Ponedeljak , 10. Dec, 2018

KULTURA - CULTURE

img

Emotivna promocija ''Batonovih priča'' u Maglaju

Dom kulture “Edhem Mulabdić” Maglaj, u saradnji sa Klubom paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u subotu, 24. novembra, obilježili su promocijom knjige “Batonove priče” čiji je autor književnik i novinar Said Šteta.

img

PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA: Prvo izdanje knjige je gotovo rasprodano

Čuveni filmski klasik Pozovi M radi ubistva bio je inspiracija za naslov današnjeg druženja na tragovima knjige PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA. Pozovite, dakle broj 062 019 514 radi dogovora o nabavci knjige koja je izazvala veliko interesovanje a  čije se zalihe iz prvog izdanja opasno bliže kraju... Pošto se već planira i drugo izdanje, pozvani ste da uzmete aktivno učešće u njenom nastajanju. Kako, pitate?

img

Prvi dani života jedne knjige

Prošlo je dvadesetak dana od kako je knjiga PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA započela svoj život. Sam karakter rukopisa, proglašem intrigantnim i prije promocije, nagovještavao je zanimljive reakcije čitalaca, pa smo odlučili da ih pratimo. Neke stvari u Maglaju su postavljene kritički, neke akcije, poput Fondacije, su najavljene na promociji, pa je praćenje odjeka razumljivo. Naravno da knjiga nije jedina briga svojim vlasnicima, neki rekoše da listaju i čitaju „na preskok“, a neki je još nisu otvorili.

img

Promovisana zbirka poezije za djecu ''Maca pisar''

„Mačak Micko“, „Dječije želje“, „Moja mama“, „Ježeva kuća“ ili „Sivko“, samo su neke od pjesama koje su sadržane u zbirci „Maca pisar“ koja je izašla iz pera Eldina Lepića. Zirka je promovisana u prisustvu brojnih Eldinovih prijatelja, a stihove su na promociji čitale Irma Đuhera i Adina Šehić. Eldin Lepić (27) je mladić koji se pisanjem za djecu bavi odskora iako je još od osnovne škole pokazivao interes za pisanje i time se amatrski bavio.

img

Promovisana knjiga PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA autora Fuada Ruvića (FOTO)

Izgledalo je to „nedočekivo“. Toliko intenzivna jednomjesečna najavna kampanja, vjerovatno neviđena na ovom prostoru. U njoj se čula i „sudbinska“  pitanja čitalaca: gdje će se promocija dogoditi, pošto će biti knjiga, ko će doći u Maglaj, zašto nema Fadile Nure... I onda za jedno veče sve to odlazi u historiju. Kao kad vjetar iznenada promijeni smjer, pa ode uznemiravati  neke druge ljude, na drugim prostorima...

img

Maglajlija Benjamin Hasanić osvojio Grand prix na festivalu u Makedoniji (FOTO)

Na završenom 22.Internacionalnom festivalu zabavne muzike „EVROFEST 2018“ koji se održava u dva makedonska grada, Kruševu i Skopju, Maglajlija Benjamin Hasanić osvojio je najveću nagradu Grand Prix i to upravo na dan kada je slavio svoj 22.rođendan. Benjamin je bio jedini predstavnik naše zemlje na festivalu na kojem su svoje pjevačko umjeće pokazali mladi pjevači iz Bugarske, Rumunije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Srbije, Crne Gore, Albanije te Makedonije. Po prvi put za 22 godine koliko se festival održava, dva učesnika osvojila su Grand Prix, Benjamin Hasanić i predstavnica Albanije Klodiana Vata.

img

U nedjelju 30. septembra održava se 13. Internacionalni festival folklora ''Kolo na bosanskom ćilimu''

U okviru raznovrsnih sadržaja 47. kulturno-zabavne manifestacije "Studentsko ljeto", a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj u nedjelju 30. septembra u Sportskoj dvorani u Maglaju od 18,00 sati biće održan 13. Internacionalni festival folklora "Kolo na bosanskom ćilimu", na kojem će učešće uzeti 16 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Austrije, Srbije i Hrvatske.

img

Otvorena treća izložba iz serijala ''Ex Files - Maglaj kakvog smo voljeli'' (FOTO)

U prostorima vrijednog historijskog spomenika iz doba Austro-ugarske, „Vile Bjanca“, koja je za javnost Maglaja bila zatvorena više od dvije decenije, otvorena je treća po redu izložba iz serijala „Ex Files – Maglaj kakvog smo voljeli“ – „Nekada i sada“. „Ex files“ je najznačajniji projekat Udruženja mladih „Dictum factum“. Generalni pokrovitelj izložbe je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, a organizaciju su pomogli brojni partneri i komperijalni sponzori.

img

Sutra otvaranje treće izložbe iz ciklusa Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli

Pred nama je otvaranje treće izložbe iz ciklusa Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli koji ove godine nosi naziv „Nekad i sad“ i bavi se rekonstrukcijom portreta heroja i antiheroja maglajskoga vremena. Svečano otvorenje izložbe zakazano je za 26.09 u Villi Bjanca u Bosanskoj ulici u 20:00h. Tim povodom, razgovarali smo sa Adijem Softićem, inicijatorom projekta i predsjednikom Upravnom udobora Udruženja mladih „Dictum Factum“ o ovogodišnjem projektu.

img

Dolazi nam PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA autora Fuada Ruvića

USKORO!  PROMOCIJA  nesvakidašnje knjige, koja  autorski tematizira našu kulturu sjećanja i njegovanja tradicija. Poveznica priče o šest decenija Maglaja je prvi put cjelovito opisan nastanak i polustoljetno trajanje  jedinstvenog fenomena: festivala  Studentsko ljeto.

img

Studentsko ljeto 2018: Dino Memić iz Mostara pobjednik Večeri narodne muzike (FOTO)

Završene su festivalske večeri 47. "Studentskog ljeta" u Maglaju. Večer narodne muzike otvorila je sugrađanka Alma Čardžić pjesmom "Kroz Maglaj drevni magle prolaze". Publici se predstavilo 12 učesnika iz Bosne i Hercegovine i regiona. Prema odluci stručnog žirija najbolji među učesnicima je Dino Memić iz Mostara koji se predstavio pjesmom "Taman je". Drugo mjesto žirija pripalo je Irmi Hasić iz Tuzle, a treće Namiku Husniću iz Mostara.