Nedjelja , 08. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Održano ''24. Še’ersko prelo'' (FOTO)

img

ODRŽANO „24. ŠE’ERSKO PRELO“  

U Novom Šeheru je u nedjelju održano „24. Še’ersko prelo“. Prelijepa izvorna večer okupila je brojne posjetitelje ali i brojne pjevače izvornih pjesama. Uz već renomirane izvorne skupine: Braću Kapular, Župljane, Braću Vidoviće, Anu i Ivku na prelu su sudjelovali i brojni drugi, mlađi i stariji amaterski pjevači izvornih pjesama ali i glazbenici na tradicijskim glazbalima šargiji i dvojnicama, a od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća i violina postaje nezaobilazan instrument naših izvornih pjesama i kola. Po starom, dobrom običaju prela su uvijek bila prigoda da se upoznaju momak i cura ali i da neki novi glazbenici zasviraju kolo.

Tako su i mladi polaznici tečaja za folklor, šargiju, violinu i dvojnice imali svoje prve javne nastupe što i jeste jedan od temeljnih ciljeva ovakvih manifestacija. Uz mentorstvo Ive Tomića-Tome i Marice Filipović-Danušine, njihovi nastupi su bili bez greške. Uz pjesmu i kola posjetitelji su mogli uživati i u kušanju brojnih tradicijskih jela koja su pripravili članovi Gromovnika i u maniru dobrih domaćina, zajedno sa vrijednim novošeherskim mladim FRAMA-šima, sve podijelili posjetiteljima.

HKUD “Gromovnik“ i Župa „Sv. Ilija Prorok“ organizatori Še’erskog prela, nisu krili svoje zadovoljstvo što su vrlo uspješno organizirali jednu od najstarijih  i najmasovnijih kulturnih manifestacija maglajsko-žepačkog kraja. Svoju pomoć u organizaciji dalo je Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDK, „Budo-Export“ Grabovica, a očekuje se pomoć i Općine Maglaj, saopštili su organizatori.    







 

maglaj.net