Četvrtak , 02. Apr, 2020

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Mladi Crvenog križa u službi svojih sugrađana

Mladi volonteri Crvenog križa i u Maglaju maksimalno su se stavili na raspolaganje svojim starijim sugrađanima. Svakodnevno na adrese onih kojima je potrebno dostavljaju lijekove i neophodne namirnice. Trenutno ih je dvadesetak, studenata i srednjoškolaca, ali i nezaposlenih omladinaca. Područje njihovog djelovanja je cijela općina Maglaj, od Novog Šehera do Jablanice.

img

Pojašnjenje struke: Kada i kome je potrebno testiranje na Covid-19

Obzirom da je novi koronavirus, odnosno Covid-19, zarazna bolest koja se širi u obliku epidemije, za očekivati je situacije kakva se dogodila u nekoliko medicinskih ustanova u BiH proteklih dana.
Ono što je mnogo bitnije jeste da se zdravstvena ustanova ili sistem pripreme i adekvatno odgovore na takvu izglednu mogućnost, ističe se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), kojim se pojašnjava stav struke kako i kada se vrše testiranja na Covid-19.

img

Organizovana edukacija za volontere MZ Bradići

Kako je saopšteno iz Udruženja „Fojničani“, za volontere Mjesne zajednice Bradići održana edukacija o opasnostima od korona virusa, te nužnosti pridržavanja mjera zaštite, distanciranja i minimalnog socijalnog kontakta.

img

NAREDBA Općinskog štaba civilne zaštite

U skladu sa članom 108. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj:39/03, 22/06 i 43/10), Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom coronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH, broj: 408/2020 od 16.03.2020.godine i Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj:12-40-6-148-26-1/2020; od 27.03.2020.godine, Općinski štab civilne zaštite donosi

img

Negativni na kontrolnom nalazu: Troje Zeničana vjerovatno danas idu kući

Troje Zeničana, koji su prvozaraženi koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, bili su negativni na kontrolnom testiranju poslije 14-dnevne izolacije u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica pa se smatraju izliječenim te će, vjerovatno, danas biti pušteni i kući – rekao je Feni kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić.

img

Obavještenje iz Matičnog ureda Općine Maglaj

Obavještavaju se građani općine Maglaj, u cilju poštivanja izdatih mjera i naredbi Federalnog štaba civilne zaštite i Općinskog štaba civilne zaštite, prouzrokovane proglašavanjem vanrednog stanja, pojave Corona virusa, da Matični uredu Novi Šeher i Matični ured Kosova od 30.03.2020. godine prestaju sa radom do daljnjeg.

img

Općina Maglaj: Poziv za volontiranje

Pozivamo sva zainteresovana lica starija od 18, a mlađa od 65 godina, koja su spremna da volontiraju zajedno sa Općinskim štabom civilne zaštite i Crvenim križem Maglaj s ciljem formiranja volonterskih štabova po mjesnim zajednicama, a u službi pomoći sugrađanima na području tih mjesnih zajednica.