Subota , 27. Jul, 2024

KULTURA - CULTURE

Benjamin Hasanić, član OO-a 51. Festivala ''Studentsko ljeto'' otkriva dokle se došlo sa organizacijom manifestacije po kojoj je Maglaj poznat u cijeloj regiji

img

NA FESTIVALSKOJ POZORNICI ZAPJEVAĆE 35 INTERPRETATORA IZ SEDAM ZEMALJA

Već sada je poznato da će na završnim večerima 51. Festivala mladih i neafirmisanih pjevača „Studentsko ljeto“, 8. i 9.septembra, nastupiti ukupno 35 interpretatora, 17 na večeri narodne i 18 na večeri zabavne muzike. Dolaze u Maglaj iz sedam zemalja: Austrije (Grac i Beč), Sjeverne Makedonije (Skopje, Makedonska Kamenica i Bitola), Srbije (Novi Sad, Beograd, Niš, Dimitrovgrad, Vlasotince, Jagodina, Subotica, Sombor), Hrvatske (Zagreb, Novska, Karlovac i Zadar), Crne Gore (Podgorica), Slovenije (Ljubljana, Maribor i Kranj) i Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Prijedor, Bosanski Šamac, Bratunac i Maglaj). Učesnici koji dolaze iz Slovenije već su učestvovali na Ljubljanskom i Tartini festivalu, učesnik koji dolazi iz Podgorice učestvovao je u izboru za pjesmu Eurovizije, pojavio se i u filmu „Toma“, a i jedna od učesnica koja dolazi iz Srbije takođe je učestvovala u izboru za pjesmu Evrovizije, neki od učesnika koji dolaze iz Makedonije predstavili su se na Makfestu – najstarijem festivalu u ovoj zemlji, a učesnici iz Hrvatske pokazali su šta znaju na festivalima tamburaša, dok su izvođači iz Srbije bili učesnici regionalnih šou programa. Ono što je takođe značajno jeste i to da će Festivalu prisustvovati i delegacija Svjetske asocijacije festivala, na čijem je čelu Marijan Kataroski. Tokom trajanja festivala upriličiće se svečano potpisivanje pristupnice Festivala „Studentsko ljeto“ ovoj značajnoj svjetskoj asocijaciji.

Na Javni poziv pristigla 71 prijava

Za učešće na ovogodišnjem Festivalu vladao je veliki interes, otkrio nam je Benjamin Hasanić, član Organizacionog odbora. „Tragajući za arhivskim materijalima ranijih festivala, vidio sam da je uglavnom bilo do 40 prijava. Ove godine imali smo čak 71 prijavu, što je rekord Javnog poziva koji je upućen mladim i neafirmisanim pjevačima iz cijele regije, a bilo je i prijava iz Njemačke, Austrije i Ukrajine. To samo govori o festivalu 'Studentsko ljeto' i kako ga prati dobar glas. Istraživao sam mlade pjevače iz regije, tragao za onim kvalitetnim koji bi bili interesantni publici, pa sam Organizacionom odboru predložio da ove godinu prijavu učesnika vršimo na dva načina – internim i javnim pozivom. Svo ovo interesovanje svakako je plod fantastičnog 50.Festivala, odijeka u regiji, ali aktivnosti na društvenim mrežama“, kazao nam je Hasanić u razgovoru i otkrio neke od zanimljivosti koje nas očekuju tokom festivalskih večeri. „Interesantno je to da će se svi učesnici iz Hrvatske predstaviti na večeri narodne muzike. Neću otkriti repertoar, ali obećavam da će biti jako interesantno. Maglaj će takođe imati svoju predstavnicu na večeri narodne muzike“.

Brojniji i festivalski orkestar

Festivalski orkestar na čijem je čelu i ove godine prof. Amir Muharemović, nakon odvojenih proba, već uveliko zajedno uvježbavaju repretoar jer su izvođači nešto ranije poslali pjesme koje će izvoditi kao i tonalitet. Ove godine, otkriva nam naš sagovornik, okestar će biti znatno brojniji – na festivalskoj sceni biće ih ukupno 27 sa back vokalima. „Povećan je broj gudača, duvačkih instrumenata, udaraljki i perkusija. Zadržavamo i ove godine poseban video i audio doživljaj, a novo je to da smo za 51.Festival angažovali majstora zvuka za obje festivalske večeri s ciljem poboljšanja zvučne slike u dvorani. To znači da će svi instrumenti biti ozvučeni, za razliku od prošle godine kada su bili ozvučeni po grupama, a tako ćemo imati bolji audio i video materijal obje večeri. Već imamo najave da će Festival ove godine prenosti Makedonska radiotelevizija, uživo će prenositi segmente Festivala za svoje gledaoce, a naknadno će emitovati obje festivalske večeri“, dodao je Hasanić. Stručni žiri i ove godine čine Jovan Adamov, kompozitor i dirigent iz Novoga Sada, prof. Ahmo Muharemović iz Zenice te Enisa Hajdarević-Šojko, muzička urednica BH Radija 1. Uskoro će biti poznat sastav Žirija novinara ali se već zna da će u njemu biti predstavnik Makedonske radiotelevizije. Maglajski Festival posebno je popularan u Makednoji odakle i ove godine dolazi najviše učesnika, Verica Ristevska koja je 1974.godine pobijedila u Maglaju, kao predstavnica Radio Skopja, pridružiće se Festivalu na određeni način. Nakon uspjeha u Maglaju napravila je zapaženu karijeru u Makednoji, a bila je i učesnica Jugovizije 1981.godine.

Sudbina prošlogodišnjih pobjednika

Interesovalo nas je i šta se u međuvremenu dešavalo sa prošlogodišnjim učesnicima i pobjednicima Festivala. Tako je Emina Bajtarević, pobjednica večeri zabavne muzike po ocjeni Stručnog žirija izdala je singl i imala nekoliko zapaženih nastupa kao i Žarko Pribaković iz Bačke Topole, takođe najbolji po mišljenju Stručnog žirija i dalje se bavi jazz pjevanjem, a pobjede na maglajskoj pozorinici sigurno je da su im otvorile mnoga vrata. Koliko su Maglaj i Festival ostali u lijepom sjećanju nekima od učesnika govori i priča iz Makedonije. Naime, jedan od učesnika Kristijan Demjanski, osvajač treće nagrade po ocjeni Stručnog žirija, sa svojom djevojkom i prijateljima posjetiće naš grad ali kao turisti i to u vrijeme održavanja ovogodišnjeg „Studentskog ljeta“. „Rado sam mu pomogao i oko smještaja, oni će prisustvovati na obje festivalske večeri ali i obići još neke interesantne turističke destinacije u Bosni i Hercegovini. Mislim da mnogi nisu svjesni kapaciteta i značaja Festivala i u turističkom smislu“, kazao nam je Benjamin Hasanić i dodao da vjeruje da će 8. i 9.septembra sportska dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a za posjetioce su osigurane brojne nagrade. Već se zna da će najsretniji obradovati nagradnim putovanjima obje večeri do privlačnih destinacija, a dodjeljivaće se i brojne druge nagrade sponzora Festivala.

 

N.Br./maglaj.net