Petak , 05. Mar, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Prijem 125 policajaca u ZDK-u nadgleda i Transparency International BiH (VIDEO)

img

Mladi odlaze i zbog korupcije, koja je ušla u sve pore našeg društva, pa nam tako stranci moraju pratiti zapošljavanje u javnom sektoru. Zato u Zeničko-dobojskom kantonu namjeravaju proces zapošljavanja 125 policajaca učiniti - otpornim na štelu.

Potencijalne policajce do radnog mjesta, pored ostalog, vodi i uspjeh na testu fizičke sposobnosti. To je jedna od faza konursa za prijem policajaca u ZDK-u, na koji se za 125 radnih mjesta prijavilo oko 1.400 kandidata. Pred konkursnom komisijom je izazov - ne zbog velikog broja prijavljenih već uvriježenog mišljenja da se do ovog, kao i drugih poslova u javnom sektoru, dolazi vezama i poznanstvom.

Predsjednik Komisije za prijem policajaca Adis Imamović kaže kako je cijeli proces videonadzorom - sve se snima i kandidati su svi prisutni.

Uvjete za test fizičke sposobnosti, koji je u toku, ispunilo je oko 700 prijavljenih kandidata. Ovu fazu, kao i cijelu konkursnu proceduru nadgleda Transparency International BiH. Prvi put u našoj zemlji uključeni su u jedan ovakav proces, nakon što su potpisali sporazum sa Upravom policije MUP-a ZDK-a.

Prijem 125 policajaca u policijske strukture ZDK-a pratit će Transparency International BiH. Uprava policije MUP-a ZDK-a potpisala je sporazum o saradnji sa ovom organizacijom kojim će, kako ističu, biti osigurana potpuna transparentnost prijema policijskih službenika.

Direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić objašnjava da su pod nadzorom pismeno testiranje, jesu li objektivno procijenjeni intervjuii, te da se testira i pravilnik koji je Uprava policije usvojila: “On, zapravo, ide naprijed u odnosu čak i na druge propise u smislu objektivizacije i transparentnosti“.

Prethodno su, naime, pripremljeni i odgovarajući propisi, među kojima i Pravilnik o provođenju konkursne procedure za prijem policijskih službenika, čija primjena isključuje prilike za koruptivne radnje u tom procesu.

Komesar policije ZDK-a Semir Šut ističe kako će prisustvo Transparancy Internationala BiH pomoći da ostvare konačni cilj - odabir 125 najboljih policijskih službenika koji će raditi u časnoj policijskoj službi.

Upravo je transparentnost pri zapošljavanju u policiji važan dio borbe protiv korupcije i nepotizma, izjavio je Erik Larson, savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, koji je u Zenici pratio dio testiranja fizičke sposobnosti potencijalnih policajaca. Taj važan dio, nažalost, najčešće izostaje, a pred nadležnima u Upravi policije MUP-a ZDK je da dokažu suprotno.(Federalna.ba)