Petak , 25. Jun, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Epilog takmičenja koje je organizovao Medžlis IZ Maglaj: Veliko srce malog Imrana

img

Djeca nas puno toga mogu naučiti i podsjetiti na ono što je u životu zaista važno. Ona su neustrašiva, žive u trenutku, maštovita su i zaigrana, slobodnog duha. Gest Imrana (7) i Halide (10) iz okoline Maglaja pokazao je koliko djeca mogu biti i nesebična.

Prva nagrada na takmičenju mobitel

Medžlis IZ Maglaj nedavno je organizovao takmičenje među najmlađim u citiranju hadisa pod nazivom „Djeca vole miljenika, Muhammeda, poslanika (a.s.)“. Takmičenju je okupilo njih 54, a pobjednici su odabrani glasovima posjetilaca FB stranice Medžlisa. Na svečanosti u Novoj gradskoj džamiji sva djeca-učesnici dobila su paketiće sa slatkišima, a troje najboljih nagrade. Treće mjesto osvojila je Mirela Mustafić, drugi je bio Demir Mujanović dok je prvo mjesto sa gotovo 4.000 lajkova osvojio Imran Husić iz Kopica. Za nagradu je dobio mobitel, što je i priželjkivao. Za takmičenje je saznao od mame Nermine koja ga je i snimila, a odabrao je hadis po kojem roditelj svome djetetu ne može ništa vrijednije ostaviti od lijepog odgoja.Pratio sam takmičenje i baš sam bio sretan kada sam saznao da imam najviše lajkova. Obradovao sam se jer je nagrada bila mobitel, a ja sam svoj stari razbio. Neko vrijeme skupljam novac da kupim novi mobitel. Kada sam saznao za nagradu, odlučio sam da ušteđevinu, koju sam sakupio, poklonim Halidi, djevojčici koja je imala najmanje glasova jer se kasno uključila u takmičenje. Dobro sam se osjećao kada sam donio tu odluku“, ispričao nam je Imran i dodao da je bio sretan zbog svih pohvala koje je dobio.

Halida nastavila lanac dječije dobrote

I tu priči nije kraj. Halida Mujdža, kojoj je Imran poklonio svoju ušteđevinu, nastavila je lanac dječije dobrote i nesebičnosti. „Kada su u džamiji proglasili najbolje, čula sam i svoje ime. Tada sam saznala za Imranov gest, bila sam i zbunjena i sretna. Ali, odlučila sam da novac neću zadržati. Dala sam ga efendiji u svome džematu a on je za svu djecu u mektebu kupio doručak i slatkiše. Lijepo smo se počastili“, ispričala nam je Halida i dodala da redovno ide u mekteb, a svakog ponedjeljak i četvrtka ikindiju klanja u džematu. Imran se trudi da, što je moguće više, živi u skladu sa vjerom. „U školi imam sve petice, a iz vjeronauke najviše. Idem redovno u mekteb i učim sufaru“, dodao je Imran. Na Imrana i Halidu svi su ponosni, od najbližih do džematlija. „Imran me zaista učinio ponosnom. Kada sam vidjela sa koliko ljubavi pakuje novac i piše pismo, bila sam vrlo emotivna. Ovo mi je vjetar u leđa da i dalje ovako nastavim sa odgojem djece, jer pored Imrana imam i trogodišnju djevojčicu. Imran je uradio pravu stvar, a svaka čast i Halidi. Djeca treba da nam budu primjer u mnogo čemu“, kazala je Nermina Husić, Imranova mama.

N.Br./maglaj.net