Nedjelja , 08. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Završena Ljetna škola islama - polaznici dobili diplome (FOTO)

img

Aktivnost Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Maglaj
 
U prostorijama Nove gradske džamije upriličena je svečana dodjela diploma polaznicima ovogodišnje Ljetne škole islama za koju je vladalo veliko interesovanje pa ju je pohađalo 45 mališana osnovnoškolskog uzrasta iz gotovo svih džemata maglajskog Medžlisa IZ. Ovo je druga godina kako Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Maglaj organizuje ovaj sadržaj s ciljem da djeca jedan dio ljetnog raspusta provedu u džamijskom ambijentu. Tokom trajanja škole organizovane su radionice kiraeta, identiteta, ahlaka i kreativne radionice, a djeca su učila i o socijalnim vještinama.
 
Cilj nam je da uvijek imamo lijepih projekata
 
Diplome je polaznicima uručio mr. Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj i izrazio nadu da će ovaj projekat evaluirati u nešto što je atraktivno za djecu. „Pored Ljetne škole islama mi imamo još jedan važan projekat, posvećujemo mu pažanju a namijenjen je djeci – predramazanski vozić. Vjerujem da će biti još aktivnosti za djecu kao i drugih aktivnosti koje su prigodne drugim kategorijama stanovništva. Zahvalio bih se profesoricama koje su vodile Ljetnu školu islama za vrijeme svojih godišnjih odmora. Hvala roditeljima koji su dovodili djecu na ovu aktivnosti, vjerujem da su djeca uživala i dosta toga korisnog naučila. Daj Bože, da uvijek imamo lijepih projekata i da ispunjavamo svoju misiju, a to je da širimo dobro, širimo ono što je lijepo“, kazao je ef. Hodžić. Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Admira Kovačević, kreatorica je projekta Ljetna škola islama. „Djeca su se u džamijskom ambijentu družila, pohađala kreativne radionice, razmjenjivala znanja i iskustva. Zainteresovanost djeca bila je velika i prošle kao i ove godine, a mi sami smo imali određeni kapacitet djece koju smo mogli primiti. Djeci se sve svidjelo jer su kroz zabavu i opuštenu atmosferu učili i korisno provodili vrijeme. Vjerovatno ćemo školu naredne godine osvježiti novim sadržajima“, ispričala nam je Admira Kovačević. Sa djecom su radile Sumea Efendić, profesorica biologije, Amina Kusur, profesorica razredne nastave, Merjem Đuhera i Kanita Mulahasanović-Suljaković, profesorice islamske vjeronauke dok je studentkinja Sara Hodžić vodila kreativne radionice. „Vjerujem da će naredne godine, ako Bog da, odziv biti još veći. Ovo je druga godina da se organizuje Ljetna škola islama, mi širimo ovu našu aktivnost i vjerujemo da će ovo postati lijepa tradicija. Dugo već radim u školi, ali i djeci i nama ovo je bilo nešto novo, drugačije, osvježavajuće i ono što je najbitnije – ko je došao jedan dan, došao je i naredni što je pokazatelj da smo na pravom putu“, ispričala nam je Kanita Mulahasanović-Suljaković.
 
Ljetna škola islama djeci donijela puno radosti „Meni je bilo baš lijepo, radilo smo neke kreativne stvari, upoznala sam mnogo drugova i drugarica, učiteljice su bile baš fine. Ovo mi je već druga godina kako sam u ovoj školi, planiram ići i iduće“, ispričala nam je Emina Hrapović. Lijepo je bilo i Hamzi Deliću. „Posebno mi je bilo interesantno kada smo od štapića za sladoled pravili male lampione. Naučio sam neke nove sure, kako se trebamo ponašati u džamiji ili kod kuće“. Nakon dodjele diploma polaznici kao i svi oni koji su bili dijelom ove svečanosti, počastili su se tortom koja je napravljena specijalo za ovu priliku. Dan kasnije, za dječake i djevojčice organizovano je još jedno zajedničko druženje u novom gradskom parku, a Medžlis IZ Maglaj za sve njih je osigurao doručak.