Ponedeljak , 10. Dec, 2018

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Mještani bradićkog kraja žele uređeno stajalište (FOTO)

Ono sa čime se suočavaju mještani bradićkog kraja svakako je za Riplijevu rubriku „Vjerovali ili ne“. Maglovito jutro, zvuk sirene najavljuje dolazak lokalnog voza na stanicu u Bradiće. Slika je slijedeća: devastirana zgrada željezničke stanice, prijelaz preko dva kolosjeka pruge i gajba od piva, kao pokretne stepenice za ulazak u voz, jer do prve stepenice voza nekih je 70 do 80 centimetara.

img

ZDK: U novu godinu sa Odlukom o privremenom finansiranju

Predsjedavajući Skupštine Zeničko dobojskog kantona, Ismet Sarajlić, potvrdio je danas u izjavi za RTV Zenica da će ovaj Kanton u Novu,2019. godinu, po svemu sudeći ući sa Odlukom o privremenom finansiranju.

img

Kada će Maglaj dobiti fiksnu stanicu za kontrolu zraka?

I dok alarmantne vijesti o zagađenju zraka stižu iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i drugih većih centara u Bosni i Hercegovini, građani u Maglaju mogu samo da nagađaju kakav je kvalitet zraka ovih dana.  Sredinom novembra iz Vlade ZDK objavljena je informacija da bi uskoro u funkciji trebao biti Centar za monitoring okoliša Zeničko- dobojskog kantona, što je najavio Fahrudin Brkić, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša.

img

Obavještenje o rezultatima ispravnosti vode uzoraka uzetih iz određenih javnih česmi sa područja općine Maglaj

Obavještavaju se građani, korisnici javnih česmi da ispitani uzorci vode uzeti 21.11.2018. godine od strane JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica iz javnih česmi: Kraljevac i Parnica imaju zadovoljavajuće osnovne mikrobiološke i fiziko-hemijske karakteristike za ovu vrstu vode prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće ( „Službeni glasnik BiH“, broj: 40/10 ) i ista se može koristiti za piće.

img

Obilježavanje 5.decembra Međunarodnog dana volontera (FOTO)

U povodu 5.decembra, Međunarodnog dana volontera, grupa volonterki, učenica „Mješovite srednje škole Maglaj“, koje se školuju za zanimanja frizer, prodavač i hemijski tehničar, u prostorijama „Merhamuta“ pripremila je više od 100 porcija voćne salate za korisnike javne kuhinje.

img

MUP ZDK: Primjena evropskih izvještaja o saobraćajnoj nezgodi

Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi je standardan obrazac koji se koristi u cijeloj Evropi i koji je validan kao i policijski izvještaj, odnosno zapisnik o uviđaju, u slučaju saobraćajnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom.

img

Saopštenje za javnost: Lažni pozivi u ime ZZO ZDK

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona želi upoznati javnost da smo obaviješteni od naših osiguranika o upućenim pozivima, navodno iz Zavoda o preporukama za liječenje.

img

Isplata penzija u srijedu

Isplata penzija za mjesec novembar počet će u srijedu 5. decembra, navodi se na web stranici Federalnog zavoda PIO.

img

Visoka koncentracija zagađujućih materija u zraku i u narednim danima

U svim gradovima u kojima se vrše mjerenja došlo je do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice ( PM2.5/ PM10), a u Živinicama i Zenici i prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpordioksid. U Sarajevu su prekoračene i porpisane vrijednosti za ugljični monoksid.

img

Aplikacija koja otkriva radare i policijske kontrole stigla u BiH

Među vozačima iz Hrvatske i Srbije sve je popularnija mobilna aplikacija „Moja patrola“ putem koje vozači imaju informacije i obavještenja vezana za raspored radarskih i policijskih kontrola, a od sada i vozači u Bosni i Hercegovini mogu koristiti aplikaciju.

img

Sve spremno za zimsko održavanje puteva na općini Maglaj (FOTO)

Nedavne prve zimske padavine ove sezone aktuelizirale su rad zimskih službi. Prije nekoliko dana između općine Maglaj i Komunalnog javnog društva (KJD) sklopljen je ugovor o zimskom održavanju lokalnih i dijela nekategorisanih puteva te gradskih ulica u sezoni 2018/2019. Iz KJD Maglaj proučuju da je za ovu sezonu sve spremno.

img

Obilježena 26. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH (FOTO)

U herojskom Maglaju danas je obilježena 26. godišnjica osnivanja Trećeg korpusa Armije Republike BiH u organizaciji Saveza RVI ZDK. Obilježavanje je okupilo nekadašnje borce iz mnogih općina, članove porodica šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide, članove Udruženja generala i nosilaca priznanja „Zlatni ljiljan“, pripadnike 2. Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Također, prisutni su bili ministar za boračka pitanja FBIH Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković, Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić i brojni građani. Izvršeno je postrojavanje počasnog voda 2. Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, zatim dobitnika ratnih priznanja i 50 učenika koji su ponosno držali 25 zastava nekadašnjih brigada.

img

Program obilježavanja 26. godišnjice Trećeg korpusa ARBiH

U herojskom Maglaju, koji je iz ratnih godina izašao kao treći grad po razrušenosti u Bosni i Hercegovini, u kojem je za slobodu svoje živote dalo blizu 500 šehida i poginulih boraca, a 550 dijelove svoga tijela, u kojem je poginulo 210 civila a oko 1.000 ranjeno, biće svečano obilježena 26. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH.

img

Ismet Sarajlić iz SBB-a novi predsjedavajući Skupštine ZDK

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, zastupnik Ismet Sarajlić (SBB) izabran je danas na prijedlog Kluba Bošnjaka za novog predsjedavajućeg, a Sanja Renić (Naša stranka) iz Kluba Hrvata te Mladen Simić (SDP) iz Kluba Srba za zamjenike predsjedavajućeg Skupštine ZDK.