Četvrtak , 09. Jul, 2020

Koronavirus u Maglaju

0 slučaja (trenutno)
748 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Posljedica pandemije i ekonomske krize: U 101. godini ''Čabrina kafana'' zatvara svoja vrata? (FOTO)

Jedan od maglajskih brenodova, „Čabrina kafana“ i pored popuštanja mjera još uvijek nije otvorila svoja vrata. Prošle godine je na svečan način obilježena stogodišnjica postojanja ovog za sve Maglajlije kultnog mjesta, gdje su se uz dobru kafu, čaj ili limunadu razmjenjivale svakodnevne priče, provodilo vrijeme uz partiju šaha, domina i tavle, vodile rasprave o domaćim i svjetskim temama, „rušile“ vlade, smjenjivali ministri ili selektori.

img

Merhamet: Nova pomoć za Sandžak

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” i Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka dopremili su jučer u popodnevnim satim pomoć vrijednu oko 45.000 KM zdravstvenim ustanovama u Sjenici i Priboju, kao i stanovnicima tih gradova u Sandžaku koji su u dramatičnoj situaciji zbog širenja koronavirusa. Dio pomoći dostavljen je i Tutinu, gdje je „Merhamet“ i proteklog petka uputio pomoć vrijednu oko 40.000 KM.

img

Adel Husić iz Maglaja njeguje staru tradiciju (FOTO)

Zbog pandemije, mnogo toga nije kao prije i radi se u novim okolnostima. Sada se u berbernicu „Head Line“ dolazi tačno na termin. Prije nije bilo tako, jer je vlasnik Adel Husić (35) njegovao tradiciju starih berbernica. U njegovoj radnji nije bilo zakazivanja termina, jer ovdje se dolazilo i čekalo, družilo, pričalo i slušala dobra muzika.

img

Na maglajskoj Gradini ponovno ''Cvijet Srebrenice'' (FOTO)

Maglajlije i ove godine na dostojanstven način odaju počast žrtvama srebreničkog genocida. Kao i ranijih godina na zidinama Gradine ponovno se nalazi baner sa „Cvijetom Srebrenice“ i brojem 8.372. Već četvrtu godinu zaredom, ideju o možda najvećem baneru u BiH sa svijetlećim displejom površine blizu 150 metara kvadratnih potpisuje Semir Hadžiedhemović. I ovaj projekat bio je vrlo zahtjevan, a sam je u izradu utrošio više od dvije sedmice i oko 70 kilograma boje.

img

Održana 8. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

Danas je održana 8. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, na kojoj je između ostalih tačaka razmatrana i Aktuelna situacija u pogledu pandemije COVID-19 na području općine Maglaj, kao i Aktuelna situacija u pogledu migrantske krize na području općine Maglaj.

img

Vlada FBiH usvojila informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u FBiH, kao i poduzetim aktivnostima Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva nakon prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane novim koronavirusom.

img

Preporuke poslodavcima za zaštitu radnika od visokih temperatura

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučilo je poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.