Srijeda , 13. Nov, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Pomoć Maglajlija za migrante u kampu Vučjak (FOTO)

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ BiH dopremiće u Bihać konvoj pomoći za migrante u kampu Vučjak. U akciju se uključilo svih devet Regionalnih odbora, a među njima i Maglaj sa osiguranom pomoći. Planirano je da „Merhametov“ konvoj u Vučijak stigne u subotu, 9.novembra.

img

Maglajlija Almir Đuhera učesnik 41. maratona u Istanbulu (FOTO)

Još jednom Maglajliji pošlo je za rukom istrčati maraton. Almir Đuhera (48) nedavno se vratio iz Istanbula gdje je sa još 5.000 učesnika trčao 41.po redu maraton. Nažalost, kako nam je ispričao, pratio ga je peh za pehom, ali uspio je završiti trku i to kao 253. u svojoj starosnoj grupi. Maraton u Istanbulu trčalo je stotinjak bh učesnika.

img

Obavijest o održavanju javne rasprave o Nacrtu Budžeta/Proračuna Općine Maglaj za 2020. godinu

Na trideset drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj održanoj dana 31.10.2019. godine prihvaćen je Nacrt Budžeta/Proračuna Općine Maglaj za 2020. fiskalnu godinu i Nacrt odluke o izvršavanju Budžeta/Proračuna Općine Maglaj za 2020. fiskalnu godinu. Na istoj sjednici donesen je Zaključak kojim su Služba za privredu, financije/finansije i razvoj poduzetništva Općine Maglaj i Načelnik općine zaduženi da do 21.11.2019. godine organizuju JAVNU RASPRAVU na temu "Primjedbe i prijedlozi na Nacrte donesenih dokumenata".

img

Svečano otvorena rekonstruisana Područna škola Jablanica (FOTO)

Danas su ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini NJ.E. Erik Nelson, načelnik općine Mirsad Mahmutagić i direktorica JU Prve osnovne škole Maglaj Mirnesa Kolonić zvanično otvorili rekonstruisanu Područnu školu Jablanica. Sanacija i rekonstrukcija objekta Područne škole u Jablanici finansirana je sredstvima Američke komande za Europu kroz ured za saradnju u oblasti odbrane Američke Ambasade i Općine Maglaj.

img

Burić BS - Kafa za sve generacije!

Kafa je odavno postala jedan od naših najvažnijih i svakodnevnih rituala. Uz prvu jutarnju kafu se razbuđujemo, povod su nam za druženje sa dragim ljiudima i uživanje u mirisu i ukusu vrhunske kafe. Strast prema ovom toplom crnom napitku, za kojeg tvrdimo da ima dušu, predstavlja značajan dio kulture življenja, posebno u našoj Bosni i Hercegovini.

img

Burić BS - Kafa za sve generacije!

Kafa je odavno postala jedan od naših najvažnijih i svakodnevnih rituala. Uz prvu jutarnju kafu se razbuđujemo, povod su nam za druženje sa dragim ljiudima i uživanje u mirisu i ukusu vrhunske kafe. Strast prema ovom toplom crnom napitku, za kojeg tvrdimo da ima dušu, predstavlja značajan dio kulture življenja, posebno u našoj Bosni i Hercegovini.

img

Almir Đuhera iz Maglaja učesnik maratona u Istanbulu

Naš sugrađanin, maratonac Almir Đuhera, inače član Atletskog Kluba „BURT“ iz Cazina nastupiće na Istanbulskom Vodafone Marathonu 2019 koji će se održati 3.novembra.  Istanbulski maraton jedan je od najprestižnijih svjetskih maratona koji ima Zlatni status kod Međunarodne Atletske Federacije, a počinje na jednom kontinentu, Aziji, a završava na drugom kontinentu, odnosno Evropi.

img

Nedjelja solidarnosti u Maglaju

Crveni križ općine Maglaj tradicionlno obilježava Nedjelju solidarnosti pod sloganom „Solidarnost na djelu“. Plan aktivnosti koje su počele 24., a traju do 31.oktobra donijelo je predsjedništvo Organizacije. Dva dana članovi sekcije Mladih Crvenog križa Mješovite srednje škole i Gimnazije „Edhem Mulabdić“ volontirali su i prikupljati prehrambene i higijenske artikle u tri prodajna centra, „Konzum“ i „Mega diskont“ i  „Eli“.

img

U Maglaju obilježen 29. oktobar Dan civilnih žrtava rata (FOTO)

Od najvećeg stradanja maglajskih civila u godinama agresije navršilo se 26 godina. Jedina granata ispaljena sa agresorskih položaja na Ozrenu, na pumpi za vodu ispred solitera ubila je 15 civila od kojih četvero djece. Teže je ili lakše ranjeno 16 osoba. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao i pored svih nastojanja Udruženja civilnih žrtava rata Maglaj. Na obilježavanju 29.oktobra, Dana civilnih žrtava rata, ispred spomen-obilježja koje je podignuto na mjestu stradanja civila, okupili su se članovi Udruženja, građani, učenici osnovnih škola, djeca iz vrtića.

img

Jedan dan sa korisnicima Dnevnog centra za odrasle sa posebnim potrebama (FOTO)

Na nivou ZDK djeluje JU Dnevni centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama, a u Odjeljenju za odrasle Maglaj je 11 korisnika. Dan u Centru počinje zajedničkom kafom, a kako su nam rekle Jasmina Mehinagić, socijalni pedagog i voditelj Odjeljenja za odrasle i Mevlida Pehić, radni instruktor, vrlo su povezani među sobom.  Ako nisu u Centru, čuju se telefon, posjećuju se.