Srijeda , 23. Oct, 2019

KULTURA - CULTURE

U Biblioteci organizovali druženje sa penzionerima-čitaocima (FOTO)

img

Uz knjigu živimo i s knjigom se družimo 

U maglajskoj biblioteci tvrde da su im penzioneri najvjernija čitalačka publika. U znak zahvalnosti za godine i decenije vjernosti, u Biblioteci su im organizovali druženje kojem se odazvalo njih 40-tak, a prepreka im nisu bili ni snijeg ni hladnoća. Neki penzioneri s knjigom druguju otkako su otišli u penziju, ali većina od osnovne škole. „U biblioteci pronađem sve što mi nedostaje uživotu, porazgovaram sa uposlenicima, a knjiga mi je najveće bogatstvo i prijatelj kojeg sam mogla pronaći“, priča nam penzionerka Rada Vukadin. Maglajka Ševala-Lala Begičević tvrdi da je poslije roditelja, knjiga najiskreniji prijatelj. „Ko se druži s knjigom taj nema loše misli. Za knjigu se uvijek nađe vremena i uvijek je na mome stolu“, priča nam Ševala-Lala Begičević. „Naši čitaoci-penzioneri su divni ljudi, sa njima se uvijek može lijepo porazgovarati“, rekla nam je Senada Husaković, rukovodilac Odjeljenja za odrasle i dodala. „Imam čast da radim sa penzionerima. Sa njima ne razgovaram samo o sadržaju knjige ili naslovima koji ih interesuju nego i o nekim problemima koji ih, možda, tište. Njihov osmijeh puno mi znači“.Uskoro u biblioteci i novi sadržaji

Druženje je bilo prilika da se penzionerima predstave i neki novi sadržaji Biblioteke. „Uskoro će se u prostorima biblioteke moći zabaviti uz društvene igre, a ponudućemo im i jednu zanimljivost, a to je mogućnost da se zabave mikro-bitovima. Zašto ne pokušati i u kasnim godinama biti savremen i priuštiti sebi nekoliko sati razonode“, pojasnila je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke. Mladima, za koje mnogi kažu da vrlo malo čitaju, čitaoci-penzioneri su poručili. „Mlade treba animirati da više čitaju. Želim im svu sreću i neka je traže i u knjizi“, poručila je Ljubinka-Cica Čejvan.

Penzioneri se zasladili uz tortu

Svi penzioneri su dobili zahvalnice, lijepo su se družili uz evergrine u izvođenju Azaharija Omersoftića, a zasladili su se i uz specijalnu tematsku tortu u obliku knjige.

Presjekli su je Rada Vukadin i Radovan Gorčinović koji je biblioteci svojevremeno darovao vrijedna izdanja, tokom rata učestvovao u spašavanju knjižnog fonda a njegova firma bila je angažovana na izgradnji današnjeg prostora Biblioteke.


N.Br./maglaj.net