Nedjelja , 15. Sep, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Poslovna zona Liješnica nova prilika za investitore: Do sada uloženo oko 350 hiljada KM

U izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni Liješnica, koja se prostore na 16 hektara, do sada je uloženo 350.000 KM. Izgrađena je i asflatirana primarna servisna saobraćajnica u dužini od 250 metara, uređena je odvodnja, osvjetljenje zone, saobraćajna signalizacija a u toku je izrada informativnog panoa za promociju zone. Već postoji interes privrednih subjekata za djelatnostima malog i srednjeg biznisa što bi dovelo do zapošljavanja novih radnika.

img

Na zgradi Odjeljenja suda u Maglaju počela sanacija krova

Na zgradi Odjeljenja suda u Maglaju počela je sanacija limenog krova koju finansira Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona. Radove izvodi firma “Ćosićpromex” iz Usore, a nadzor je povjeren Javnom preduzeću za planiranje i uređenje grada Zenica. Rok za završetak radova je kraj septembra.

img

I u Maglaju realizacija projekta čišćenja obala Bosne (FOTO)

Sedam gradova, općina i komunalnih preduzeća sa područja Zeničko-dobojskog kantona, medju kojima je i Komunalno javno društvo (KJD) Maglaj, dobilo je blizu 424.000 KM za realizaciju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton. Prvi put nakon petnaest godina finansirat će se čišćenje obala rijeke Bosne u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga. Konkretno, KJD Maglaj dobilo je za realizaciju projekta nešto više od 68.000 KM.

img

Lijep hobi mladog Ajdina Tumbića iz Liješnice kod Maglaja (FOTO)

„Kunićarstvo je za mene hobi, ali prije svega velika ljubav“. Ovako o svojim ljubimcima priča  Ajdin Tumbić (26) iz Liješnice kod Maglaja koji se uzgojem kunića plemenitih rasa bavi već nekoliko godina. Ajdin je samo jedan od vrijednih kunićara, članova Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj.

img

Nakon sedam godina službovanja vlč. Josip Jelić odlazi u novu župu (FOTO)

„Ovdje su me svi prihvatili otvorenog srca i sa ovim mislima ja odlazim iz Maglaj“. Kazao je ovo vlč. Josip Jelić koji nakon sedam godina službovanja u župi Maglaj odlazi na novu dužnost. U proteklim godinama on je bio i čuvar-upravitelj Svetišta Leopolda Bogdana Mandića. „Sa radošću sam došao u ovaj grad“, rekao nam je vlč. Jelić na početku razgovora i nastavio. „Sreo sam ovdje susretljive i tople ljude, drage osobe spremne na saradnju i uvijek sam se ugodno osjećao u Maglaju“.

img

Nakon osnovnih, projekt “Povećanje sigurnosti” i u srednjim školama ZDK

U prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica održan je sastanak radne grupe za pripremu radionice za srednjoškolce na temu “Povećanje sigurnosti u školama”, kojeg čine ovlašteni predstavnici – policijski službenici za RPZ (Rad policije u zajednici) Uprave policije MUP-a ZDK i Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

img

Ponovno učešće maglajske firme ''Bontex'' na sajmu u Minhenu (FOTO)

Na sajmu odjeće u Minhenu „Munich Apparel Source“ koji povezuje najznačajnije evropske brendove i maloprodajne lance iz tekstilne industrije predstavlja se i pet bh firmi, a među njima i maglajska Modna industrija „Bontex“. Izlaganje domaćih kompanija na ovom sajmu je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH u suradnji sa Švajcarskom agencijom za promociju uvoza i drugim partnerima.

img

Danas počinje isplata penzija

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec august će biti isplaćene danas, 5. septembra 2019. godine.

img

Pojačana akcija policije u ZDK sa početkom školske godine

Od strane službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona, a u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, kontinuirano se vrši analiza i prati stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja.

img

Počela nova školska godina i u školama maglajske općine

Školsko zvono prvog ponedjeljka u septembru oglasilo je početak nove školske godine. Nakon raspusta, u svoje razrede vratila su se 2.502 učenika i to u tri osnovne i dvije srednje škole na području općine. Dobro su, rekli su nam, iskoristili dane ljetnog raspusta za odmor i zabavu pred nove izazove koji ih očekuju.