Petak , 16. Apr, 2021

KULTURA - CULTURE

img

Promovisana knjiga ratnih fotografija Mehmeda Bašića (FOTO)

Ratni fotograf i snimatelj 327.Viteške brigade Mehmed Bašić knjigu fotografija „Iskustvo od kojeg niko nije pošteđen“ predstavio je svojim sugrađanima. Na fotografijama hrabrost, ponos, sreća, bol, tuga, zapravo život kakav smo živjeli u godinama agresije, kao trajno svjedočanstvo o tom vremenu.

img

Biblioteka u Maglaju obilježila 63 godine rada

Opća biblioteka Maglaj organizacijom nekoliko sadržaja, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježila je 63 godine postojanja i rada. Tako su održani on line stručni skupovi za bibliotekare koji rade u školskim ali i javnim bibliotekama a koji su prenijeli svoja iskustva.

img

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe ilustracija istaknutog umjetnika Emira Durmiševića iz Sarajeva (FOTO)

Atelje i galerija AB - Maglaj poziva vas poziva u četvrtak 11.02.2021. u 19:00 sati na otvaranje samostalne izložbe ilustracija istaknutog umjetnika Emira Durmiševića iz Sarajeva. Izložba će se otvoriti uz "mali koncert" mladog umjetnika Tarika Šekovića iz Maglaja u pratnji prof. Seada Bajramovića iz Sarajeva. Dobro došli! 

img

Održana press konferencija povodom obilježavanja Mulabdićevih dana kulture

U prostorijama Biblioteke u Maglaju, održana je press konferencija s ciljem predstavljanja programa 18. Mulabdićevih dana kulture. Direktorica ustanove Nina Bunjevac Salkić predstavila je bogat sadržaj ovogodišnje manifestacije koja je, prema njenim riječima, prije svega posvećena očuvanju djela i imena Edhema Mulabdića.

img

''Voljeni grad'' nova pjesma o Maglaju

O Maglaju su ispjevane mnoge pjesme, a Enver Softić sa prijateljima potpisuje pjesmu koja bi mogla postati nova himna ovog bosanskog grada – „Voljeni grad“. Pjesma je premijerno izvedena ljetos tokom izložbe Fuada Čičkušića, a od tada do danas doživjela je i neke izmjene.

img

Kraj godine u Općoj biblioteci Maglaj: Hladni decembarski dan zagrijali toplim kakaom (FOTO)

Kraj još jedne kalendarske godine u Općoj biblioteci Maglaj obilježili su u druženju sa građanima. Za njih su pripremili topli kakao, slatkiše, a ko je želio na poklon je mogao dobiti i knjigu. Ovo je bio još jedan od načina da se biblioteka zahvali čitaocima i građanima koji su u godini pandemije, koliko se to moglo, podržali aktivnosti Biblioteke. Inače, kao i svake godine, sredinom decembra počeo je upis u oba odjeljenja Opće biblioteke. Upisnina se ne mijenja blizu dvije decenije, pa je za upis potrebno izdvojiti 10 KM, ali je zato kolektivni upis za učenike osnovnih i srednjih škola 5 KM.

img

Dodjeljene nagrade bibliotekarima u Zeničko-dobojskom kantonu

U Visokom su na redovnom sastanku Udruženja bibliotekara Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dodjeljene nagrade i priznanja najboljim u ovoj oblasti. Uz Daliborku Matošević sa Usore i Nina Bunjevac-Salkić iz Maglaja, dobitnica je Priznanja za ukupan doprinos razvoju bibliotečke djelatnosti, dok je Senadu Čišiji iz Kaknja uručena zahvalnica za doprinos djelovanju Udruženja bibliotekara ZDK.