Ponedeljak , 16. Sep, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Požari - upozorenje građanstvu

img

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom  zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume.

Podsjećamo da usljed veoma dugog perioda ekstremno visokih temperatura u velikom broju zemalja Europe i svijeta bjesne požari, tako da je neophodno upozoriti građanstvo na postojanje veoma velike opasnosti od pojave šumskih požara.

Visok rizik od požara tj. postojanje velike vjerovatnoće da će se šumski požar desiti zahtijeva poseban oprez i stalnu budnost građana. Naročito je važno da se u blizini šumskih područja izbjegava svaka aktivnost i svako ponašanje koje može biti uzrokom katastrofe.

Čuvari šuma u ovom periodu su dužni da poduzimaju pojačane preventivne i represivne mjere. Pored toga, svim uposlenicima Uprave za šumarstvo se nalaže da za svako paljenje vatre podnose odgovarajuće prijave.

Iako je u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 m od šume zabranjeno loženje otvorene vatre, obzirom na mnogostruko uvećanu opasnost od požara, građani se upozoravaju da sada ni na većoj udaljenosti ne bi trebalo paliti otvorenu vatru.

Napominjemo da je pravovremena reakcija u početnoj fazi požara veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, te se mole građani da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu Profesionalnu vatrogasnu jedinicu na broj 123, a koja će koordinirati akciju gašenja sa Šumsko privrednim društvom, Kantonalnom upravom za šumarstvo i drugim nadležnim institucijama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – Kantonalna uprava za šumarstvo



maglaj.net