ratnih fotografija Mehmeda Bašića (FOTO)

Ratni fotograf i snimatelj 327.Viteške brigade Mehmed Bašić knjigu fotografija „Iskustvo od kojeg niko nije pošteđen“ predstavio je svojim sugrađanima. Na fotografijama hrabrost, ponos, sreća, bol, tuga, zapravo život kakav smo živjeli u godinama agresije, kao trajno svjedočanstvo o tom vremenu.

img

Biblioteka u Maglaju obilježila 63 godine rada

Opća biblioteka Maglaj organizacijom nekoliko sadržaja, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježila je 63 godine postojanja i rada. Tako su održani on line stručni skupovi za bibliotekare koji rade u školskim ali i javnim bibliotekama a koji su prenijeli svoja iskustva.