Petak , 18. Oct, 2019

KULTURA - CULTURE

img

Emir Hadžihafizbegović gostovao u Maglaju (FOTO)

Velikan bh. glumišta Emir Hadžihafizbegović u prepunoj kino-sali „Sarah Bernhardt“ izveo svoj autorski projekat, monodramu pod nazivom “Sve je do nas”. Predstava je privukla ljubitelje pozorišta ne samo iz Maglaja nego i iz okolnih gradova. Organizator gostovanja je Biblioteka  u povodu Oktobra – mjeseca knjige.

img

Predstava ''Taksimetar'' u Maglaju (FOTO)

Blizu 450 srednjoškolaca i građana pogledalo je predstavu „Taksimetar“, autora Gorana Vojnovića u kojoj glume dvojica Zavidovićana, Adem Smailhodžić i Irfan Ribić. Gostovanje ovih umjetnika organizovao je Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u okviru Oktobra-mjeseca knjige.

img

Oktobar - mjesec knjige u maglajskoj biblioteci

Tradicionalno, maglajska biblioteka će tokom oktobra organizovati niz sadržaja a sve počinje sadržajem za najmlađe, popularnom „Pipijadom“. Na „Pipijadi“ će biti proglašeni i nagrađeni najsmješniji crteži i priče.

img

In memoriam: Dinko Čizmić

Nepregledna kolona prijatelja i komšija danas se posljednji put oprostila od Dinke Čizmića. Rođen u Kaknju ali je svoj život i porodicu ostavio u Maglaju. Dovoljno je reći njegovo ime pa da vam se pred očima stvori slika istinskog zaljubljenika u umjetnost i sve ono što je lijepo.

img

Nakon uspjeha na festivalu u Maglaju, Melani Marijanac pobijedila na festivalu ''Evrofest 2019'' u Skoplju (FOTO)

Lijepa priča sa maglajskog festivala mladih i neafirmisanih pjevača „Studentsko ljeta“ nastavlja i u ovom prvim danima jeseni. Naime, Melani Marijanac (17), mlada i talentovana Zeničanka, koja je na maglajskom Festvalu osvojila treću nagradu Stručnog žirija, na Internacionalnom festivalu zabavne muzike „Evrofest 2019“ u Skoplju, osvojila je Grand prix. Time je Melani ponovila prošlogodišnji uspjeh Benjamina Hasanića.

img

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe slika ''portreti umjetnika'' (FOTO)

Atelje i galerija AB - Maglaj vas poziva u srijedu 31.07.2019. u 19:00 sati na otvaranje samostalne izložbe slika "portreti umjetnika"  - istaknutog umjetnika  Mensura Bešlagića. Na izložbi će biti predtstavljeno dvadesetak portreta likovnih umjetnika, koji su u historiji umjetnosti ostali zapamćeni.   Portreti su slikani u tehnici ulje na platnu u likovnim potezima i načinu izražavanja prepoznatljivom za umjetnika. 

img

U Maglaju se sprema hip hop spektakl (VIDEO)

U okviru manifestacije „Studentsko ljeto 2019“ u petak 26.07.2019. od 20,00 sati na ljetnoj pozornici JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, pod pokroviteljstvom Općine Maglaj održat će se treća po redu Revija urbane kulture.

img

Pobjednice ''Malog ljeta 2019'' Nađa Blitović i Sara Osmanhodžić (FOTO)

U prepunoj kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ održano je „Malo ljeto 2019“ koje je organizirano pod pokroviteljstvom Općine Maglaj, a u sklopu Internacionalne manifestacije „Studentsko ljeto 2019“. Dječiji festival otvorio je Benjamin Hasanić i hor najmlađih sugrađana sa dirigenticom Esenom Ruvić, himnom festivala „Kiše nad Maglajem“, a u aranžmanu DJ Ruvexa. Po prvi put dječiji festival je imao takmičenje u dvije kategorije KID i TEENAGE talents.

img

Tokom ljeta edukativne radionice u maglajskoj Biblioteci

Kao i svakog, tako će i ovog ljeta, u maglajskoj biblioteci biti organizovane edukativno-zabavne radionice za djecu i omladinu. Biće ovo prilika da svi oni ugodno iskoriste dane ljetnog raspusta koji je već počeo. Kako naglašavaju u ustanovi, puno je bolje da djeca provede vrijeme u biblioteci.