Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

MSŠ Maglaj: Kako se mogu spojiti teorija i praksa

img

Učenici prave sapune od prirodnih sastojaka

Kako se lijepo i ugodno mogu spojiti teorija i praksa iz analitičke hemije pokazali su nam učenici i učenice „Mješovite srednje škole Maglaj“ koji se školuju na zanimanje proizvođač celuloze i papira. Naime, ovih dana prave sapune od prirodnih sastojaka koje će prodavati na Međunarodni dan žena.  

I dok grupa učenika priprema ukrasne cvjetiće, koji će biti dio dekoracije uz prirodni sapun, druga grupa je već pripremila šarene i mirisne sapunčiće za prodaju. Profesorica hemije Aida Smajlagić nam sa radošću priča da se nastava odvija u savremeno opremljenom kabinetu i da je pravo zadovoljstvo u takvom ambijentu izvoditi nastavu za učenike.

Kako se mi školujemo za zanimanje proizvođač celuloze i papira imamo puno časova hemije. Puno je i teorije ali i praktične nastave koju savladavamo kroz vježbe. Na času analitičke hemije pravili smo sapune. Na ovaj način pokazali smo da volimo ono za šta se školujemo, a pokazali smo šta sve možemo napraviti svojim rukama“, ispričala nam je učenica Edina Mujanović.



Ove sapune je vrlo jednostvano pripremiti, koristili smo i kozije mlijeko, med, eterična ulja i prirodne boje. Vjerujem da će se građanima svidjeti ono što smo mi napravili a da će biti i kupaca“, dodala je učenica Hajrija Kalabić. Ove prigodne poklone učenici i učenice će prodavati na sam Dan žena u objektu škole te ispred Trgovačkog centra Konzum. Sav novac koji prikupe iskoristiće za nabavku hemikalija neophodnih za normalno izvođenje nastave iz hemije.

 N.Br./maglaj.net