Subota , 27. Apr, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Tokom prošle godine na području ZDK izdata 2862 odobrenja za nabavku oružja

img

Na području Zeničko-dobojskog kantona u prošloj godini Policijske stanice su po zahtjevima fizičkih osoba izdali 2862 odobrenja za nabavljanje oružja, dok je za pravne osobe izdato 25 odobrenja.

Oduzet je 231 komad legalnog vatrenog oružja, a kada je nelegalno oružje u pitanju oduzeto je osam automatskih pušaka, 18 lovačkih pušaka, 11 ostalih vrsta, 35 pištolja i jedan automatski, pet ručnih bombi, tri eksplozivna sredstva, 93 komada noževa, bajoneta, 15 boksera i 31 komad drugih predmeta te 966 komada municije raznog kalibra.

– Za oružje čija nabavka je dozvoljena građanima, a isto nabave bez odobrenja predviđena je kazna zatvora do tri godine, ukoliko se radi o oružju čija nabavka nije dozvoljena građanima KZ F BiH predviđa kaznu zatvora u trajanju takođe do tri godine, a ukoliko se radi o nabavci oružja u većoj količini predviđena je kazna zatvora od jedne do deset godina. ZDK članom 57 dozvoljava dobrovoljnu predaju nelegalnog vatrenog oružja bez sankcije, ukoliko građani dobrovoljno predaju vatreno oružje prije pokretanja istražnih radnji policijskog organa, kazao je Samir Valentić, portparol MUP-a ZDK.

MUP Zeničko dobojskog kantona kontinuirano provodi akcije i kontrole a u toku je i treći talas kampanje „Poštuj život, ne oružje“ u kojem je akcenat dat upravo na dobrovoljnu predaju nelegalnog vatrenog oružja.

– U kampanji učestvuju sva ministarstva unutrašnjih poslova na području države, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH. Ovo je prilika još jednom da pozovemo sve građane da se odazovu kampanju i predaju oružje, dodao je Valntić.

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“ kojeg finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH.

 

maglaj.net