Subota , 27. Jul, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju sutra gostuje sarajevski hip-hop sastav ''Helem Nejse''

img

U petak, 30.juna u Maglaju se održava peta REVIJA URBANE KULTURE. Revija je još jedan od sadržaja 51. Internacionalne kulturne manifestacije „Studentsko ljeto“, organizator je Dom kulture „Edhem Mulabdić“ pod generalnim pokroviteljstvom Općine Maglaj. Zahvaljujući REVIJI URBANE KULTURE u Maglaju su u proteklim godinama gostovali: Frenkie, Indigo, Kontra, DJ Infected, DJ Ruvex, DJ Soul, Edo Maajka, a mijenjale su se i lokacije održavanja – od maglajske Tvrđave do ljetne pozornice Doma kulture.

O ovogodišnjoj REVIJI, koja se po prvi put organizuje u novom gradskom parku, razgovarali smo sa Senadom Šehićem, koordinatorom projekta i začetnikom REVIJE URBANE KULTURE.

Revija počinje jednim pilot-projektom pod nazivom "Maglaj sketch battle" pod mentorstvom našeg sugrađanina Adija Mešića, grafitera i street art umjetnika, koji se našao među 30 najboljih u BiH na takmičenju pod nazivom Red Bull Doodle Art. U proteklim danima otvorili smo javni poziv za djecu i mlade od 10 do 18 godina, talentovane za ovaj vid umjetnosti, a finalisti koje je odabrao Adi crtaće u parku 'uživo' od 18 sati. Tema će im biti naravno Maglaj i simboli ovoga grada. U petak, 30.juna u Maglaju se održava peta REVIJA URBANE KULTURE. Revija je još jedan od sadržaja 51. Internacionalne kulturne manifestacije „Studentsko ljeto“, organizator je Dom kulture „Edhem Mulabdić“ pod generalnim pokroviteljstvom Općine Maglaj. Zahvaljujući REVIJI URBANE KULTURE u Maglaju su u proteklim godinama gostovali: Frenkie, Indigo, Kontra, DJ Infected, DJ Ruvex, DJ Soul, Edo Maajka, a mijenjale su se i lokacije održavanja – od maglajske Tvrđave do ljetne pozornice Doma kulture., a paralelno sa "Maglaj sketch battle", na pozornici od 18 sati nastupaju: bend Albatros, domaći hip-hoper Bocha te vrlo zanimljiv duo koji nam dolazi iz Austrje – Jasko&Ksenija. Nastup sarajevskog hip-hop kolektiva Helem Nejse očekuje se izmedju 20 i 20,30 sati“, najavio je Šehić i nastavio. „U Maglaju su prvi put i bili su vrlo zadovoljni konceptom REVIJE URBANE KULTURE, šta je sve urađeno u proteklim godinama i sretni su što će nastupiti i u našem gradu. Danas (četvrtak op.a.) Helem Nejse ima koncert u Mostaru, u petak su u Maglaju, a danas kasnije nastupaju u Rijeci u okviru velike turneje po Hrvatskoj. Ulaz je besplatan, svi ste pozvani i dobro došli!

 

N.Br./maglaj.net