Subota , 05. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj, Zavidovići i Žepče zajedno u ekološkoj akciji (FOTO)

img

Ni loše vrijeme, kiša i niske temperature nisu spriječile stotinjak volontera i volonterki iz Maglaja, Žepča i Zavidovića da se odazovu ekološkim akcija koje su organizovane proteklog vikenda. Grupa koja je uređivala Jezero u Radunicama je, osim odlično odrađenog posla, pripremila i planinarski grah za sve učesnike akcije. Ni grupa volontera koja je prikupljala otpad na Planinarsko-biciklistička staza Fojnica nije imala lagan zadatak budući da je zbog kiše vodostaj znatno porastao.

Ipak, brojni prijelazi preko rijeke uspješno su svladani. Iz Udruženja „Fojničani“, koje je organozovalo i ovu akciju, zahvalili su se LD „Jeleč“, Lovačka sekcija Radunice, Snik Atom Zavidovići, PD Tajan 1929“, PD „Vis“ Žepče, GSS Zavidovići, SED „Roda“ Globarica, Moto klub „Skitnice“ Globarica, Misiji OSCE u BiH i kao i svima drugima koji su imali volju doći, ali su bili spriječeni. Akcije su organizovane u okviru projekta Misli o prirodi koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska.

Volonteri pronašli odbačeni NUS

Koliko su ekološke akcije bile značajne govori i činjenica da su tokom čišćenja volonteri pronašli i odbačeno naoružanje (neeksplodirana ubojna sredstva) iz proteklog rata. Ovaj opasni otpad uredno je prijavljen nadležnim organima koji će poduzeti daljnje mjere na njegovom uklanjaju.







N.br./maglaj.net