Četvrtak , 18. Apr, 2019

KULTURA - CULTURE

img

Maglajka Ena Blitović pobjednica 11. Radio festivala Radio Žepča

U finalnoj večeri 11. Radio festivala Radio Žepča nastupila su 23. natjecatelja a prema odluci stručnog žirija koji je ove godine bio u sastavu Igor Hinger, Ermelina Herceg, Emir Huseinagić, Luka Žiberna, Gabrijela Đaković, Željko Šlipogor, Goran Puletić, titulu pobjednika 11.RFRŽ osvojila je Ena Blitović iz Maglaja.

img

I u Maglaju izvedena predstava ''Dženo, dženo Romanipe!''

Publika u kino sali „Sara Bernar“ velikim je aplauzom nagradila je glumce-amatere koji su činili ansambl predstave „Dženo, dženo Romanipe!“, odnosno „Biće, biće romski narod“. Bila je ovo 11.izvedna ove predstave na pozornicama širom Bosne i hercegovine, realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma, a u organizaciji maglajske Biblioteke.

img

Biblioteka u Maglaju obilježila 61 godinu rada (FOTO)

Stručnim skupom koji je okupio 100-tak bibliotekara iz javnih, specijalnih, školskih te Nacionalne i Univerzitetske biblioteke Federacije BiH, Biblioteka u Maglaju obilježila je 61 godinu postojanja i rad. Skup je organizovalo Društvo bibliotekara F BiH u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića, a tema je bila „Saradnja i umrežavanje: novi početak“.

img

Maglajlije u Bošnjačkom institutu: VEČE JE BILO... (FOTO)

Elitna dvorana Bošnjačkog instituta u Sarajevu  otvorila je vrata Ahmedu Bosniću, njegovim prijateljima, čitaocima i svim radoznalcima, da bi jedna izuzetna knjiga – kako to priliči – ugledala svjetlo dana. Rukopis se zove SVIJET NA MOM DLANU,  a sastoji se od 60 izabranih putopisa  sa Ahmedovih hodoljubnih  poduhvata, kroz više decenija, širom ove planete. Sve u formi Večeri s Ahmedom Bosnićem.

img

Maglajlije u Bošnjačkom institutu: VEČE SA AHMEDOM BOSNIĆEM

U elitnom prostoru Bošnjačkog instituta u Sarajevu za dva dana održava se kulturni događaj na koji svaki iskreni Maglajlija mora biti ponosan. Fondacija i zaostavština plemenitog Adila Zulfikarpašića, otvara vrata Ahmedu Bosniću, njegovim prijateljima i poštovaocima njegovog rada.  Naš Ahmed promoviše svoju kapitalnu knjigu SVIJET NA MOM DLANU. Na 480 stranica  knjige čitaoca očekuju zapisi ovog strasnog putopisca sa njegovih putovanja uzduž i poprijeko ovom veličanstvenom  planetom.

img

Otvoreni 16.Mulabdićevi dani kulture (FOTO)

Otvaranje 16.Mulabdićevih dana kulture, tradicionalne manifestacije kojom Biblioteka  njeguje sjećanje na Edhema Mulabdića, pisca prvog bošnjačkog romana „Zeleno busenje“ izazvalo je veliko interesovanje u Maglaju.

img

AB Maglaj: Poziv na otvaranje izložbe ''proces'' mladog umjetnika fotografije Namika Karajbića iz Maglaja (FOTO)

Atelje i galerija AB - Maglaj, poziva Vas sutra u 19 sati na otvaranje izložbe "proces" mladog umjetnika fotografije Namik Karajbić iz Maglaja .  Izložba će biti otvorena uz "muzički performans" - mladih muzičara Nadir Čajić i Ahmed Mumunović iz Maglaja .  Ovo je prilika da upoznate i podržite dosadašne stvaralaštvo mladih umjetnika iz Maglaja. Dobro nam došli! 

img

Večeras repriza predstave koja je maglajsku publiku nasmijala do suza

Kino sala „Sarah Bernhardt“ bila je pretjesna za sve one koji su željeli pogledati premijeru komedije „Doće, doće Safo“ koju je na scenu postavila grupa maglajskih srednjoškolaca. Predstava je premijerno odigrana 27.12.2018. a za večeras od 19,00 sati je zakazana i prva repriza. Koliko se publici svidjela predstava najbolji su pokazatelji bili smijeh i aplauz na otvorenoj sceni. 

img

U Biblioteci organizovali druženje sa penzionerima-čitaocima (FOTO)

U maglajskoj biblioteci tvrde da su im penzioneri najvjernija čitalačka publika. U znak zahvalnosti za godine i decenije vjernosti, u Biblioteci su im organizovali druženje kojem se odazvalo njih 40-tak, a prepreka im nisu bili ni snijeg ni hladnoća. Neki penzioneri s knjigom druguju otkako su otišli u penziju, ali većina od osnovne škole.

img

Konkurs u povodu Dana dječije radosti (FOTO)

U povodu Dana dječije radosti i svih praznika koje proslavljamo ovih dana, općina Maglaj i Biblioteka su raspisali konkurs za najbolje literarne radove učenika i učenica osnovnih i srednjih škola sa područja naše općine. Na literarni konkurs pristiglo je mnoštvo radova, a tema je bila zajednička za sve „Dok najljepše želje svijetom lete, ja sanjam sreću za svako dijete".

img

Emotivna promocija ''Batonovih priča'' u Maglaju

Dom kulture “Edhem Mulabdić” Maglaj, u saradnji sa Klubom paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u subotu, 24. novembra, obilježili su promocijom knjige “Batonove priče” čiji je autor književnik i novinar Said Šteta.