Ponedeljak , 19. Aug, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Još jedna uspješna aktivnost Udruženja ''Fojničani'' (FOTO)

U Fojnici kod Maglaja, na maloj svečanosti ozvaničen je kraj velikog projekta Udruženja „Fojničani“ – izgradnja Volonterskog centra za socijalnu inkluziju. Devastirani i u poplavi 2014.godine unišen dio objekta Područne škole Bradići, sada je pretvoren u multifunkcionalan prostor koji se sastoji od velike sale i nekoliko manjih prostorija, a sve je prilagođeno i invalidnim osobama.

img

Donacija centrale ''Merhameta'' vrijedna 15.000 KM: U toku montaža nove hladnjače (FOTO)

U prostorijama Regionalnog odbora (RO) „Merhamet“ Maglaj u toku je postavljanje savremene hladnjače sa komorom i pretkomorom. Uz već postojeću kapaciteta 5 tona, zahvaljujući novoj hladnjači moći će se kvalitetno uskladištiti više kurbanskog mesa ali i povrća sa merhametovog imanja u Kućicama kod Zavidovića. Nova hladnjača donacija je „Merhametove“ centrale a vrijedna je 15.000 KM.

img

Organizovani Treći ''Fojnički susreti'' (FOTO)

Kada su u najtežim majskim danima 2014.godine Hrvati i Bošnjaci Fojnice formirali istoimeno udruženje i samoorganizovali se kako bi zajednički prebrodili posljedice katastrofalne poplave, željeli su da Udruženje preraste u nešto više.

img

Pravoslavci maglajske parohije proslavili Ilindan (FOTO)

Uz slavski kolač i pšenicu te svetom liturgijom, vjernici pravoslavci maglajske parohije proslavili su slavu hrama Svetog Ilije Proroka – Ilindan. Ove godine kumovi su bili Momčilo Tubić i Petar Tubić sa porodi cama.Na obilježavanju Ilindana okupili vjernici maglajske i okolnih parohija, ali i nekadašnji stanovnici koji žive i rade daleko od rodnoga kraja. Milka Savić (82) iz Jablanice kod Maglaja dobro se sjeća kako su proslave Iline izgledale nekada.