Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Škola maternjeg jezika ''Kako se piše domovina'': Djeca iz dijaspore bolje će naučiti maternji jezik

img

I ovog ljeta dječaci i djevojčice dane ljetnog raspusta mogu provesti u Biblioteci pohađajući radionice koje se za njih organizuju. Uz učenje, igru i zabavu, ovogodišnje radionice imaju i jednu novinu – školu maternjeg jezika za djecu iz dijaspore koja tokom ljeta sa svojim roditeljima dolaze u rodni kraj.

Biblioteka, zajedno sa lokalnim vlastima i uz podršku UNDP projekta „Dijaspora za razvoj“ tokom ljeta će realizovati školu maternjeg jezika „Kako se piše Domovina“. Radionice u Biblioteci pohađaće i Ida Ravnjak, koja sa svojom porodicom živi u švedskom Malmeu i Emin Duran koji živi u Beču. Razgovarajući sa Idom i Eminom i sami smo se mogli uvjeriti koliko dobro govore maternji jezik. „Svake godine dolazim u Maglaj nani i djedu. U Švedskoj sa roditeljim uvijek govorim bosanski jezik, a gledam i neke TV programe na maternjem jeziku“, ispričala nam je Ida (9). I Emin se raduje svakom dolasku u Maglaj. „Lijepo mi je ovdje, samo odmor i uživanje. I u porodici se priča isključivo na bosanskom jeziku. Volim pročitati i koju knjigu na maternjem jeziku. Ove radionice će mi pomoći da što bolje govorim svoj jezik“, dodao je Emin (9). Među 50-tak polaznika radionica ipak je najviše dječaka i djevojčica iz maglajskih osnovnih škola. Puno je i onih koji redovno pohađaju radionice tokom ljetnog raspusta. „Mislim da ćemo se dobro zabaviti ali i nešto novo naučiti. U toku je raspust, ponekad je malo i dodadno, pa će nam ovo dobro doći. Zabavićemo se, učiti njemački jezik i upoznati nove prijatelje“, kazao nam je Mahir Suljaković (12).

Kroz radionice puno sadržaja

Mališani će kroz radionice nešto naučiti, lijepo će se i zabaviti, učiće njemački jezik, uživati u raspustu. Igraće se igara koje su edukativnog karaktera, ići i u prirodu, učiće o mikro-bitovima i bozonima. U biblioteci će o njima brinuti pedagozi, psiholozi, bibliotekari i profesori i ništa im neće nedostajati. „Djeci koja dolaze iz dijapore ponudili smo program u kojem će pored učenja maternjeg jezika saznati nešto o historiji Maglaja i Bosne i Hercegovine. Jednom kada odu odavdje da znaju odakle potiču oni i njihovi roditelji“, rekla nam je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke. Uspješan rad polaznicima radionica poželjeli su Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik, Zlatan Musić, predstavnik UNDP-a te Nermin Bešlagić, stručni savjetnik za lokalni razvoj.


N.Br./maglaj.net