Srijeda , 29. Sep, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Firmi Nerken d.o.o. Maglaj dodijeljena koncesija za izvorište Rakovac

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić i direktor privrednog društva Nerken d.o.o. Maglaj Nerman Džonlić potpisali su danas ugovor o koncesiji za crpljenje, zahvatanje i flaširanje izvorske vode sa izvorišta "Rakovac" u mjestu Donji Rakovac, općina Maglaj.

img

U MZ Bijela Ploča obilježen 24. septembar (FOTO)

U MZ Bijela Ploča po prvi put je obilježen izuzetno važan datum iz godina agresije. Naime, 24.septembra 1992.godine uništen je oklopni voz sa agresorskim snagama i spriječen njihov ulazak u Maglaj. Da se to nije desilo, pitanje je kakav bi tok rata bio na maglajskom području, šta bi bilo sa gradom i njegovim stanovnicima. Obilježavanje 24.septembra, odnosno akcije „Oklopni voz“ zajednički su organizovali MZ Bijela Ploča i Udruženje boraca „327 Viteška brigada“ i to u okviru manifestacije „Septembarski dani otpora 92-95“.

img

Otvorena manifestacija ''Septembarski dani otpora 92-95'' (FOTO)

U Maglaju je na dan kada je počela do tada najžešća agresorska ofanziva otvorena tradicionalna manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“. Tog 21.septembra prije 29 godina hiljade granata ispaljeno je po linijama odbrane, borcima, gradu i njegovim ljudima. U znak sjećanja na sve ratne godine, herojstva boraca prvo 201.brigade, a kasnije 327 „Viteške“ brdske brigade, na odsudno vrijeme kada se branio i odbranio grad, organizuje se ova manifestacija. Nosilac aktivnosti je JOB „Unija veterana“.

img

U maglajskom Domu zdravlja u toku je masovna imunizacija

I u maglajskom Domu zdravlja u toku je masovna imunizacija, a na raspolaganju zainteresovanim građanima su vakcine AstraZeneca, Sinofarm te manja količina Pfizera. Samo je u utorak vakcinisano 40 građana svih dobnih skupina, od studenata do penzionera.