Ponedeljak , 16. Sep, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Predstavljamo vam članove Mountain bike (MTB) Maglaj

img

TOKOM BICIKLISTIČKIH TURA U PRIRODI NESTAJE SVAKI STRES 

Mountain bike (MTB), odnosno brdski biciklizam je iz godine u godinu sve prisutniji i atraktivniji u BiH, što pokazuju brojni klubovi koji su formirani posljednjih godina.   

MTB ture su rekreativne prirode, od 15 do 100 kilometara, a svrha im je druženje, rekreacija, upoznavanje i uživanje u bh. prirodnim ljepotama. Grupa prijatelja i radnih kolega, zaljubljenika u biciklizam, nekako se u vrijeme pandemije i brojnih ograničenja, spontano okupila i biciklom počela istraživati okolinu Maglaja. „Biciklirali smo po dvojica-trojica, pa smo se na kraju okupili u neformalnu grupu od nas otprilike 25, a aktivnih je petnaestak. Prvo su to bile radne kolege iz Natron-Hayata, a onda su se priključili i ostali. Mi smo prije svega rekreativci, veliki ljubitelji prirode i brdskog biciklizma. Započeli smo i djelujemo kao neformalna grupa, a vrijeme pred nama će pokazati da li će iz ove maglajske priče nastati ozbiljan projekat koji će novim generacijama otvoriti vrata profesionalnog bavljenja biciklizmom“, kazao nam je na početku razgovora Damir Đuhera, nezvanični PR grupe, kako ga u šali nazivaju njegovi prijatelji. Vikendi su ovim ljubiteljima brdskog biciklizma rezervisani za duže, a radni radni za 'kraće' ture od nekih 20-tak kilometara. Često su i na planinarsko-biciklističkoj stazi Fojnica. Iza njih su ostale biciklističke ture na Vlašiću, Bobovcu, Bjelašnici (Lukomir), Mahnjači, Konjuhu, Tajanu, Ozrenu, Prokoškom jezeru. Neformalna grupa MTB Maglaj već je imala i svoje predstavnike na takmičenju u brdskom biciklizmu koje je organizovano u Gračanici. Almin Pašić je na brdskoj stazi od 23 kilometra imao treći, a Kenan Hodžić osmi rezultat. 

U prirodi nestaje svaki stres 

Interesovalo nas je i kakav je osjećaj baviti se brdskim biciklizmom i kakav užitak im to pruža? „Uživamo u ovom sportu, volimo prirodu i obilazmo naše prirodne ljepote. Dogovorimo se kao ekipa, nađemo auta, spakujemo bicikle na nosače i upustimo se u novu avanturu“, rekao nam je Kenan Hodžić kojem je jedna od najtežih tura bila ona na Prokoškom jezeru. Brdska tura duga 20 kilometara do 1000 metara nadmorske visine od tačke kretanja. „Niko nas ne tjera, kada se umorimo sjednemo, popijemo kafu, porazgovaramo i nastavljamo dalje“, dodao je Kenan. „Svi imamo isti cilj, istu želju za druženjem i opuštanjem u prirodi. Svakodnevno smo izloženi stresu, kroz posao, obaveze, jednostavno život, pa se biciklirajući istovremeno fizički potrošimo, a psihički napunimo baterije. Kroz biciklističke ture mi dijelimo i našu svakodnevnicu, probleme, živote, zadovoljstvo, a u društvu je sve lakše“, dodao je Samir Omerčić. Njemu je područje Vlašića ostalo u najljepšem sjećanju, ne samo za biciklizam nego i za šetnju i uživanje u prirodi. „Kada se popnete na nekih 1.200 metara nadmorske visine, uspona više nema i dođete na visoravan. Krajolik izuzetno lijep. Ipak, sve što više vozimo i ture su lakše. Dobijamo fizičku, ali i psihičku snagu, što je jako važno. Svaki dan idemo korak dalje, pa i ne brojimo više kilometre. Do sada nam je najduža tura bila 93 kilometra – išli smo iz Kaknja, od Kraljeve Sutjeske do Bobovca, pa prema Tajanu i Ponijerima, zavidovićke Kamenice i starim putem do Maglaja“, prisjetio se Omerčić. „Svaki dan se na poslu srećemo sa stresnim situacijama, izazovima koje donosi savremeni život, a ovo je način da se riješimo svake negativnosti koja se nakupi u nama. Organizujemo se, odemo na turu, a kada smo zajedno preovladava samo smijeh i pozitivna energija. Dok odmaramo na nekoj koti bude smijeha do suza“, ispričao nam je Dino Hodžić. U svojim porodicama imaju svo razumijevanje za biciklističke ture koje najčešće organizuju nedjeljom, a na svome zdravlju osjetili su sve blagodati bavljenja ovim sportom. „Kada se sve posloži, nađe se vremena i za uživanje u prirodi“, dodao je Hodžić. Leonard Pranjić aktivan je u posljednje dvije godine. „Nakon pedalanja, spuštanje predstavlja puno veće zadovoljstvo, barem meni. Gledajući svoje prijatelje i njihova iskustva, želio sam se i sam okušati u brdskom biciklizmu. Ovdje se doživi nešto mimo onoga što vidiš, svako to doživljava na svoj način. Lijepo je, zajedno smo, nije to samo pedalanje, to je i druženje jer sam se nikada ne bih odvažio na te ture. Meni je najveći izazov bila tura u Lukavcu koja je obuhvatila tri općine – Lukavac, Gračanica i Živinice, a bila je duga oko 60 kilometara“, ispričao nam je Leonard. 

Najskuplje biciklo je ono koje stoji u garaži 

Na pitanje da li je ovo skup sport, dobili smo odgovor da je najskuplje biciklo ono koje stoji u garaži. Kako su nam rekli, teren traži kvalitetniju i skuplju opremu, ali svim zainteresovanim za brdski biciklizam poručili su da počnu sa onim šta imaju, jer bitno je pedalati, kako kažu biciklisti. „Na ovim našim turama, teren traži kvalitetnije gume, lanac, suspenzije, pa zavisno od cilja i želje bicikliste određuje se i cijena bicikla. Niko od nas nije počeo sa skupocjenim biciklom. Neki u grupi nemaju bicikla za brdsku vožnju, nego imaju cestovna bicikla“, ispričao nam je Damir Đuhera. Na svojim turama sreću zaljubljenike u brdski biciklizam ne samo iz BiH nego i inostranstva, tu su planinari i ljudi koji beru planinske trave. Na posljednjoj turi u Lukavcu pridužili su im se biciklisti iz Hrvatske i Srbije. Ovo je sport bez granica, a svako ko voli prirodu je dobro došao, istakli su naši sagovornici i dodali da se na svojim turama drže se dobro utabanih staza.  

U planu novi izazov – Austrija i Alpe 

Kenan Bilić, koji živi i radi u Austriji, pozvao je članove neformalne grupe da ga posjete u augustu, a biciklima će istraživati ljepote Alpa. „Kenan i ja se družimo više od 30 godina, a on je ujedno i član MTB Maglaj. Osigurao nam je smještaj na Alpama i tamo putujemo 15.augusta, sa dva automobila. Bicikliraćemo, tamo su sve staze uređene, obilježene, suočiti se sa novim izazovima. Ovo će nam biti i prva tura van granica Bosne i Hercegovine. Možda se vratimo sa nekim novim idejama, zaštio da ne“, dodao je Dino Hodžić. „Naravno, pozivamo sve zainteresirane, bez obzira na godine, da nam se pridruže u ovim nezaboravnim turama rekreacije, druženja i uživanja. Više fotografija i aktivnosti MTB Maglaj možete pogledati na FB stranici @MTB Maglaj. Za sve one koji se žele pridružiti članovima MTB jedno je obavezno – biciklistička oprema, kaciga prije svega, koja uz ispravan bicikl, spašava život“, poručili su naši sagovornici.




N.Br./maglaj.net