Subota , 27. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Nova promocija u maglajskoj Biblioteci

img

AKADEMIK ENES KARIĆ PONOVNO U MAGLAJU

Medžlis IZ Maglaj i Opća biblioteka Maglaj zajednički organizuju promociju trilogije „Krikovi“ akademika Enesa Karića. Pored samog autora na promociji u četvrtak 15.februara od 19 sati u čitaonici Biblioteke, govoriće hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević i prof. dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević.

Akademik Enes Karić u Maglaju je uvijek lijepo i srdačno dočekivan a ima i svoju brojnu čitalačku publiku. Prošle godine „Mulabdićevi dani kulture“ otvoreni su upravo promocijom njegovog romana „Bogovo roblje“.

Profesor Karić sa sobom nosi dobru, pozitivnu energiju, ali i plemenitost koja dotakne duše svih prisutnih. Oni koji su čitali njegove romane takođe će razumjeti da opisi i događaji koji su tamo predstavljeni su zapravo opisi i događaji koje svako od nas nosi u sebi, kojih se sjećamo i koje pamtimo. Njegovo Višnjevo je zapravo mjesto odrastanja svakoga od nas bez obzira da li je to neko zabačeno selo ili grad. Karićevo veliko poznavanje čovjeka, prije svega psihologije čovjeka, doprinosi tome da su romani prihvatljivi svim generacijama, da ih može svako razumjeti a da pri tome ne gube ništa od svoga književnog značaja, svoje književne vrijednosti. Ovo je i poziv našim sugrađanima i sugrađankama da nam se pridruže na promociji koja je planirana za četvrtak“, najavila je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

„Mulabdićevi dani kulture“ ove godine počinju 22. februara promocijom romana „Melun“ Envera Čolakovića, romana koji do sada nije objavljivan. O romanu će govoriti prof.dr Muhidin Džanko, a odlomke će govoriti akademski glumac Mirza Mušija i ministar u Vladi ZDK. Nakon otvaranja „Mulabdićevih dana kulture“ slijede i ostali sadržaji do sredine marta mjeseca.

 

N.Br./maglaj.net