Četvrtak , 18. Apr, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Počela velika kampanja za javnu kuhinju ''Merhameta'' u Maglaju (FOTO)

U Maglaju je pokrenuta akcija prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu profesionalnog električnog štednjaka za potrebe narodne kuhinje Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“, Regionalni odbor Maglaj. U akciju su se uključili volonteri i volonterke iz Osnovne škole „Maglaj“, Mješovite srednje škole te članice Udruženja „Cicmanka“ Novi Šeher.

img

Pripadnici vojne jedinice iz Litvanije u posjeti općini Maglaj

Pripadnici Litvanske vojne jedinice posjetili su jučer općinu Maglaj. Cilj posjete jeste obilježavanje 23. godišnjice pogibije vojnika Normunds Volteris, koji je 1996. godine izgubio život u okolini Maglaja. Oni su tokom rata bili u Maglaju kao pripadnici EUFOR-a u Danskom bataljonu Litvanske vojske. Normunds Volteris prvi je pripadnik vojske ove zemlje koji je poginuo u mirovnim snagama, a jedna od obrazovnih ustanova u Litvaniji nosi njegovo ime.

img

U Maglaju održano 24. Kantonalno takmičenje iz informatike za osnovce (FOTO)

U Maglaju je održano 24.Kantonalno takmičenje iz informatike za učenike osnovnih škola. Informatika je danas nezamjenjiv dio svakodnevnog života običnog čovjeka, rečeno je na svečanosti otvaranja takmičenja koje je okupilo 26 učesnika iz 17 osnovnih škola iz Zenice, Viskog, Kaknja, Maglaja, Zavidovića, Vareša, Donjih Moštra....

img

Maglaj u znaku 6. IT Challenge-a (FOTO)

U Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ ovih dana vrlo je živo. Sve je u znaku organizacije 6.IT Challenge takmičenja, kojeg mnogi nazivaju i nezvaničnim državnim prvenstvom u informatici za srednjoškolce. Ovo će biti i glavni sadržaj koji Gimnazija organizuje povodom Dana škole i 60. godišnjice postojanja. Pripreme za 6.IT Challenge počele se vrlo brzo nakon završenog prošlogodišnjeg takmičenja. 20.aprila kada se održava takmičenje u Maglaj stiže nekoliko stotina srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

img

Dva važna historijska datuma obilježena u Maglaju (FOTO)

Dostojanstveno, kao i godinama ranije, Maglaj je obilježio 15.april – 27.godišnjicu formiranja Armije Republike BiH i 16.april 74. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu. Brojne delegacije položile su cvijeće na Trgu Alije Izetbegovića, spomen-obilježja prvog šehida Rifata Abidovića i Civilnih žrtava rata, šehidsko mezarje Podborik, Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, biste narodnih heroja i prvoboraca, dok će 16.aprila cvijeće biti položeno na partizanska spomen-obilježja na Čakalovcu i u Novom Šeheru.

img

Održano općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći (FOTO)

„Prva osnovna škola“ bila je domaćin općinskom takmičenju iz pružanja prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola, dok je organizator bio Crveno križ Maglaj. Takmičenje se sastojalo iz dva dijela, teorijskog i praktičnog tokom kojeg su učenici vrlo vjerno dočarali način pružanja prve pomoći u određenim situacijama.

img

Čestitka povodom 15.aprila-Dana Armije RBIH i 16.aprila-Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

Uvažene sugrađanke i sugrađani, pripadnice i pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovi porodica šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata, ratni vojni invalidi i demobilisani borci, čestitamo vam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, a našim dragim Maglajkama i Maglajlijama, posebno sudionicima odbrane od fašizma u Drugom svjetskom ratu, čestitamo 16. april – Dan oslobođenja Maglaja u tom periodu sa velikom zahvalnošću onima koji su utkali svoj doprinos u temelje naše historije.

img

Arnel Isak novi komadant Štaba Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK

Arnel Isak novi je komadant Štaba Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, po funkciji ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK.
Odlučeno je to jednoglasnom odlukom na prvoj sjednici Vlade ZDK, održanoj u srijedu.

img

Veliki uspjeh učenika-matematičara ''Prve osnovne škole Maglaj'' (FOTO)

„Prva osnovna škola Maglaj“ imaće čak četiri predstavnika na predstojećem Federalnom takmičenju iz matematike. To je zasigurno najveći uspjeh škole u poratnim godinama. Posebno je zablistao Vedad Mujanović, učenik sedmog razreda. On je u svojoj konkurenciji osvojio prvo mjesto i imao maksimalnih 100 bodova.

img

Semin Rizvić iz Bočinje se sve više okreće poljoprivrednoj proizvodnji (FOTO)

Sredinom januara u Bočinji smo posljednji put posjetili Semina Rizvića i njegovo imanje. U plastenicima je prispjevala salata, a vršile su se i pripreme za proizvodnju rasade povrća i voća. U stakleniku površine 800 metara kvadratnih, vjerovali ili ne, trenutno prispjeva blizu 120 hiljada komada rasade povrća, voća i cvijeća.

img

''Naša dužnost je da se svakodnevno sjećamo onih koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo''

Prije 27 godina, 6. aprila 1992. godine kada je formirana prva jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine na području općine Maglaj u Kopicama, kada su goloruki, hrabro i odlučno stali da odbrane svoju domovinu Republiku Bosnu i Hercegovinu, želim svim preživjelim borcima i njihovim porodicama poželjeti zdravlje i sreću, te da u ovom vremenu punom izazova prepoznaju prave vrijednosti.

img

Maglaj: Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi, prikupljeno čak 47 doza krvi (FOTO)

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju je za potrebe Kantonalne bolnice Zenica upriličila Organizacija Crvenog križa Maglaj bila je i više nego uspješna. Maglajski davaoci osigurali su čak 47 doza krvi. Akciji su se odazvali uglavnom višestruki davaoci krvi, bilo je i onih koji su tek krenuli sa ovom humanom misijom, ali i onih koji su nakon više decenija ponovno osjetili potrebu da daruju krv.

img

Organizovano takmičenje iz islamske vjeronauke

Osnovna škola „Maglaj“ bila je domaćin takmičenja iz predmeta Islamska vjeronauka za učenike osmog i devetog razreda osnovne škole, kao i za učenike prvog razreda srednje škole. Takmičenje je okupilo 16 učenika iz tri osnovne škole i dvije srednje škole sa područja općine Maglaj.