Petak , 03. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uz Međunarodni dan djevojaka i žena u IKT-u razgovarali smo sa Ivonom Dunđer, developerom u kompaniji Nsoft

img

SVAKOG DANA SRETNA IDEM NA POSAO

Međunarodni dan djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT) obilježava se zadnjeg četvrtka u aprilu svake godine, kao inicijativa pokrenuta od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), koja je specijalizirana agencija UN-a za informacijske i komunikacijske tehnologije. Ovaj dan bio nam je povod za razgovor sa Ivonom Dunđer (27), koja je uposlena u maglajskom uredu kompanije NSoft iz Mostara. Ivona svakodnevno iz Žepča putuje u Maglaj na posao, na koji, kako kaže, dolazi s osmijehom.

Još od osnovne škole, Ivona se vidjela u IT svijetu

„Nisam znala točno čime ću se baviti, ali oduvijek su me interesovali kompjuteri, pa sam istraživala na tom polju. Nakon srednje škole ni sekunde nisam razmišljala šta dalje pa sam upisala informatiku na Fakultetu prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru, a nakon završenog preddiplomskog studija, diplomski studij upisujem na Računarstvu, na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru – smijer programsko inženjerstvo i informacijski sustavi. Kao student sam stekla teorijske predispozicije koje sam nadopunila praktičnim radom na praksi u NSoftu. Nakon prakse dobila sam ponudu i priliku da ostanem raditi u NSoftu, koju sam naravno sa zadovoljstvom prihvatila, a koja me na kraju krajeva i dovela do mog sadašnjeg posla i pozicije na kojoj radim. Sretna sam da kompanija za koju radim ohrabruje djevojke i žene da se bave ovim poslom, uvjerila sam se u to nebrojeno puta. Radim kao Junior Backend Developer u Integrations Maglaj timu. Kolege su mi sjajni momci i programeri s velikim znanjem, iskustvom i cijenim to što imam priliku učiti od njih. Najviše radimo u Javi, Spring Boot frameworku, a susrećemo se i s tehnologijama kao što su Kubernetes, Kafka, Debezium itd. U uredu je uvijek izuzetno dobra atmosfera, često je veselo, ali zna se – kada se radi, radi se. Poštujemo jedni druge, vjerujemo jedni drugima, jednostavno tim smo“, izjavila je Ivona za naš portal.

Roditelji su ponosni na njen uspjeh

Kroz fakultetsko obrazovanje, najviše se približila programiranju – konkretno Backend programiranju. Sada radi ono što voli, što je zanima i uživa u tome. Izazovan je ovo posao, ali kada radite ono što volite ništa vam nije teško, tvrdi Ivona. Ivonini roditelji, Alojz i Slavica, su ponosni na njen uspjeh, iako možda u početku nisu shvatali njenu veliku zainteresovanost za svijet IT-a. „Ljude u mom okruženju ne interesuje ovo čime se ja bavim, brat i sestra, Hrvoje i Leonarda, su otišli na dijametralno suprotne fakultete, koji mene ne zanimanju“, dodala je kroz smijeh i nastavila. „Nikada se na radnom mjestu nisam susrela s podjelama i predrasudama temeljenim na spolu. U današnjem svijetu tehnologije, gdje se vrednuju isključivo znanje, trud i vještine, spol nije faktor koji bi trebao određivati ili ograničavati nečiji uspjeh. U IT-u, uspjeh se mjeri na osnovu rezultata te vjerujem da je budućnost IT industrije još svjetlija kada se fokusiramo na zajedničke ciljeve i suradnju, bez obzira na rodnu pripadnost. Moje iskustvo i uvjerenje su da su takve podjele i predrasude stvar prošlosti, a budućnost IT industrije je inkluzivna, ravnopravna i otvorena za sve talentirane pojedince, bez obzira na njihov spol“, rekla nam je naša sagovornica.

Na poslu bez negativnih iskustava

Dobre strane ovog posla, naglašava Ivona, su kreativnost, inovativnost, iznositi svoje ideje što se izuzetno cijeni, neka svoja rješenja na određene probleme, iz dana u dan može se napredovati, a svaki dan se može nešto novo naučiti. „Naravno, posao je dobro i plaćen, zašto to ne reći. Što je još jedan od razloga zašto sam ostala ovdje. A sa lošim stranama ovog posla još se nisam susrela, vjerujem i da neću. Iskreno, svoju budućnost vidim u NSoftu, naravo trenutno radim na poziciji juniora, ali kroz godine vjerujem da ću napredovati do medior pa čak i do pozicije senior programera. To mi je želja, vjerujem da ću je uspjeti i ostavariti“,

Slobodno vrijeme i kako ga provodi?

Kada se oslobodim obaveza, volim se opustiti uz filmove i serije kod kuće. Također, uživam u čitanju knjiga koje me vode u različite svjetove i obogaćuju duh. No, ništa ne može zamijeniti vrijeme provedeno s prijateljima - razgovori, smijeh i zajednički trenuci su nezamjenjivi. Za mene, slobodno vrijeme je prilika za opuštanje i uživanje u jednostavnim radostima života“, kazala nam je Ivona Dunđer na kraju razgovora.

 

N.Br./maglaj.net