Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Otvorena manifestacija ''Septembarski dani otpora 92-95''

img

Danas je otvorena manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“ i tom prilikom položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana. Prisutnima su se obratili načelnik općine Mirsad Mahmutagić i predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Fatima Mahmutagić.

Pamtimo 21. septembar, pamtimo i mnoge druge datume, ali evo kroz 'Septembarske dane otpora' obilježavaju se svi ti datumi herojske odbrane grada Maglaja. Ova manifestacija obuhvata niz aktivnosti svake godine  sa razlikom da se ove godine u uslovima pandemije malo drugačije sve to realizuje. Ja zaista molim sve učesnike koji budu u određenim aktivnostima, da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera, da sačuvamo zdravlje i živote naših sugrađana“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Septembri su za Maglaj posebni i mislim da će tako i ostati. Evo danas  otvaramo manifestaciju 'Septembarski dani otpora 92-95', iako je nekoliko aktivnosti već održano. U subotu je održano takmičenje u ribolovu, već naredni vikend slijedi takmičenje u streljaštvu, Pohod stazama branilaca. U skladu sa mogućnostima mi smo opredijelili ove godine da se posvetimo obilasku porodica, posjetama, jer boračka populacija sve je starija. Mnogo njih već i nestaje. Danas ćemo krenuti od Jablanice i Starog grada sa obilaskom porodica koje su od strane boračkih organizacija predložene za obilazak i posjetu. Nastojat ćemo do kraja sedmice da obiđemo i ostale“, istakla je Fatima Mahmutagić.

U okviru ove manifestacije u subotu 26.09.2020. godine planiran je pohod Stazama branilaca, a okupljanje je predviđeno ispred JU Dom kulture "Edhem Mulabdić" do 9:30 sati. Kolona će krenuti u 10,00 sati, trasom: JU Dom kulture, Željeznička stanica, Hadžići, Kraljevac, Vidikovac, Planinarski dom „Ošve“. U nedjelju 27.09.2020. godine planirano je takmičenje u streljaštvu.


(maglaj.ba)