Srijeda , 26. Jun, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Sutra u Maglaju ''Ulične trke 2024.'' i ''Sajam sporta'' (FOTO)

img

SVJETSKI DAN SPORTA U MAGLAJU ĆE OKUPITI STOTINE UČESNIKA

Globalnom obilježavanju Svjetskog dana sporta (posljednja srijeda u mjesecu maju), pridružuje se i Maglaj. Naime, ulične trke koje organizuje Društvo pedagoga fizičke kulture Maglaj, nakon tri godine pauze vraćaju se na 'velika vrata', a u popodnevnim satima Općina Maglaj u saradnji sa lokalnim sportskim klubovima organizuje „Sajam sporta“. Šta nas to sve očekuje u srijedu, 29.maja, doznali smo od Irfana Suljakovića, predsjednika DPFK Maglaj i Arnele Tumbić, PR Općine Maglaj.

U Novom gradskom parku očekuje se više od 2.000 osnovaca i srednjoškolaca

U saradnji sa Aktivom direktora maglajskih osnovnih i srednjih škola zajednički obilježavamo Svjetski dan sporta. Uspjeli smo uz pomoć Općine i Općinskog Načelnika, osigurati prijevoz da svi učenici od VI do IX razreda Osnovne škole 'Novi Šeher', dođu u Maglaj, tačnije Novi gradski park gdje očekujemo više od 2.000 osnovaca i srednjoškolaca, dok će njih nešto više od 600 učestvovati u uličnim trkama. U planu je šest trka – djevojčice i dječaci VI/VII razred trčaće 700 metara, kao i djevojčice VIII/IX razred. Dječaci VIII/IX razred i srednjoškolke trče utrku na 1.200 metara, a najdužu dionicu od 1.400 metara trče srednjoškolci. Ova utrka će biti i posebno atraktivna jer vodi kroz centar grada. Sve je spremno za sutrašnji dan, a nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti. Okupljanje svih učesnika u Novom gradskom parku je od 9 do 9,30 kada će biti intonirana bh himna a načelnik Mahmutagić će otvoriti ulične trke“, izjavio je za naš portal Irfan Suljaković, predsjednik DPFK Maglaj.

Takođe, u pauzama utrka, planiran je i lijep program na kojem će se predstaviti učenici osnovnih i srednjih škola sa po jednom muzičkom numerom. Najbrži učesnici uličnih trka u svim kategorijama dobiće medalje i diplome. Za sigurnost svih učesnika i ove godine pobrinuće se pripadnici PS Maglaj i zdravstveni radnici Doma zdravlja Maglaj, a na rutama će biti i članovi DPFK. „Raduje nas što će se na jednom mjestu okupiti toliko mladih ljudi, da će sve njih ujediniti sport bilo da učestvuju u uličnim trkama ili navijaju za učesnike“, dodao je Suljaković.

Općina Maglaj organizuje „Sajam sporta“

Prijepodnevni sati u srijedu će biti u znaku uličnih trka, a sportskih i drugih sadržaja neće manjkati ni u popodnevnim i večernjim satima. Sve počinje u 17 sati takođe u Novom gradskom parku. „I Općina Maglaj željela je dati svoj doprinos da to s pravom bude Dan sporta. Uz podršku kompanija Natron-Hayat i Bontex organizujemo Sajam sporta na kojem će se predstaviti sportski klubovima sa područja naše općine: RK Maglaj, NK Natron, KK Maglaj, NK Novi Šeher, NK Moševac, OK Maglaj, Karate klub Tvrđava i Sportino MA, a svi posjetioci će imati priliku da učesvuju u sadržajima koje budu organizovali klubovi. U planu su i dvije ulične trke za učesnike od 25 do 60 godine, a već nam se prijavilo više od 40 naših sugrađana i sugrađanki. Pripremili smo i vrijedne nagrade za one koji istrče puni krug. Ovaj dan će biti poseban po mnogo čemu, sve posjetioce očekuje i ugostiteljska ponuda, ukusne poslastice kao i ručni radovi lokalnih kreativaca. U večernjim satima planiran je nastup benda iz Zenice, tako da vjerujem da će se svi dobro zabaviti. Koristim priliku da pozovem sve Maglajlije i Maglajke da nam se pridruže“, rekla nam je Arnela Tumbić, PR Općine Maglaj.

 

N.Br./maglaj.net