Ponedeljak , 16. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

Maglaj ove godine ima tri predstavnika na festivalu ''Studentsko ljeto'' (FOTO)

img

MAGLAJLIJE, DOĐITE I PODRŽITE NAS! 

Grad domaćin festivala „Studentsko ljeto“ ove godine predstavljaće mladi i talentovani Lejla Mečkić i Sanel Delić, na večeri narodne, te Ena Blitović na večeri zabavne muzike. Njihovo uzbuđenje je, reklo bi se, na vrhuncu i s nestrpljenjem iščekuju svoju večer da izađu na festivalsku pozornicu i zapjevaju. Svi oni prate festival od malih nogu, a sada će pjevati na pozornici gdje su svoje prve pobjede ostvarile estradne zvijezde Severina, Đulijano, Željko Samardžić, Danijel Popović, Slađana Milošević, Alma Čardžić, Lepa Brena, Asim Brkan, Hasiba Agić i mnogi drugi.  

Lejla Mečkić (17) srednjoškola iz Novog Šehera priča nam kako je njena mama redovno pratila festival i 'odbrojavala' kada će Lejla imati dovljno godina da se prijavi za učešće. „Ove godine kada je izašao Javni poziv mama je samo rekla – to je to, šalji prijavu. Ovo će za mene biti prvi, veliki nastup jer do sada sam samo pjevala na školskim priredbama, čuvala sam se za festival u Maglaju“, rekla nam je Lejla kroz smijeh. U petak, na prvoj večeri festivala Lejla će izvesti veliki hit Hanke Paldum „Ja te pjesmom zovem“. „Slušam razne žanrove muzike, pa tako i lijepu narodnu muziku i sevdalinke, koje su za mene najljepše. Treme pred nastup ima, ja sam inače poznati tremaroš, ali nadam se da će treme nestati kada izađem na pozornicu i zapjevam. Moja najveća podrška biće moji roditelji, rodbina, prijatelji, a svoj dolazak najavili su i neki profesori iz moje srednje škole u Tešnju“, dodala je Lejla. Svjesna je da će uz nju u Maglaju pjevati puno vrsnih pjevača i da će biti teško izboriti se za neku od nagrada među ovako kvalitetnim učesnicima. „I Sanel je jako dobar pjevač, zajedno smo na večeri narodne muzike, pa mogu reći da ćemo oboje dati sve da osvojimo publiku u dvorani“, kazala nam je Lejla Mečkić.  

Sanel Delić (23) radi u jednoj uspješnoj firmi, završio je nižu muzičku školu i svira klavijature i harmoniku. Mnogi ga znaju kao muzičara koji na nastupima vrlo uspješno prati lokalne pjevače. „Sada ću se naći ispred mikrofona, veliki će to biti izazov za mene jer do sada nije bilo prilike da javno zapjevam, uvijek sam svirao, evo već nekih sedam-osam godina. To mi nije teško, a nastupom sada izlazim iz neke svoje zone komfora. Uvijek sam samo pjevao za svoju dušu, a sada sam odlučio da se za festival, koji se održava tolike godine u našem gradu, i sam prijavim. Nemam šta izgubiti, želim da probam i vidim kako će to sve biti“, ispričao nam je Sanel na početku razgovoru. I Sanel će imati brojnu publiku koja će najvijati za njega – roditelje, porodicu, prijatelje, kolege s posla koji znaju da se Sanel bavi muzikom pa ima njihovu bezrezervnu podršku. „Kada su čuli da pjevam na 'Studentskom ljetu' rekli smo mi da sam se trebao i ranije prijaviti, možda i jesam. Želim samo da doživim jedno novo iskustvo i uspješno predstavim Maglaj“, dodao je Sanel koji je za svoj debi odabrao stari hit Zorana Kalezića „Dobro veče izgubljena nado“. “Mislim da je pjesma odlična za festival, da će dići publiku na noge a i da ću sam uživati u njenom izvođenju. Pozitivne treme ima malo, jer se nikada nisam pojavljivao kao pjevač, ali mislim da ona neće uticati negativno na moju izvedbu“, dodao je Sanel. 

Ena Blitović (17), takođe srednjoškolka, prvi put je zapjevala na Radijskom festivalu u Žepču sa svega 8 godina. Od tada do danas ni sama ne zna na koliko je festivala učestvovala i osvajala nagrade. „Kako mala djevojčica pjevala sam na 'Malom ljetu' i tako valjda sve počinje. Ali, uvijek sam iščekivala 'Studentsko ljeto', kada ću imati dovoljno godina da se i sama prijavim. Pored Beograda i učešća u TV emisiji „Neki novi klinci“, nastupi na 'Malom ljetu' su mi i najdraži“, kazala nam je Ena koja festival redovno prati sa svojim roditeljima. „Konačno je došlo i moje vrijeme, ovaj put neću biti u publici nego na sceni, a moja najveća podrška biće moji roditelji, sestra, prijatelji te nastavnice pjevanja Ermelina Herceg, koja je godinama uz mene, te Hana Čizmić, kojima se posebno zahvaljujem jer su me pripremale za ovaj nastup. Za prvo predstavljanje na našem festivalu odabrala sam pjemu Jelene Tomašević „Ime moje“. Pjesma je prelijepa, jeste teška, ali mislim da je pravi odabir festival i ja sama sebi volim postaviti izazov“, ispričala nam je Ena Blitović.  

Na kraju svojim sugrađanima su poručili. „Maglajlije, dođite i podržite nas. Ipak nas je troje na 'Studentskom ljetu', ne dešava se to svake godine!“ 


N.Br./maglaj.net