Ponedeljak , 16. Sep, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Odbijanje obavezne vakcinacije u ZDK dobilo sudske epiloge

img

Imunizacija djece protiv zaraznih bolesti je zakonska obaveza u FBiH, a roditelji koji to odbiju mogu biti novčano sankcionisani. Kako je već mjesec dana na snazi i epidemija morbila u ZDK, obavezna imunizacija, odnosno njeno neizvršavanje je pod lupom kantonalnih sanitarnih inspektora.

Prema riječima Asmira Kovača, glavnog kantonalnog sanitarnog inspektora sve je više prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima u ZDK, kada je u pitanju postupanje inspekcije zbog  neizvršavanja obavezne imunizacije djece, pogotovu imunizacije protiv morbila, jer se u praksi pokazalo da roditelji upravu tu vakcinu najviše i odbijaju. Dobijamo zahtjeve iz domova zdravlja na osnovu kojih pokrećemo prekršaje pred nadležnih sudovima. Trenutno  je najviše zahtjeva iz Zenice, Kakanja i Visokog, gdje roditelji odbijaju ili ne dovode djecu na vakcinaciju”, ističe Kovač.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju na zakonske obaveze kada je u pitanju imunizacija, ali i na sankcije koje bi roditelji mogli snositi ukoliko svjesno odbiju vakcinisati svoju djecu. Kada su u pitanju  kaznene odredbe prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon je propisao da su kazne od 100 do 2.000 KM . Mi smo stava da je kazna od 100 KM za fizičko lice mala, pa smo odlučili sve predati na sud, da sud odluči koju mjeru će izdati roditelju koji odbije vakcinaciju”, naglašava Kovač, kazavši da imaju i slučajeva gdje se utvrdi da djeca ne mogu biti vakcinisana iz zdravstvenih razloga, gdje se vakcinacije odlažu.

Prema riječima Kovača, najviše prijava imaju kada su u pitanju vakcinacije protiv morbila. A vakcinalni obuhvat u ZDK  prema podacima INZ-a je tokom ove sedmice bio 47 posto, što je daleko od 95 posto obuhvata vakcinisane djece, što bi omogućilo stvaranje kolektivnog imuniteta.



(zenicainfo.ba)