Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju premijerno prikazan dokumentarni film ''Alisin izlazak u svijet''

img

U Maglaju je u kino-sali Doma kulture „Edhem Mulabdić“ premijerno prikazan dokumentarni film „Alisin izlazak u svijet“. Potresna je to i vrlo dirljiva priča o Maglajki Alisi Hodžić (38) koja od svoje druge godine boluje od cerebralne paralize. Godinama je njena želja bila otići dalje od balkona kuće u naselju Misurići. Ali, njena kuća nije bila prilagođena za život osobe sa posebnim potrebama. Kako joj se ispunila želja da prođe ulicama Maglaja, prikazano je u dokumentarnom filmu „Alisin izlazak u svijet“ koji potpisuje Naida Ribić, humanitarka iz Holandije. „Mislila sam da me niko ne voli i ne cijeni, ali sada vidim koliko me ljudi voli“, rekla je Alisa u filmu.

U prvim danima nakon poplave, u maju 2014.godine, Amira Musaefendić napisala je pismo Naidi Ribić o Alisinom životu i njenoj velikoj želji da ode dalje od Misurića. Za ispunjenje njenog sna, izgradnje pristupne betonske rampe, bilo je potrebno tek nešto više od 2.000 KM koje su obezbijedili dobri ljudi. U filmu je prikazan Alisin život, kako je Ruzmir Nalić, maglajski vatrogasac, svaki dan dolazi dizati iz kreveta i stavljati u invalidska kolica, kako se majka Rasema brine za svoju kćerku, kako je tekla akcija pomoći, kako je Alisa proslavila rođendan sa svojim omiljenim pjevačem Halidom Muslimovićem, a film je priča o dobrim ljudima i njenom prvom izlasku u rodni Maglaj. U akciju pomoć Alisi uključila se općina i tadašnji načelnik Mehmed Mustabašić, pa je Alisa dobila prilagođeno kupatilo, hodnik u kojem se može kretati u kolicima i lijepo uređenu sobu. Scenario i režiju dokumentarnog filma potpisuje Naida Ribić, snimatelj je bio  Mehmed Bašić, a montažer Serpil Ay iz Holandije.

Kraj projekcije dokumentarnog filma publika je dočekala sa suzama i apluzima podrše Alisi i njenoj majci Rasemi uz poruku da svi malo više pokažemo empatije za osobe poput Alise koje žive u našem okruženju.


N.Br./maglaj.net