Utorak , 19. Jan, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

FBiH: Dogovorene preventivne i represivne mjere koje će biti na snazi tokom praznika

img

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva Goranom Čerkezom na čelu i zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensada Kormana, te policijskih komesara u Federaciji BiH.

Povod sastanka jeste poduzimanje mjera od policijskih agencija i drugih nadležnih organa na području Federacije u vrijeme novogodišnjih praznika s ciljem preventivnog i represivnog djelovanja u pogledu sprečavanja širenja koronavirusa.

Na sastanku je raspravljano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, (ne)poštivanju mjera Kriznog štaba, aktivnostima policije i saradnji s nadležnim organima pojedinačno na području cijele FBiH, odnosno svakog kantona zasebno.

Prema navodima Čerkeza, primjetno je da je epidemiološka situacija stabilnija u decembru u odnosu na novembar, ali i dalje je nepovoljna.

S obzirom na to da veća okupljanja tokom predstojećih praznika predstavljaju epidemiološki rizik, konstatirano je da je vrlo važno poduzeti aktivnosti kako bi se važeće epidemijske mjere maksimalno poštovale.

Naredbom Kriznog štaba FMZ na snazi ostaje zabrana rada ugostiteljskim objektima iza 23.00 sati, zabrana organizovanog dočeka Nove godine, zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru u odnosu na preporučeni broj, zabrana kretanja od 23.00 do 05.00 sati, obavezno nošenje maski i držanje distance, te pridržavanje drugih mjera lične zaštite.

Zaključeno je da će policijski organi i druge nadležne institucije prije dočeka novogodišnjih praznika poduzeti odgovarajuće preventivne mjere, uključujući i represivne mjere i radnje tokom dočeka Nove godine, te odgovarajuće aktivnosti nakon novogodišnjih praznika, s akcentom na planinska područja i ugostiteljske objekte u tim područjima.


(FENA)