Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Završen 6. IT Challenge, najveće takmičenje mladih informatičara u BiH (FOTO)

img

Prvo mjesto osvojila ekipa Saobraćajne-elektro škole iz Doboja

Najvećim takmičenjem mladih informatičara iz cijele BiH, šestim po redu 'IT Challenge', Gimnazija „Edhem Mulabdić“ obilježila je 60 godina postojanja. Takmičenje je otvorio Mirsad Mahmutagić, načelnik općine koja je već ranije prepoznala važnost ovog takmičenja i uvrstila ga u svoju Strategiju razvoja. Takmičenje su ponovno organizovali sami gimnazijalci uz menatora prof. Sašu Stanića.

Nekadašnji Gimnazijalci sada uspješni stručnjaci

 „Bivši gimnazijalci sada su doktori nauka, vrsni srtučnjaci u različitim oblastima, umjetnici, sportisti, cijenjeni u svojim radnim sredinama. Samo prošle godine tri bivša gimnazijalca, a sada studenta na fakultetima, proglašena su 'Zlatnim'“, rekla je direktorica Amela Hidić.



Za 'IT Challenge' prijavilo se preko 300 učenika iz cijele BiH. Kroz dva kvalifikaciona takmičenja odabrano je 70 najboljih ekipa sa 210 učesnika koji su se našli u Maglaju. To su najbolji bh informatičari, učesnicima kantonalnih i državnih takmičenja i informatičkih Olimpijada. Kroz vrlo inovativno takmičenje došlo se do najboljih. Prvo mjesto osvojila je ekipa Saobraćajne-elektro škole Doboj u sastavu Jovan Dević, Boris Petković i Goran Ristić. Druga je bila ekipa Gimnazije „Dr. Mustafa Kamarić“ iz Gračanice u sastavu Adnan Maleškić, Hasib Omerović i Bakir Devedžić, a treća ekipa Elektrotehničke škole iz Tuzle koju su činili Bakir Isabegović, Almedin Beganović i Almir Subašić. Najboljim su pripale novčane nagrade od 1.000, 500 i 300 KM. Ekipe plasirane do osmog mjesta dobile su utješne nagrade. Koju će osvojiti odlučivala je vještina sklapanja LEGO kocki.

Takmičenje u znaku preminulog Ajnura Dikedžića

Takmičenje je bilo vrlo emotivno u znaku Ajnura Dikedžića, nekadašnjeg učenika koji je tragično preminuo prošle godine. Genijalac, kako su ga mnogi nazivali, bio je izuzetno važan dio cijele organizacije takmičenja. Njegovi roditelji Tarik i Amela, koji su i prisustvovali takmičenja, osigurali su novčanu nagradu za trećeplasiranu ekipu. Najveći regionalni IT događaj završen je velikim koncertom dvojca "Rimski i Corona" uz nastup DJ-a kao i veličanstvenim vatrometom.





Panel diskusija o IT tehnologijama

Pored takmičenja, zajedno za Bit alijansom organizovana je i panel diskusija o IT tehnologijama, razgovaralo se o tome kako postati informatičar u BiH, a oni iskusni prenijeli su svoja znanja i iskustva. „Mi smo došli radi ovih mladih ljudi, da njima pošaljemo pozitivnu poruku, da se ovim poslom može živjeti i raditi u našoj zemlji. Fascinantno je sve što sam vidio i žao mi je što se u Sarajevu ne organizuje ovako nešto“, izjavio je Rijad Smajlović iz kompanije 'Authority Partners'.





 N.Br./maglaj.net