Srijeda , 29. Sep, 2021

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

img

Melanom kože u stalnom porastu, mladi u najvećem riziku

Institut za zdravlje i sigurnost hrane, u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica i uz finansijsku podršku Zavoda zdravstvenog osiguranja, povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože, počinje sa besplatnim pregledima na ovo učestalo maligno oboljenje.

img

ZDK: Uplaćena sredstva za isplatu prve rate boračkih stipendija

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona isplatilo je danas prvu ratu stipendija za 1.848 korisnika, studenata-branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2017./2018. godinu.

img

MUP ZDK: Šesnaest saobraćajnih nesreća u posljednja 24 sata

Na području Zeničko dobojskog kantona u posljednja 24 sata javni red i mir narušen je u deset slučajeva i tom prilikom je pet lica zadobilo lakše tjelesne povrede. U navedenim slučajevima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

img

ZDK: Za većinu škola u ponedjeljak,30. aprila neradni dan

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko dobojskog kantona izdalo je preporuku svim školama putem Aktiva direktora da sami procjene hoće li ponedjeljak 30. april biti neradni dan, te da plan nadoknade tog dana dostave Ministarstvu.

img

ZDK: U časove historije u osnovnim školama ulaze događaji iz ’92.-’95.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona od naredne školske godine uvest će dodatne časove za nekoliko predmeta među kojima je i historija za osme razrede. Za ostale razrede osnovne škole doći će do izmjene u nastavnom planu iz predmeta historija.

img

ZDK: S krajem 2017. 6,64% manje nezaposlenih u odnosu na godinu ranije

U 2017. godini po svim programima i različitim finansijerima (Vlada ZDK, FZZZ, Vlada Federacije BiH, Vijeće ministara BiH), zaposleno je 2.227 nezaposlenih osoba sa područja Zeničko-dobojskog kantona i utrošeno je 5.748.212,24 KM, stoji u Finansijskom izvještaju Službe za zapošljavanje ZDK, koji je Vlada usvojila na svojoj posljednjoj sjednici.

img

Skupština ZDK podržala osnivanje dva nova studijska programa na Univerzitetu Zenica

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici jednoglasno podržala pokretanje dva nova studijska programa na Univerzitetu u Zenici.{nl}Radi se o studijskom programu Metrologija, drugog cisklusa studija na Mašinskom fakultetu, te studijskom programu Softversko inženjerstvo, prvog i drugog ciklusa studija, na Politehničkom fakultetu.

img

U Zeničko-dobojskom kantonu ove zime 150.000 oboljelih od gripe

U Zeničko-dobojskom kantonu na snazi je dugotrajna epidemija gripe. Među najsmrtonosnijima je takozvana svinjska gripa, ona koju uzrokuje virus H1N1. Ove zime svinjska gripa uzrokovala je pet smrtnih slučajeva u Zeničko-dobojskom kantonu.

img

U utorak objava Oglasa za dodjelu podsticaja samozapošljavanja/upošljavanja pripadnika branilačke populacije u ZDK

Obavještavamo pripadnike braniteljske populacije sa prebivalištem na području općine Maglaj, kao i povratnike u Republiku Srpsku koji ostvaruju osnovna prava iz branilačko-inavlidske zaštite u Općini Maglaj i koji su na evidenciji nadležnog organa za vojne evidencije u Općini Maglaj, da će 27.03.2018. (utorak) godine biti objavljen Oglas za dodjelu podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u Zeničko-dobojskom kantonu kao i Oglas za dodjelu podsticaja upošljavanja braniteljske populacije u Zeničko-dobojskom kantonu od strane Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona.

img

Raspisan konkurs za policijskog komesara ZDK

Nezavisni odbor za izbor i imenovanja je prije četiri dana raspisao javni konkurs za izbor policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

img

Vlada ZDK: 2,2 miliona KM za projekte iz sredstava vodnih naknada

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, u skladu s Programom utroška sredstava vodnih naknada budžeta ZDK-a, provela je krajem prošle godine sve procedure za odabir izvođača i potpisivanje ugovora za izvođenje radova za 37 projekata ukupne vrijednosti 2,2 miliona konvertibilnih maraka.

img

ZDK: Isplaćen 1.1 milion KM za stambeno zbrinjavanje boračke populacije

Danas je isplaćeno 1.180.789,70 KM iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije, saopšteno je iz Vlade ZDK.{nl}Isplatom svih odobrenih sredstava po zaključcima Vlade, ukupno je utrošeno 1.508.046,13 KM. odnosno potpomognuto stambeno zbrinjavanje 221 korisnika.