Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pred veliki praznik vjernici pravoslavci vrše posljednje pripreme (FOTO)

img

Božić se uvijek dočekuje veselo, pozitivno, uvijek nasmijano kao i do sada. Mi Bosanci navikli smo na svakojake nedaće, ali se uvijek nadamo i vjerujemo u bolje sutra. Kako drugačije dočekati Božić nego veselo i radosno, puna srca i duše, ispunjeni ljubavlju prema svima i svakome, u duhu pravoslavne vjere jer Bog nam daje ljubav i od nas samo traži ljubav. Ispunjeni ljubavlju dočekujemo najradosni praznik Božić“, rekao nam je u razgovoru protonamjesnik Vladimir Kukić, paroh maglajske parohije, pred veliki hrišćanski praznik. Radost Božića sa vjernicima maglajske parohije dijeliće i njihovi najbliži, članovi porodica i prijatelji iz zemalja Zapadne Evrope, koji se u praznične dane okupe u rodnom kraju. „Za Božić, Vaskrs, slavu hrama tada se okupi i dijaspora i narod koji je pomjeren ratnim godinama. Evidentan je odliv stanovništva iz Bosne i Hercegovine, kako svugdje tako i na našoj parohiji. Nadam se da će taj trend uskoro stati, da će doći do poboljšanja kvalitete života u samoj državi“, dodao je protonamjesnik Kukić.

Večeras u porti maglajskog hrama paljenje badnjaka

Na Badnji dan u hramu Svetog Ilije Proroka vršene se posljednje pripreme, a vrijedni parohijani dopremili su i badnjak. Pored posta, kojeg vjernici na Badnji dan ostavljaju iza sebe, ovaj dan je i u znaku večernjeg bogosluženja, uz paljenje badnjaka i to u crkvama u Docu, Bočinji, Rječici kao i u samom hramu, gdje će se u ponoć služiti i Sveta Liturgija uz lomljenje česnice, a sretnom pronalazaču slijedi i zlatnik iz česnice. Ove godine po prvi put će biti podijeljeni paketići djeci parohije koja dođu na večernje bogosluženje, a donatori su baka Slavojka Nikolić sa Bijele Ploče i MZ Bijela Ploča, na čemu se protonamjesnik Vladimir Kukić najtoplije zahvalio. „Božić je uz Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Božić je duboko ukorijenjen u pravoslavne porodice, pun tradicije i običaja. Proslava Božića počinje večernjim bogosluženjima i paljenjem badnjeg drveta, najmlađim se uz pijukanje dijele slatkiši, a kruna svega je Sveta Liturgija – sjedinjenje sa Gospodom Isusom Hristom pred svetu tajnu pričešća i time dočekujemo Božić. Svaki pravoslavac, svaki pravoslavni hrišćanin u svijetu će sutra sa svojom porodicom obilježiti najradosniji hrišćanski praznik“, kazao je protonamjesnik Kukić. Božiću su predhodili dani posta, odricanje od mrsne hrane, vrijeme je to kada se vjernici trude da budu čestitiji ljudi, da ne zavide nikome, da praštaju i traže oprost od drugih, da se klonu grijeha, da budu milosrdni i jednostavno da se drže onih hriščanskih načela i zapovijesti koje je Hristos ostavio tokom svoga života na zemlji kada kaže: „Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svim umom svojim i svom snagom svojom i ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga“. Samom Božiću predhodili su praznici koji govore o suštini Božića kao praznika porodice: djetinici, materice i oci. „Tu vidimo smisao rođenja Bogomladenca, smisao zajedničarenja, smisao porodice kao stuba Crkve, kao temelja zdravog društva, hrišćanskih i moralnih ljudskih vrijednosti“, naglasio je protonamjesnik Kukić i dodao. „Svima želim sretnu Novu 2023.godinu, da bude bolja od svih predhodnih, da nam Bog podari zdravlja, radosti, svekolikog dobra kojeg od Boga zatražimo. I božićna poruka nam to govori: Slava Bogu na visini, na zemlji mir među ljudima, dobra volja. Da nam sve to bude u Novoj 2023.godini“.

Okončana većina radova na hramu i parohijskom domu

Prošle godine zavšeno je oslikavanje unutrašnjosti hrama Svetog Ilije Proroka, 2021.godine postavljena je inverter klima koja služi za hlađenje i zagrijavanje hrama, na parohijskom domu promjenjen je kompletan krov, a oba objekta su fasadirana. „Od katastrofalnih poplava 2014.godine, koje nažalost svi pamtimo, sva tri objekta u porti hrama Svetog Ilije Proroka u Maglaju su u potpunosti rekonstruisana. Ostalo je još nešto sitnica, ali to su zahvati koji ne traže značajnija finansijska sredstva. Možemo reći da ćemo u 2023.godini završiti kompletan građevinski posao“, dodao je protonamjesnik Vladimir Kukić na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net