Nedjelja , 20. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju osnovano Udruženje žena oboljelih od raka (FOTO)

img

Žene su zajedno najjače!

U oktobru, kada se obilježava mjesec borbe protiv raka dojke, Maglaj je postao bogatiji za Udruženje žena oboljelih od tumora dojke i drugih malignih oboljenja „Snaga žene“. Na osnovačkoj Skupštini izabrano je rukovodstvo Udruženja, prihvaćen Statut, određena visina mjesečne članarine, a žene su odaslale jasnu poruku: „Zajedno smo jače!

Snaha duha i vjera u sebe

Žene oboljele od malignih oboljenja uz sebe su imale svoje porodice. „Nije bilo lahko pomiriti se sa dijagnozom, bila sam apatična, a po prirodi sam inače vrlo borbena. Kada sam vidjela koliko moja porodica pati, digla sam se i počela borbu. Dao mi je Bog da vidim kako mi sin završava srednju školu, kako kćerka nastavlja školovanje, a iza mene je šest godina borbe sa ovom bolešću“, kazala nam je Bahra Bradarić. Namka Bradarić tvrdi da je najvažnija snaga duha i volja za životom, vjera u Boga, u svoju porodicu, vjera u sebe da će sve biti dobro.



Uvijek sam govorila sebi nisam sama, idemo dalje, ja neću umrijeti, mlada sam. Hoću da doživm unučad. Ja mogu, moram i hoću“, poručila je Adisa Krzić. Izabrana je Skupština od 15 članiva na čijem je čelu Namka Bradarić, a potpredsjednica je Tatjana Dakić. Upravni odbor čine Bahra Bradarić, predsjednica Udruženja, Adisa Krzić, potpredsjednica te članice Hajrija Mašić, Rukija Pehić i Enisa Salkić. Punu podrušku osnivanju dala je Javna ustanova Centar za socijalni rad u čijim će objektu Udruženje imati i svoje sjediše. „Nismo same u ovom najtežim trenucima jer mi oboljele najbolje razumijemo jedna drugu. Ženama bih poručila da se redovno same pregledaju i obavljaju redovne preglede kod ginekologa“, dodala je Bahra Bradarić, presjednica Udruženja.

Okupljene su podijelile svoja lična iskustva kako je to boriti se sa malignom bolešću, doktorica Emira Drnda-Čičeklić, specijalista ginekologije i akušerstva održala je predavanje o ovoj temi, a podršku radu udruženja dali su gimanzijalci sa svojim profesoricama. Na skupštini je utvrđena visina mjesečne članarine od 5 KM, od kojih će se finansirati rad Udruženja, a pomoć se očekuje i od lokalne vlasti, prije svega u finansijskom dijelu te obezbjedjenju prostorija za rad, pošto će Udruženje svoje sjedište privremeno imati u objektu Centra za socijalni rad. Okupljanja članica Udruženja su planirana dva puta mjesečno, a naredno je 3.novembra u 18 sati u prostorijama Centra za socijalni rad.



N.Br./maglaj.net