Nedjelja , 25. Oct, 2020

KULTURA - CULTURE

img

Obilježavanje 50 godine župe: Postavljena izložba pod nazivom ''Maglaj i sv.Leopold'' (FOTO)

U prelijepom vrtu Svetišta Leopolda Bogdana Mandića, kojeg krasi na desetine grmova ruža i drugog cvijeća, otvorena je izložba slika, grafika i skulptura pod nazivom „Maglaj i sv.Leopold“ koja je privukla veliki broj poštovalaca likovne umjetnosti iz Maglaja ali i okolnih gradova. Nažalost, cijela situacija sa koronavirusom, umnogome je uticala na program obilježavanja značajnog jubileja, 50 godina od obnove župe.

img

Adi Softić u utrci za Evropskog Omladinskog Ambasadora

Adi Softić je dugogodišnji predsjednik UM ”Dictum Factum” koje je u svom radu dočekalo da zahvaljujući angažmanu mladih ljudi pod Softićevim vodstvom bude nagrađeno od strane fondacije Art For Freedom pjevačice Madonne i dobije podršku ličnosti kao sto su prof. Ivo Josipović (bivši predsjednik Republike Hrvatske) Lepe Brene, Emira Hadzihafizbegovića.

img

Ove godine bez festivalskih večeri 49. ''Studentskog ljeta''

Zbog pandemije, ove godine neće biti održane festivalske večeri „Studentskog ljeta“, kulturne manifestacije koja traje još od daleke 1964.godine. U proteklih nešto više od pet decenija rat i katastrofalne poplave 2014.godine, takođe su spriječile mlade pjevače da dođu u Maglaju i osvajaju nagrade na festivalskoj pozornici, baš kao i svojevremeno Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Đulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Šerif Konjević, Alma Čardžić, Dobrivoje Topalović, Daniel, Slađana Milošević i mnogi drugi.

img

Velika inspiracija slikara Fuada Čičkušića: Stara čaršija ponovno oživljava na njegovim crtežima (FOTO)

"Stara čaršija moja je vječna inspiracija. Čaršije, kakvu ja pamtim, više nema, ali ja je oživljavam na svojim crtežima“, riječi su Fuada Čičkušića, akademskog slikara. Kao i drugi, proteklih nekoliko mjeseci najviše je bio među svoja četiri zida. Dosadno mu nije bilo i uvijek je imao šta da radi. „Neprilika mi je dala priliku da radim ono što najviše volim, da crtam staru čaršiju“, rekao nam je Fuad.  

img

U Maglaju izlaže talentovani grafičar Ensar Hadžić iz Sarajeva (FOTO)

U Ateljeu-galeriji „AB“ Admire Bradarić otvorena je samostalana izložba  grafičara Ensara Hadžića pod nazivom „Reminiscencija“. Hadžić je prošle godine diplomirao je na ALU u Sarajevu, odsjek grafika u klasi profesorice Amele Hadžimejlić. Ovo mu nije prvi dolazak u Maglaju, a prije šest godina bio je jedan od nekoliko hiljada volontera koji su pomagali građanima nakon poplave.

img

Dom kulture ''Edhem Mulabdić'' organizovao besplatan online kurs turskog jezika

Tokom pandemije promijenio se način sticanja znanja. Nastava u školama i na fakultetima odvijala se online, a oni koji su željeli unaprijediti svoje znanje u različitim oblastima, pratili su webinare i on line seminare. Jedan takav, besplatan, on line kurs turskog jezika organizovan je u Domu kulture "Edhem Mulabdić" i to za 25 polaznika sa područja Maglaja ali i susednih općina. Kurs traje već pet sedmica, a namjera je u naredne dvije zaokružiti gradivo koje je potrebno za A1 nivo poznavanja nekog stranog jezika.

img

Upoznajte ''Leteće Vjeverice'' alt rock bend iz Maglaja (VIDEO)

Leteće Vjeverice je alt rock bend iz Maglaja, kojeg čine Nadir Čajić (23) i Anisa Pračić - Šehić (25). Bend je zvanično osnovan 2020.godine, nakon što su članovi benda nepune dvije godine eksperimentisali sa zvukom kojeg žele prenijeti publici.

img

Biblioteka Maglaj: Obustavljen rad sa korisnicima koji zahtijeva direktni kontakt (FOTO)

Opća biblioteka Maglaj prilagodila je svoj rad shodno uputama Kriznog štaba Federacije BiH te je obustavila rad sa korisnicima koji zahtijeva direktni kontakt. Ipak, Biblioteka je osigurala pružanje određenih usluga na posredan način – putem telefona, kao i upite putem mail-a bibliotekamaglaj@bih.net.ba, te fb stranice na kojoj se svakodnevno organizuju sadržaji kojima je cilj animiranje čitalaca. Biblioteka nastavlja rad u COBISS sistemu i zaposlenici obavljaju druge redovne dužnosti. Rok posudbe za sve trenutno posuđene knjige produžava se do daljnjeg, odnosno do uspostavljanja ustaljenog rada Biblioteke. U proteklih nekoliko dana, dezinfikovane su i sve prostorije u Biblioteci.