Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Fojnici se realizuje projekat ''Žene mira: Misija Mira'' (FOTO)

img

Sašiće stotine platnenih torbi sa mirovnim porukama

U Volonterskom centru za socijalnu inkluziju u Fojnici, kod Maglaja, počeli su treninzi  u okviru projekta "Žene mira: Misija Mira". Projekat Udruženja „Fojničani“ finansijski je podržala Ekumenska inicijativa žena sa 14.000 KM a planirano je da traje devet mjeseci.

Same izrazile želju da nauče šiti

Žene sa područja Maglaj i Žepča, odnosno naselja Fojnica, Bradići, Tomići, Globarica i Komšići same su izrazile želje da nauče šiti. Na samom kraju projekta nastaće stotine platnenih torbi sa mirovnim podrukama koje će se dijeliti na području Maglaj, Žepča i Sarajeva, jer, kako su naglasile, želja im je susresti se sa kardinalom Puljićem i reisom Cerićem i još jednom naglasiti važnost mira, zajedničkog života i tolerancije.



Željele smo se družiti, nešto korisno napraviti i odaslati nama važne poruke. Planiramo obići vjerske objekte u tri grada i u svakom vjernicima ostaviti torbe sa našim porukama kako bi se one proširile među svim vjernicima koji žive u našoj zemlji“, pojasnila nam je  Marica Šupuković, voditeljica Projekta. Na prvom trenigu u lijepom prostoru Volonterskog centra okupilo se 15-tak žena. Čuli su se veseli žamor, smijeh, ugodan razgovor. Uz edukatoricu Đurđicu Banović žene su savladavale osnove šivanja na savremenim mašinama. One koje već imaju određeno iskustvo pomagale su drugima.



Volim što se lijepo družimo, ja sam među najstarijim pa mi je zadovoljstvo biti među mlađim ženama“, ispričala nam je Begza Mačković. Najmlađa je bila Lamija Mačković (10). „Kada završim tečaj vjerujem da ću sama moći sebi saštiti majicu ili hlače“, rekla nam je Lamija.

Nabavljeno 20 šivaćih mašina

Dio sredstava iskorišten je za nabavku 20 šivaćih mašina. Žene su pokazale veliku volju i istrajnost da nauče nešto korisno. Janja Nikolić raduje se svakom novom susretu u centru, a Martina Antunović nam je rekla da ovdje često dolaze i druže se i najmlađi. „Oduvijek sam željela naučiti šiti, da to mogu koristi i u svome domaćinstvu. Ovo je idealna prilika da se spoji ugodno sa korisnim“, rekla nam je Naida Zahirović.








N.Br./maglaj.net