Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Život u izolaciji: Primjer Sanje Pavlić iz Maglaja

img

Samo trebamo biti savjesni i odgovorni

U posljednjih sedam dana Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Maglaj javilo se nešto više od 150 osoba koje su došle iz inostranstva, odnosno područja ugroženih corona virusom i članova njihovih porodica sa kojima su bili u kontaktu i svima njima naložena je mjera samoizolacije. Nažalost, ima državljana BiH koji posljednjih dana dolaze iz inostranstva i koji se oglušuju o sve naredbe koje su donesene na nivou Bosne i Hercegovine, a koje se prije svega odnose na obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Sanja Pavlić je u nedjelju došla iz Švicarske u Maglaj i trenutno je sama u izolaciji u svome stanu. Kako nam je rekla, još u autobusu, u kojem je bilo pedesetak putnika, počela je priča ko će se prijaviti prilikom dolaska u zemlju a ko ne. „Dolazili smo i u međusobne sukobe jer nisam mogla da shvatim da ima tako neodgovornih osoba koje se nisu planirale prijaviti nadležnim po dolasku na odredište“, ispričala nam je Sanja na početku razgovora. Prema njenim riječima, autobus su na maglajskoj stanici dočekala tri policajca koji su dali osnovne upute putnicima. „Kako je bila nedjelja, ja sam se po dolasku u stan javila Službi hitne medicinske pomoći gdje su mi savjetovali da budem u stanu i da se već u ponedjeljak javim dežurnom epideiologu. To sam i učinila i tako je počela teći moja izolacija“, dodala je.

Čovjek u ovakvim trenucima ipak nije sam

Kako kaže, trudi se da joj ovih dana ne bude dosadno. Puno komunicira sa kćerkom Jelenom, koja živi u Doboju, rodbinom i prijateljima. „Uvijek se nađe nekog posla pa dani nekako prolaze. Za sada nemam nikakvih tegoba, mjerim temperuturu redovno prema preporukama ljekara. Čovjek u ovakvim trenucima nije sam. Imam sreću da su uz mene moji prijatelji i komšije, ja im samo putem vibera pošaljem poruku o svojim potrebama i vrlo brzo pred vratima moga stana me dočekam vrećica sa onim što mi treba za život“, rekla je Sanja i dodala. „Svim građanima koji ulaze u zemlju iz inostranstva poručujem da budu odgovorni ne samo prema sebi nego i prema ljudima oko sebe. Bez toga dovodimo u pitanje mnoge živote“.

Još jednom podsjećamo da svi oni koji trebaju biti u samoizolaciji i ukoliko se ogluše zakonske odredbe mogu biti kažnjeni sa minimalno 2.000 KM ali i zatvorskom kaznom.

 
N.Br./maglaj.net