Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I pored minusa raditi se mora: Punije su apoteke nego pijace (FOTO)

img

Punije su apoteke nego pijace

I dok je većina građana još spavala, prodavci na maglajskoj pijaci već su bili na svome radnom mjestu, neki i od pet sati. Temperatura se na pazarni dan u Maglaju spustila i do minus 6, ali one najupornije to nije omelo, jer kako kažu raditi i zaraditi se mora. Ponuda na maglajskoj pijaci ove srijede bila je nešto skromnija. Utiču i niske temperature ali i kupovna moć građana, kažu nam prodavci. Hidajet Osmanbegović iz Potočana na pijaci je bio već u pet sati. „Tada je bilo pet ispod nule. Mušterije dođu oko osam sati tako da smo se mi već smrzli. Zaštitimo robu od niskih temperature i mušterije su zadovoljen. Manja je kupovna moć zadnjih dana, narod je i bolestan, apoteke su pune, a pijace su prilično prazne“, rekao nam je Hidajet kroz Smijeh. Svaki dan na drugoj pijaci je i Mevlida Saltagić iz Tešnja. „Nema kupaca, nije to samo zbog hladnoće. Veliki trgovački lanci nam uzimaju i ono malo mušterija što ima, ali ko je naučio doći na pijacu, on će doći“, kazala nam je Mevlida.


(Alija Mahmutagić/Hidajet Osmanbegović/Mevlida Saltagić/Nera Dželilović/Nizama Obralić)

Kupci uglavnom zadovoljni cijenama

Ponuda na pijaci reklo bi se sezonska, zeleno povrće i južno voće, preovladavali su u ponudi. Kupci tvrde da su mogli nabaviti ono što im je potrebno. „Ponuda je uobičajena. Kome šta treba može to i naći. Prodavcima nije lako, stajati na ovoj hladnoći i čekat nas, pogotovu one probirljive kupce“, rekla nam je Nizama Obralić.

Penzioner Alija Mahmutagić smatra da cijene nisu prilagođene penzionerskim primanjima. „Na pijaci najčešće kupujem voće“, rekao nam je. „Naši stalni prodavci su i danas ovdje. Nije im lahko, ja sam jedva ustala iz kreveta, a oni moraju dobro poraniti i doći na pijacu. Cijene su prihvatljive, a najčešće se kupuje repa, kelj, karfiol, salata, špinat i sezonske voće“, dodala je Nera Dželilović.

Tržišni barometar

Na pijaci se glavica kelja ili kupusa plaćala marku, a brokula 2,50, karfiol je koštao 3,50 za kilogram, prokulice 4 KM, a prasa 2 KM. Špinat je koštao 3, a blitva 4 KM, luk i mrkva koštali su 1,50, krompir 1 KM a grah 6 KM za kilogram.

Kilogram jabuka plaćao se od 1,25 do 1,50, klementine, banane i kivi 2, narandže 1,50, nar 3, limun i kruške 2,50 KM, a suho voće od 5 do 6 KM za kilogram.



N.Br./maglaj.net