Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Direktor Udruženja ''Srce za djecu oboljelu od raka'' posjetio Općinu Maglaj

img

Direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat sa saradnicima posjetio je Općinu Maglaj. Razgovarao je sa Eldinom Mehinagić, rukovodiocem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti o aktivnostima Udruženja, budućoj saradnji i razmjeni iskustava. Sastanku je prisustvovao i Maglajlija Selim Hodžić sa sinom Farisom koji je prije nekoliko godina prošao postupak liječenja uz veliku podršku Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Eldina Mehinagić pohvalila je aktivnosti koje sprovodi Udruženje, te istakla njihov značaj za djecu, ali i roditelje.

Ja sam imala priliku i ranije da upoznam aktivnosti Udruženja i već sam rekla da mi je drago što su došli u Maglaj. Naravno, žao mi je zbog povoda dolaska, ali se nadam da ćemo mi imati priliku da sarađujemo i da Općina Maglaj bude jedna od općina koja pomaže rad roditeljske kuće i rad Udruženja“ Srce za djecu oboljelu od raka“. Zaista sve pohvale jednoj ovakvoj organizaciji koja se i srcem i dušom bori prije svega da vrati osmijeh na dječija lica. Ja se nadam da će i sve ostale općine, pa čak možda i određene firme imati sluha za jednu ovakvu organizaciju i pružiti svojstvenu pomoć, jer imati jednu roditeljsku kuću  i jednu ovakvu organizaciju u BiH, znači puno, a najbolje to znaju roditelji djece koja su oboljela“, istakla je Mehinagić.

Direktor Udruženja Fikret Kubat istakao je važnost postojanja ovog Udruženja i roditeljske kuće koja pomaže roditeljima i djeci da prevaziđu borbu.

Ja se zahvaljujem na prijemu, toploj dobrodošlici u Maglaj. Mi bismo voljeli da dolazimo s drugim povodom, da imamo što manje oboljele djece od karcinoma, međutim nažalost trend u svijetu pa i kod nas, da su ta oboljenja u porastu kod djece. To je jedna teška borba i djece i roditelja. Jedan dug put i neizvjestan, ali je mnogo lakše kad imate nekog ko vam pruža podršku i nadu. Tu nadu nema niko pravo ni da nam oduzme i zato je važno da ovo Udruženje postoji, da razmjenjujemo iskustva i podižemo svijest kod ljudi o ovom oboljenju. Također, važno je da znaju da ova bolest i nije kraj, veliki broj djece se zaista izliječi. Moramo informisati javnost da su to najveći heroji, naša djeca i njihova borba. Mi smo danas tu da tople, pozitivne priče ispričamo našim prijateljima i da kažemo kako zajednički puno toga možemo. Također, tu smo da razgovaramo o načinima saradnje, pomoći i finansiranju te kuće. Vjerujemo da ćemo postići neke rezultate Mi imamo roditeljsku kuću u Sarajevu koja je na usluzi djeci i roditeljima. Sve što tu dobiju je potpuno besplatno. To je kuća svih građana BiH“, kazao je Kubat.

Maglajlija Selim Hodžić prije nekoliko godina boravio je s porodicom u roditeljskoj kući kako bi dali podršku sinu Farisu da prevaziđe oboljenje. Danas je Faris zdrav i sretan dječak koji je uspješno sve prevazišao.

Hvala Udruženju što postoje zaista. Oni su bili uz nas od prvog dana. Dali su nam podršku u svakom smislu. Mogu reći o njima sve najbolje zaista. Uvijek im se možemo obratiti po pitanju bilo čega,“ istakao je Hodžić.


(maglaj.ba)