Petak , 22. Feb, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Otvoreni 16.Mulabdićevi dani kulture (FOTO)

Otvaranje 16.Mulabdićevih dana kulture, tradicionalne manifestacije kojom Biblioteka  njeguje sjećanje na Edhema Mulabdića, pisca prvog bošnjačkog romana „Zeleno busenje“ izazvalo je veliko interesovanje u Maglaju.

img

AB Maglaj: Poziv na otvaranje izložbe ''proces'' mladog umjetnika fotografije Namika Karajbića iz Maglaja (FOTO)

Atelje i galerija AB - Maglaj, poziva Vas sutra u 19 sati na otvaranje izložbe "proces" mladog umjetnika fotografije Namik Karajbić iz Maglaja .  Izložba će biti otvorena uz "muzički performans" - mladih muzičara Nadir Čajić i Ahmed Mumunović iz Maglaja .  Ovo je prilika da upoznate i podržite dosadašne stvaralaštvo mladih umjetnika iz Maglaja. Dobro nam došli! 

img

Večeras repriza predstave koja je maglajsku publiku nasmijala do suza

Kino sala „Sarah Bernhardt“ bila je pretjesna za sve one koji su željeli pogledati premijeru komedije „Doće, doće Safo“ koju je na scenu postavila grupa maglajskih srednjoškolaca. Predstava je premijerno odigrana 27.12.2018. a za večeras od 19,00 sati je zakazana i prva repriza. Koliko se publici svidjela predstava najbolji su pokazatelji bili smijeh i aplauz na otvorenoj sceni. 

img

U Biblioteci organizovali druženje sa penzionerima-čitaocima (FOTO)

U maglajskoj biblioteci tvrde da su im penzioneri najvjernija čitalačka publika. U znak zahvalnosti za godine i decenije vjernosti, u Biblioteci su im organizovali druženje kojem se odazvalo njih 40-tak, a prepreka im nisu bili ni snijeg ni hladnoća. Neki penzioneri s knjigom druguju otkako su otišli u penziju, ali većina od osnovne škole.

img

Konkurs u povodu Dana dječije radosti (FOTO)

U povodu Dana dječije radosti i svih praznika koje proslavljamo ovih dana, općina Maglaj i Biblioteka su raspisali konkurs za najbolje literarne radove učenika i učenica osnovnih i srednjih škola sa područja naše općine. Na literarni konkurs pristiglo je mnoštvo radova, a tema je bila zajednička za sve „Dok najljepše želje svijetom lete, ja sanjam sreću za svako dijete".

img

Emotivna promocija ''Batonovih priča'' u Maglaju

Dom kulture “Edhem Mulabdić” Maglaj, u saradnji sa Klubom paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u subotu, 24. novembra, obilježili su promocijom knjige “Batonove priče” čiji je autor književnik i novinar Said Šteta.

img

PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA: Prvo izdanje knjige je gotovo rasprodano

Čuveni filmski klasik Pozovi M radi ubistva bio je inspiracija za naslov današnjeg druženja na tragovima knjige PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA. Pozovite, dakle broj 062 019 514 radi dogovora o nabavci knjige koja je izazvala veliko interesovanje a  čije se zalihe iz prvog izdanja opasno bliže kraju... Pošto se već planira i drugo izdanje, pozvani ste da uzmete aktivno učešće u njenom nastajanju. Kako, pitate?

img

Prvi dani života jedne knjige

Prošlo je dvadesetak dana od kako je knjiga PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA započela svoj život. Sam karakter rukopisa, proglašem intrigantnim i prije promocije, nagovještavao je zanimljive reakcije čitalaca, pa smo odlučili da ih pratimo. Neke stvari u Maglaju su postavljene kritički, neke akcije, poput Fondacije, su najavljene na promociji, pa je praćenje odjeka razumljivo. Naravno da knjiga nije jedina briga svojim vlasnicima, neki rekoše da listaju i čitaju „na preskok“, a neki je još nisu otvorili.

img

Promovisana zbirka poezije za djecu ''Maca pisar''

„Mačak Micko“, „Dječije želje“, „Moja mama“, „Ježeva kuća“ ili „Sivko“, samo su neke od pjesama koje su sadržane u zbirci „Maca pisar“ koja je izašla iz pera Eldina Lepića. Zirka je promovisana u prisustvu brojnih Eldinovih prijatelja, a stihove su na promociji čitale Irma Đuhera i Adina Šehić. Eldin Lepić (27) je mladić koji se pisanjem za djecu bavi odskora iako je još od osnovne škole pokazivao interes za pisanje i time se amatrski bavio.

img

Promovisana knjiga PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA autora Fuada Ruvića (FOTO)

Izgledalo je to „nedočekivo“. Toliko intenzivna jednomjesečna najavna kampanja, vjerovatno neviđena na ovom prostoru. U njoj se čula i „sudbinska“  pitanja čitalaca: gdje će se promocija dogoditi, pošto će biti knjiga, ko će doći u Maglaj, zašto nema Fadile Nure... I onda za jedno veče sve to odlazi u historiju. Kao kad vjetar iznenada promijeni smjer, pa ode uznemiravati  neke druge ljude, na drugim prostorima...

img

Maglajlija Benjamin Hasanić osvojio Grand prix na festivalu u Makedoniji (FOTO)

Na završenom 22.Internacionalnom festivalu zabavne muzike „EVROFEST 2018“ koji se održava u dva makedonska grada, Kruševu i Skopju, Maglajlija Benjamin Hasanić osvojio je najveću nagradu Grand Prix i to upravo na dan kada je slavio svoj 22.rođendan. Benjamin je bio jedini predstavnik naše zemlje na festivalu na kojem su svoje pjevačko umjeće pokazali mladi pjevači iz Bugarske, Rumunije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Srbije, Crne Gore, Albanije te Makedonije. Po prvi put za 22 godine koliko se festival održava, dva učesnika osvojila su Grand Prix, Benjamin Hasanić i predstavnica Albanije Klodiana Vata.

img

U nedjelju 30. septembra održava se 13. Internacionalni festival folklora ''Kolo na bosanskom ćilimu''

U okviru raznovrsnih sadržaja 47. kulturno-zabavne manifestacije "Studentsko ljeto", a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj u nedjelju 30. septembra u Sportskoj dvorani u Maglaju od 18,00 sati biće održan 13. Internacionalni festival folklora "Kolo na bosanskom ćilimu", na kojem će učešće uzeti 16 kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Austrije, Srbije i Hrvatske.