Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Upisni centar ''Malac genijalac'' i u Maglaju: Mali matematički čarobnjaci (FOTO)

img

Danis Đurić, Amira Omerović i Lamija Bradarić su osnovci, imaju po 10, odnosno 9 godina i važe za prave talente kada je u pitanju mentalna aritmetika. Oni mogu bez greške sabrati i oduzeti 150 brojeva u nešto više od minute, a tek su na početku nečega što se zove mentalna aritmetika. Njima je to igra i oni su „Malci genijalci“. U Maglaju je nedavno otvoren 26.upisni centar „Malac genijalac“ u Bosni i Hercegovini, a 184. u Evropi. Mentalna aritmetika je revolucionarni program, namjenjen djeci od 4 do 12 godina. U Maglaju i Novom Šeheru sa 20-tak mališana rade licencirani predavači Bakir Pepelar, profesor razredne nastave i student Ahmed Mahmić. „Škola radi po prestižnom japanskom programu Hikari. U prvo vrijeme djeca računaju koristeći drevni abakus i prste obje ruke čime stimulišu i lijevu i desnu hemisferu mozga. Kada 'malci' savladaju abakus, nastaje čarolija. Oni zamisle abakus u svojoj glavi i računaju napamet velikim brzinama, dvocifrene i višecifrene broje i to bilo koju matematičku operaciju, a sve kroz igru. I svjetski geniji kao što su Nikola Tesla, Ajnštajn i Leonardo da Vinči, koristili su obje hemisfere mozga“, priča nam Bakir Pepelar.



Cijeli program traje dvije godine, kao početni i napredni dio. Zahvaljujući mentalnoj artimetici, djeca stiču bolju koncentraciju, vizuelizaciju, samopouzdanje, bolju pažnju i memoriju ali i fotografsko pamćenje. Kako nam Pepelar priča i u Maglaju ima talenata za mentalnu aritmetiku i djece koja su za tri sedmice savladala ono što je planirano da se uči dva mjeseca. Među njima je Danis Đurić (10). „U svojoj glavi zamislim abakus, pomjeram kuglice i tako računam. Bilo je malo čudno u početku ali sada je odlično“, ispričao nam je Danis. Amila Omerović i Lamija Bradarić su nam rekle da im i matematika u školi bolje ide kako se bave mentalnom aritmetikom.

Organizuju se i takmičenja u mentalnoj aritmetici

Za „Malce genijalce“ se organizuju razna takmičenja pa i olimpijade. U Beogradu se olimpijada organizaju u decembru, a pobjednici stiču pravo učešća na regionalnom a kasnije i na evropskom takmičenju. Za sve „Malce genijalce“ ovo je prilika i za druženje a ne samo takmičenje.


N.Br./maglaj.net