Subota , 27. Jul, 2024

KULTURA - CULTURE

Josip Antunović, direktor Doma kulture ''Edhem Mulabdić'' o ovogodišnjem Festivalu ''Studentsko ljeto''

img

ŽELIMO DA SE FESTIVALSKE VEČERI ODRŽE U ŠTO SIGURNIJEM AMBIJENTU

Članovi Organizacionog odbora 51.Festivala „Studentsko ljeto“ vrijedno rade kako bi i ovogodišnja internacionalna kulturna manifestacija protekla besprijekorno, a Maglajlije još jednom pokazale kako su domaćini kojih nema na daleko. Uskoro će biti poznata imena svih 35 mladih interpretatora iz sedam zemalja regiona koji će zapjevati na festivalskoj pozornici. Mnogi od njih zasigurno sanjaju o uspješnoj estradnoj karijeri, baš kakvu imaju Severina, Đulijano, Željko Samardžić, Slađana Milošević, Alma Čardžić, Asim Brkan, Hasiba Agić i mnogi drugi, koji su pjevali i osvajali nagrade na maglajskom festivalu. U razgovoru sa Josipom Antunovićem, direktorom Doma kulture „Edhem Mulabdić“, ustanove koja je suorganizator 51. Festivala „Studentsko ljeto“, saznali smo više detalja o tome kako teku pripreme pred festivalske večeri 8. i 9.septembra.

Rekao bih da sve teče prema planu, sportska dvorana je okrečena i uređena (svlačionice i hodnici), a na poslovima su bili angažovani naši uposlenici. Želimo biti pravi domaćini i da gosti Maglaja u ovim festivalskim danima, odu iz našeg grada sa najljepšim dojmovima. Dogovorena je isporuka stolica za parter, kao i bina, rasvjeta i ozvučenje. Raduje nas da ćemo ove godine otići korak dalje u tom audio/vizuelno izgledu festivala pa ćemo po prvi put imati majstora tona. Ozvučenje festivalskog orkestra će biti bolje nego prošle godine, a samim tim i sam ugođaj u dvorani. Cilj nam je da svake godine napravimo barem korak naprijed u organizaciji festivala. Takođe, sa AMUS-om, organizacijom koja se bavi zaštitom autorskih prava, slijedi nam potpisivanje ugovora“, kazao nam je Antunović.

Važan segment organizacije Festivala je i sigurnost svih onih koji će se naći u dvorani tokom festivalskih večeri. „Segment protivpožarne zaštite već smo odradili sa akreditovanom firmom iz Tuzle i to ne samo u sportskoj dvorani nego i u Domu kulture i kino sali. Zadovoljavamo sve neophodne uslove, a o tome svjedoče i elaborati koje smo dobili. Velika je ovo manifestacija i naravno ništa ne bi mogli bez naših volontera i volonterki. Oni su već učestvovali tokom svečanosti otvaranja Festivala, Malom ljetu, koncertu grupe Helem Nejse, tu su i Maglajski spasioci i naravno pripadnici Policijske stanice Maglaj, PVJ Maglaj i Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja – želimo da se festivalske večeri održe u što sigurnijem ambijentu“, naglasio je direktor Josip Antunović i dodao da je već urađen vizuelni izgled plakata za Festival. Ono što slijedi je postavljanje banera na nekoliko lokacija u gradu. I za ovaj Festival prijavilo se puno mladih volontera i volonterki, onih koji su već bili angažovani i imaju određeno iskustvo, a puno je i novih mladih ljudi, spremnih pomoći da 51. Festival „Studentsko ljeto“ protekne besprijekorno.

 

N.Br./maglaj.net