Ponedeljak , 02. Aug, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Priča Damira i Hidaete Šehić iz Maglaja (FOTO)

img

Naša djeca su nam najveća radost

Za neke je put do roditeljstva sasvim prirodan, dok drugi moraju proći vrlo težak i trnovit put da bi se ostvarili kao roditelji. Upravo ovaj teži put prošli su Damir i Hidaeta Šehić iz Maglaja. U braku su bez djece bili punih sedam godina, a onda su se odlučili za potpomognutu oplodnju. Prije nepunih pet godina rođena je Nedžla, prije godinu dana i Nihad koji je rođendan proslavio posljednjeg dana stare godine.

Mnogi krenuli njihovim putem

Ma koliko bili umorni nakon radnog dana provedenog u „Natron Hayatu“ i „HM prometu“ Damir i Hidaeta Šehić sa osmijehom idu po svoju djecu u jedan od gradskih vrtića. Tu smo i razgovarali sa njima. „Kako su godine prolazile, a mi nismo imali djecu, odlučili smo se za konsultacije sa ljekarima u Bahceci klinici u Sarajevu. Rješenje je bila potpomognuta oplodnja, nije nam bilo jednostavno, da se razumijemo, ali mi smo željeli biti roditelji više od svega. Nije bilo lahko ni psihički sve to podnijeti, pa ni finansijski, ali nakon svega mi smo roditelji dvoje divne djece“, rekla nam je Hidaeta. Damir priča da su beskrajno zahvalni svima koji su im pomogli, njegovom ocu Himzi, Hidaetinim roditeljima, prijateljima, cijeloj porodici. „Nešto više od 10.000 KM koštala je potpomognuta oplodnja za prvo dijete, ali nema tih para koje mogu platiti osjećaj sreće kada se 2016.godine rodila naša Nedžal, a prije godinu dana Nihad“, prisjeća se Damir. Hidatea nam priča da su ih mnogi gledali sa podozrenjem, jer potpomognuta oplodnja je ponegdje još tabu. Ali, sretni su jer su se mnogi odlučili poći njihovim putem . „Kada se Nedžla rodila mnogi su nam pisali, tražili savjet jer su se i sami spremali na put kojim smo mi prošli. I oni su sada sretni roditelji“, prisjeća se Hiadeta. Damir je poručio svima koji proživljavaju istu neizvjesnost kao i oni, da ne čekaju puno i da se odluče sa potpomognutu oplodnju.

Damirova sestra djeci dala ime

Rođendani njihove djece posebno su im veselje i radost. Uz Nihadov rođendan ispratiće staru i dočekati Novu godinu. Nihad, dječak sa obrazima koji pozivaju na poljupce, ime je dobio po rahmetli tetku, jednoj od žrtava agresije na području Kozarca, dok je Nedžli, djevojčici sa najplavljim očima, ime dala tetka Emira.

Djeca su radost najveća i mi smo presretni da smo roditelji. Svojoj djeci priželjkujemo dobro zdravlje, veselo djetinjstvo, sreću i ispunjen život. A imaju, hvala Bogu svoje roditelje koji će uvijek biti uz njih i biti im podrška da sretno i bezbrižno koračaju kroz život“, poručili su Damir i Hidaeta Šehić.N.Br./maglaj.net