Utorak , 21. Aug, 2018

KULTURA - CULTURE

img

Zavičajna zbrika u novim prostorima

U Biblioteci su otvorene nove prostorije u kojima su smještena Zavičajna, Zbirka starih i rijetkih knjiga te Zbirka knjiga na stranim jezicima. Projekat je ovo koji je relaizovala ova ustanova uz pomoć sredstava budžeta općine Maglaj i u koji je uloženo oko 6.000 KM. Kada je riječ o knjižnom fondu javnih biblioteka, najznačajnije mjesto zauzimaju zavičajne zbirke, jer one svjedoče o životu zajednice.

img

FMJam trio Frenkie, Indigo i Kontra 18. augusta u Maglaju

U okviru manifestacije „Studentsko ljeto“ u subotu 18. augusta od 19,00 sati na platou ispred JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju održat će se druga po redu Revija urbane kulture, na kojoj će nastupiti fenomenalni FMJam trio Frenkie, Indigo i Kontra.

img

Ena Blitović, talentovana djevojčica iz Maglaja (FOTO)

Ena Blitović (11) iz Kosove kod Maglaja voli pjesmu, mikrofon i scenu. Muzika joj puno znači i vrlo je talentovana što potvrdjuju brojne nagrade koje je samo u ovoj godini osvojila na dječijim festivalima. Kako to obično biva i Ena je svoj prvi nastup imala na školskoj priredbi prije tri godine, a njen talenat prvi je primijetio učitelj Elvir Međić.

img

Promovisana zbirka poema ''Ne prestaje boljeti'' Vezuva Bašića-Baše

U Domu kulture „Edhem Mulabdić“ promovisana je nova knjiga pjesama i poema Vezuva Bašića-Baše pod nazivom „Ne prestaje boljeti“. Odabrane stihove na promociji su čitali Meryem Đuhera i Adis Merdić. Autor se i u ovom djelu bavi ratom, stradanjima, posljedicama stradanja, teškom životu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine koji su utočište pronašli u Danskoj. Sve njihove priče je čuo kao ovlašteni prevodilac za danski i bosanski jezik.

img

Promovisana knjiga “Kad osvaneš sam“

U znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog u zaštićenoj zoni Srebrenica, u organizaciji Biblioteke i Medžlisa IZ Maglaj odnosno Mreže mladih, promovisana je knjiga "Kad osvaneš sam" autora Emira Bektića. Posjetioci promocije posebno emotivno su reagovali na potresno svjedočenje autora Emira Bektića. Da bi izbjegao zamku zaborava, Bektić je svoja sjećanja pretočio u knjigu. Njemu je bilo suđeno da preživi i nakon dva zarobljavanja u julu 1995. i ispriča priču o stradanju svoga naroda.

img

Ljeto u maglajskoj biblioteci: Velika zainteresovanost mališana za radionice

Kako i ranijih godina, Biblioteka tokom ljeta organizuje radionice tokom kojih će se mališani družiti, igrati ali i učiti. Ena Salihović i Eldar Smajlović raduju se što će dane ljetnog raspusta ugodno popuniti. „Družićemo se sa svojim vršanjcima, igrati i zabavljati, a najviše se veselimo što ćemo učiti njemački jezik“, rekli su nam Ena i Eldar. Radionice se organizuju za djecu od 5 do 15 godina, a u biblioteci su sretni što se i ove godine prijavio veliki broj djece.

img

U Maglaju gostovao književnik Hadžem Hajdarević

Maglajska biblioteka i Organizacioni odbor manifestacije „Studentsko ljeto 2018“ upriličili su susret s književnikom Hadžemom Hajdarevićem, predsjednikom Društva pisaca BiH, dobitnikom brojnih nagrada za prozu i poeziju, te jednim od najčitanijih domaćih autora.

img

Poziv na otvaranje izložbe “ekspresija“ (FOTO)

Atelje i galerija AB - Maglaj poziva vas u petak , 29.6.2018. u 20:00 sati na izložbu slika "ekspresija" - istaknutog umjetnika Muhamed Pjevo iz Sarajeva i "mali koncert" - naših sugrađana i mladih muzičara Anel Mehinagić i Ahmed Muminović.

img

Otvorena 47. kulturna manifestacija “Studentsko ljeto“ (FOTO/VIDEO)

Uprkos lošem vremenu 47. Internacionalnu kulturnu manifestaciju „Studentsko ljeto“ Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić proglasio je otvorenom. Program je umjesto na platou ispred Općine, održan u kino sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" u kojoj se okupio veliki broj najmlađih sugrađana maskiranih u kreativne kostime.

img

Poklon gradu za 610. rođendan: Izvedena predstava “Maglajska bajka“

U povodu 610 godina od prvog pomena imena grada, učenici i nastavnici „Prve osnovne škole“ svome gradu poklonili su muzičko-scenski performans pod nazivom „Maglajska bajka“. U „Maglajskoj bajci“ govori se o legendarnom zmaju za kojeg se vjeruje da još spava skriven negdje u zidinama tvrđave, o književniku Edhemu Mulabdiću, rijeci Bosni, džamiji Kuršumliji i ostalim znamenitostima, o gradu dobrih i miroljubivih ljudi, ali i pjeva o Maglaju i o tome gdje se krije duga.

img

Poziv na otvaranje izložbe “DJEČIJE CARSTVO“

Atelje i galerija "AB" Maglaj vas poziva danas, 01.06. 2018. u 19:00 sati na otvaranje izložbe "DJEČIJE CARSTVO" - mladih umjetnica i u česnica na likovno kreativnoj radionici, koja se održavala u prošloj školskoj godini. Cilj radionica je bio da se uz upotrebu raznih likovnih tehnika učesnice ispoljavaju u svojoj kreativnosti i da uz podršku prof. Admire Bradarić nauče i nešto novo, kao i da lakše savladaju likovne tehnike, a sve to kroz igru i druženje .

img

Otvaranje festivala “Studentsko ljeto“ u petak, 8. juna

Maglaj i ove godine cvjeta u bojama svoga "Studentskog ljeta"! Još sadržajnija, još zabavnija, sa mnogo novih učesnika, spremna da stvori nove zvijezde, otkrije nove talente, Internacionalna manifestacija „Studentsko ljeto“ će ponuditi i ovaj put raznovrsne sadržaje. Budite dio lijepe maglajske priče. Pridružite nam se na svečanom otvaranju Manifestacije "Studentsko ljeto" u petak, 8. juna, na platou ispred Općine Maglaj, od 18,30 sati.