Subota , 26. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pred vjernicima katolicima najradosniji blagdan - Božić (FOTO)

img

DOK U BOŽIĆNOM DJETETU SPOZNAJEMO BOGA, BUDI SE U NAMA ČEŽNJA ZA NEBESKIM DOBRIMA

Kroz adventsko vrijeme i katolici maglajske župe pripremali su se za najradosniji blagdan Božić. U porodicama veselje, jer radost dijele sa svojim najmilijim koji su ovih dana došli iz zemalja EU, gdje trenutno žive i rade. I Svetište Leopolda Bogdana Mandića svečano je okućeno. Ponovno ga krase jaslice i lijepo okićem bor. Misa Ponoćka biće služena u Svetištu, a predvodiće je vlč. Franjo Tomić koji je uputio i čestitku u povodu Božića.

Poštovani slavitelji Božića, draga braćo i sestre!

Božićno otajstvo nije samo lijepi zbir narodnih običaja koji doista jesu prekrasni u našem katoličkom hrvatskom narodu. Božićno slavlje nije ni vanjski sjaj koji se već čitavog mjeseca prosinca može vidjeti po našim domovima ili ulicama sa raznovrsnim nakitima. Sve je to samo dekor koji povezujemo sa slavljem Božića, ali to nije bit Božića. Bit božićnog slavlja je upravo otajstvo, tj. misterij ili tajna. To je tajna vjere da se u vremenu Bog utjelovio i postao čovjekom. Bilo je to prije nešto više od dva tisućljeća-zbog toga događaja, koji je doista povijesni događaj „broj jedan“-broje se godine. Tako da ova godina koja završava jest 2022. godina od Kristova rođenja ili kako se od davnine uobičajilo reći: Godina Gospodnja-Annus Domini, a uskoro započinje 2023. No, je li ova prošla to doista i bila, i hoće li nadolazeća koja za tjedan dana počinje zaista biti „Godina Gospodnja“ ovisi o svakome od nas, draga braćo i prijatelji, jer mi svojim ponašanjem trebamo omogućiti – budući da smo bića obdarena slobodom- jesmo li dopustili Bogu – i hoćemo li dopustiti Bogu da vlada našim danima, mjesecima i godinama, odnosno jesmo li prihvatili činjenicu da se Isus u Betlehemu rodio i za nas kao naš Krist, tj. Mesija i Gospodin.

U Predslovlju Božića govorimo: „dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima“. Bog je došao među nas ljude upravo kao malo dijete. Tako je pokazao svoju želju da „bude nama u svemu jednak, osim u grijehu“ (Heb 4,15). Papa Franjo u svojoj pobudnici „Amoris laetitia-Radost ljubavi“ govoreći o ljepoti obitelji kaže: „Dobro je imati na pameti da je svatko od nas dijete. U svakoj osobi, i kad postane odrasla osoba, ili starija osoba, i kad postane roditelj, ako se nalazi na odgovornom položaju, ispod svega toga ostaje identitet djeteta. Svi smo djeca. I to nas uvijek vraća na činjenicu da život nismo dali sami sebi, nego smo ga primili. Veliki dar života prvi je dar koji smo primili“, piše papa Franjo.

Dolazak Sina Božjega k nama ljudima u liku malog Djeteta pouka je i nama da budemo ponizni i svjesni da smo – kako Papa kaže-svi mi djeca. Bez djece nema života. Zato je Božić blagdan djeteta-Djeteta Isusa i svakog djeteta koje je dijete Božje. To smo svi mi. Bit Božića je prihvaćanje Djeteta Isusa u naš život, u život naših obitelji, u život naših gradova i sela, u život našeg naroda. I to iz godine u godinu, dapače svakog dana i svakog časa. To je prije svega duhovno iskustvo, događaj radosti zbog susreta-susreta čovjeka s Bogom.

U tom ozračju i tim mislima želim vama svima koji slavite Božić, čestit Božić, a svim ljudima dobre volje blagoslovljenu novu 2023. godinu“.


N.Br./maglaj.net